Cu ce înlocuim pofta de dulce

Cu ce înlocuim pofta de dulce
Cu ce înlocuim pofta de dulce

De multe ori se întâmplă să avem o poftă de dulce apărută din senin. Însă există multe cauze ale acestei pofte. Află care sunt ele și cum poți înlocui pofta de dulce.

Cauzele pentru care simțim o poftă de dulce, indiferent dacă suntem adulți sau copii, se pot întâmpla din mai multe motive, lipsuri sau chiar de momentele zilei.

 

Pofta de dulce

Nevoia de dulce este provocată de hipocampusul localizat în lobul tău temporal și joacă rolul esențial în comportamentul care caută recompense. Aceste recompense țin de diverse alimente dulci.

Pentru a funcționa așa cum trebuie, creierul ne oferă semnale care ne fac să avem o dorința intensă de a consuma zahăr.

În cazul adulților, pofta de dulce pare să creeze o stare mentală mai bună. Odată ce este satisfăcută această poftă, creierul va elibera substanțe chimice (beta-endorfină), care duce la sentimentul de mulțumire.

cauzele poftei de dulce

Citeste si: CITEȘTE: Cu ce înlocuim mezelurile

 

Cauzele poftei de dulce

Momentul în care simți o poftă de dulce, poate semnifica nenumărate lucruri și în funcție de momentul în care ai acea poftă de dulce. Un motiv întâlnit la mai multe persoane, este că au terminat un antrenament greu. Deseori după un astfel de antrenament, o să avem tendința de a ne dori o recompensă pentru efortul depus.

Acest lucru se întâmplă pentru că în timpul antrenamentelor, corpul nostru epuizează depozitele de glicogen.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Dieta incorectă

Într-o dietă se obișnuiește din când în când să existe anumite pauze în care îți permiți să mănânci „ceva dulce”. Însă dacă dieta ta nu este una sănătoasă și pauzele de dulciuri sunt mai lungi, ajungând să consumi ciocolată, bomboane, băuturi zaharoase acidulate, din cauza lor vei avea o poftă crescută de

dulce. Pe scurt, cu cât vei mânca mai multe alimente care conțin zahăr, cu atât mai mult își va dori și creierul tău să consume.

Calitate slabă a somnului

Un alt motiv pentru care aveți această dorință de a consuma dulce  este cauzat de somnul care nu este atât de bun sau de lung în timpul nopții. Prin urmare, corpul fiecărei persoane are nevoie de un anumit interval de ore pentru a se putea odihni atât cât trebuie, în caz contrar, a doua zi creierul nostru va cere o

anumită cantitate de dulce pentru a asigura energia de care avem nevoie.

Pofta de dulce după amiază

Anumite persoane obișnuiesc să-și termine masa de prânz cu un aliment dulce, pentru a se simți de-a dreptul sătuli. Acest lucru se poate întâmpla și din cauza faptului că aveți mese dezechilibrate. Un nivel ridicat de glicemie, poate determina pofta de dulce  după masă.

cauzele poftei de dulce seara

Citeste si: CITEȘTE: Cum să îți faci PIZZA de dietă

Pofta de dulce seară

În cazul în care ești o persoană stresată, află că și acesta este un motiv pentru care apare pofta de dulce. Acest stres duce la creșterea poftelor de dulciuri din cauza evenimentelor solicitante sau stresante care se petrec de-a lungul unei zile.

Pofta de dulce înainte de menstruație

Anumite femei au pofte intense înainte de menstruație cu aproximativ o săptămână sau două. Pofta de dulce vine odată cu nivelul scăzut de progesteron și estrogen sau zahăr din sânge. O altă cauză poate să fie legată și de nivelul scăzut de serotonină (substanța chimică care emite starea de bine în creier). Prin urmare, vei simți să consumi alimente bogate în zaharuri și carbohidrați.

Pofta de dulce în sarcină

În ceea ce privește o sarcină și pofta de dulce, aceasta are loc în momentul în care există anumite lipsuri de vitamine și minerale din organism. Pofta de dulce  făcându-și simțită prezența din cauza hormonilor de sarcină. Dacă aveți anumite pofte care țin mai mult timp, se recomandă să vă adresați unui medic specialist.

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

Pofta de dulce la copii

În cazul celor mici, această poftă de dulce apare deseori din cauza faptului că le sunt permise și oferite de către părinți, sub formă de răsplată sau de răsfăț. Astfel, copiii se obișnuiesc să primească dulciuri și vor simți o nevoie mai mare de a consuma cantități mari de dulciuri, pentru a se simți mai bine. În cazul lor, consumul de dulciuri eliberează serotonină. Aceasta oferă organismului satisfacerea poftei de dulce. Pe de altă parte, copiii care obișnuiesc să consume cantități prea mari de dulciuri, pot ascunde anumite deficiențe nutritive.

pofta de dulce inainte de menstruatie

Citeste si: CITEȘTE: Dieta fix la fix. Tabel combinații alimente

 

Cu ce putem înlocui pofta de dulce

Pentru a consuma alimente care să țină locul dulciurilor, în cazul în care simțim pofta de dulce, putem să alegem din următoarea listă: banane, portocale, struguri, mere, merișoare, migdale, nuci, caju, semințe de dovleac, roșii, porumb, cartofi dulci, orez brun, quinoa, ceai verde, ceai matcha și ananas.

cu ce pot inlocui dulciurile

Citeste si: CITEȘTE: Cum faci blatul de tort din biscuiți pisați



Citește și:

Puseurile de creștere la bebeluși – ce ar trebui să știe părinții?

La ce este bun ceaiul de soc

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Detaliul surprinzător observat la Edi Iordănescu după participarea la EURO 2024

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii" | Foto

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies