Ajutorul de deces pentru cetățenii români asiguraţi sau pensionari crește începând cu anul 2023, după cum se arată în proiectul de lege al bugetului asigurărilor de stat pentru anul viitor, adoptat de Guvern.
Mai precis, ajutorul de deces va crește cu 694 de lei, astfel că, după majorare, acesta va ajunge la valoarea de la 6.789 lei pentru anul care urmează, potrivit MediaFax. Totodată, și cuantumul indemnizației pentru rudele celor decedați va crește la suma de 3.395 lei. Tot anul viitor, se majorează și valoarea ajutorului de deces de la 5.163 de lei la 5.429 de lei, se mai arată în proiect.
Citește și: Pensiile vor crește începând cu 1 ianuarie 2023. Anunțul pentru cei care au o pensie de până la 3000 de lei
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Potrivit Legii 263/2010- privind sistemul unitar de pensii publice ajutorul de deces se acordă în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau unui membru al familiei unuia dintre aceștia. Pentru ca modificările să intre în vigoare, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul viitor trebuie să fie votat de Parlament, promulgat de șeful statului și apoi publicat în Monitorul oficial.
Actele necesare pentru a putea beneficia de ajutorul de deces în anul 2023
Conform Casei Naționale de Pensii Publice, actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces 2023 sunt următoarele:
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces (anexa nr. 11);
- certificat de deces (original și copie);
- act de identitate al solicitantului (original și copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie);
- dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie);
- act
- adeverință care să ateste că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).
- adeverință eliberată de angajator care să arate că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
- dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declarație pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.
Citește și: Ce înseamnă pensia privată. „Există un avantaj dacă ai și pensie de la stat și pensie privată!”
Citește și: Cele mai comune servicii pe care le ofera firmele de pompe funebre