Află de ce apare și cum se manifestă criza vârstei de 40 de ani în cazul femeilor.
Fiecare femeie trece printr-o criză după ce depășește o anumită vârstă, care se manifestă în mod diferit, de la caz la caz. Criza vârstei a doua, așa cum este numită în mod uzual, vine la pachet cu o serie de întrebări, de nesiguranțe, femeia modernă fiind copleșită de presiunea socială și de responsabilități, adesea gândindu-se la visurile și planurile care s-au pierdut pe drum.
Această criză poate fi alimentată de o talie pe care nu o recunoști sau de lipsa de motivație.
Criza vârstei mijlocii poate veni cu întrebări despre carieră, despre partener, despre scopul tău în viață, starea permanentă de nemulțumire fiind specifică acestui tip de criză, conform specialiștilor.
Citeste si:|| STUDIU|| Femeile sunt mai fericite după 50 de ani
„La un moment dat în viața adultă, după ce ne-am oferit diverse oportunități profesionale, de relații, după ce ne-am întemeiat familii sau nu, ori am divorțat, avem sentimentul că nu ne regăsim, că viața noastră nu corespunde cu ce ne imaginam, dar nici nu știm ce vrem sau de ce avem nevoie, altfel spus, descoperim că, de fapt, nu știm cine suntem”, spune psihoterapeutul Bogdana Bursuc.
Delia Mihăilă mărturisește că, la 39 de ani, simte deja că trece printr-o criză, întrucât nu reușește să se regăsească și să se bucure de ceea ce a construit până la momentul respectiv.
„Aproape că nu e zi în care să nu plâng în drum spre serviciu, după ce îmi las băiețelul la școală.
După ce vorbesc la birou cu diverși distribuitori, după ce mă enervez și ajung să mă cert pentru tot felul de lucruri, am momente în care mă așez inertă pe scaun, mă uit în gol la monitorul calculatorului și mă gândesc minute în șir de ce fac jobul ăsta. Asta vreau să fac pentru tot restul vieții? Ce îmi doresc cu adevărat, ce mă face fericită?Am un job destul de bun, am o familie frumoasă, dar mă simt tot timpul nemulțumită de viața mea.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Criza vârstei mijlocii la femei
Criza vârstei mijlocii apare adesea la femei după ce depășesc pragul de 40 de ani.
Intervalul 40-50 este numit de psihologi „perioada de declin”.Până la 40 de ani, o femeie se dezvoltă, acumulează cunoștințe și evoluează pe toate planurile, experimentează. După acest prag, este momentul perfect de a se bucura de rezultatele muncii depuse, însă, dacă acest prag vine la pachet cu o serie de neîmpliniri, lucrurile pot lua o întorsătură complet diferită, criza vârstei mijlocii fiind iminentă.
Dacă s-ar desena un grafic care să ilustreze nivelul de fericire al unui individ, acesta ar lua forma literei U, conform economistului Bert van Landeghem de la Universitatea Maastricht din Belgia, scrieThe Telegraph.
În anul 2011, Bert van Landeghem a realizat un studiu prin care și-a propus să măsoare nivelul de fericire al oamenilor, ajungând la concluzia că valoarea minimă este atinsă, în cele mai multe cazuri, în jurul vârstei de 40-45 de ani.
Citeste si: CITEȘTE: 9 sfaturi despre cum poți avea o relație sau căsnicie fericită
Care este momentul zero al crizei vârstei mijlocii la femei
Psihoterapeutul Bogdana Bursuc spune că, în cabinetul său, ajung tot mai multe românce care se confruntă cu această criză după vârsta de 40 de ani.
„Cred că, în anumite doze, fiecare dintre noi trece prin această etapă și se definește mai aproape de cine este la mijlocul vieții. Unele dintre noi trăiesc asta mai intens, mai vizibil, altele nu”, spune psihologul.
În cele mai multe dintre cazuri, se poate identifica un moment care declanșează criza vârstei de mijloc, din acel punct începând să curgă întrebările cu privire la scopul nostru pe pământ.
Citeste si: Motive pentru care ne purtam mai frumos cu strainii decat cu cei apropiati
„Cred că momentul declanșator pentru mine a fost reuniunea de 20 de ani de la liceu. O colegă m-a sunat să-mi spună că au stabilit restaurantul și ziua întâlnirii, iar eu am confirmat ca dintr-un automatism. Zile în șir m-am gândit apoi cum o să mă «prezint». Ce am făcut până la vârsta aceasta? Cu ce mă pot mândri după 20 de ani, când am tot văzut pe rețelele de socializare cum mulți dintre foștii mei colegi au ajuns la apogeul carierei lor, cum au adunat diplome, premii sau bani cât să nu-și mai facă griji pentru tot restul vieții? Simțeam că am o viață mediocră, un job mediocru și nimic de care să fiu mândră în fața clasei. Decizia mea putea fi una singură: să nu mai merg la reuniune. Așa am și făcut. Nu am mai răspuns la telefon, iar ulterior mi-am cerut scuze invocând probleme urgente”, povestește Delia.
Citeste si: Ce înseamnă pansexual și cu ce diferă față de celelalte orientări sexuale