Vezi mai jos cu ce poți înlocui amidonul și cum se face această înlocuire pentru ca alimentele preparate să nu își piardă gustul.
Amidonul a început să fie din ce în ce mai folosit în bucătărie. La creme și la sosuri, amidonul este folosit cu succes de către bucătarii profesioniști, dar și de către cei amatori. Făina și amidonul de porumb sunt două lucruri complet diferite, așa că trebuie să știi cum să le folosești corect în preparatele tale.
Amidonul de porumb este obținut din făină de porumb care este procesată pentru a separa proteinele și fibrele, lăsând doar amidonul.
Până în anul 1851, amidonul de porumb a fost folosit mai ales pentru apretarea hainelor, dar și în alte întrebuințări industriale. Producătorii de alimente reduc costurile de producție adăugând cantități variate de amidon de porumb în alimente, de exemplu în brânză și iaurt.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se poate înlocui apa minerală din clătite
Cu ce poți înlocui amidonul
În bucătărie, amidonul este perfect pentru a îngroșa sosuri, budinci și umpluturi de plăcintă.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Are un aspect strălucitor și translucid, un lucru dorit în cazul umpluturilor din plăcintele cu fructe, precum și în unele sosuri, mai ales în bucătăria chineză.
În cazul făinii fără gluten, puteți combina cu amidon de porumb.În cazul preparatelor prăjite, amidonul oferă un strat crocant și pufos pe exterior, absorbind umezeala din alimente.
Pe lângă amidonul din porumb, pe piață se găsește și amidon din cartofi. Bogat în amidon și fără gluten, amidonul din cartofi este deosebit de util în bucătărie. Acest amidon se obține din cartofi uscați și măcinați. La coacere, amidonul din cartofi ajută la afânarea prăjiturilor și se obține o textură moale.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cea mai bună rețetă de cușcuș. O mâncare de post ușor de gătit
Dacă ai nevoie de amidon pentru un preparat, dar nu ai cumpărat, nu e nevoie să mergi la magazin să-l cumperi, îl poți înlocui foarte simplu. Astfel, în loc de amidon poți folosi făină simplă. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că trebuie să folosești doar o jumătate din cantitatea pe care ar fi trebuit să o folosești în cazul amidonului.
Citeste si: CITEȘTE: Cât orez trebuie să pui, de fapt, la sarmale. Cantitatea ideală
La preparatele dulci ori sărate, poți înlocui amidonul de cartofi cu amidon de porumb, care are proprietăți similare. La preparatele coapte, poți înlocui 1/3 din cantitatea specificată de făină cu amidon de porumb. Pentru a îngroșa un sos, înlocuiește o lingură de amidon de cartofi cu două linguri de făină de tapioca.
O soluție mai bună ar fi înlocuirea unui cu un alt amidon, cum ar fi amidon din cartofi, amidon de tapioca sau chiar făină de orez.
În cazul în care ai o rețetă care conține lapte și amidon de cartofi, poți folosi făină de orez cu apă. Sosul va fi la fel de gustos și va avea și o culoare plăcută.
Un bun înlocuitor al amidonului poate fi făina de orez. În acest caz, trebuie să fierbi sosul cel puțin 10 minute deoarece folosind această făină sosul se va îngroșa mult mai greu. Oricare ar fi alegerea, preparatul va avea un gust la fel de bun.