Iată câteva alternative sănătoase pe care le poți lua în considerare dacă îți dorești să renunți la pâine definitiv.
Pâinea este un produs alimentar nelipsit de pe mesele românilor, cea albă
Acest lucru se traduce prin faptul că pâinea albă nu conține minerale, fibre sau vitamine, dar în schimb, are foarte multe calorii, fapt care poate duce la apariția obezității sau a altor boli.
Cu ce poți înlocui pâinea
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce înlocuim oul în chiftele
Citeste si: CITEŞTE: Cât timp se fierbe un CARTOF. Cea mai iubita legumă
În consecință, se recomandă înlocuirea acestui tip de pâine cu alternative la fel de delicioase.
„Pâinea poate fi înlocuită cu diverse alte cereale fără gluten cum ar fi orezul, porumbul, quinoa, amarant, mei, dar nu vom obţine niciodată acea textura a pâinii dată de gluten şi nici acea satisfacţie extraordinară pe
Citeste si: Cum se face pâinea cu mălai. Ingredientul care nu trebuie să lipsească
Tortillas din porumb sau din făină de migdale
Este un produs de origine mexicană, foarte bogat în fibre, care poate fi preparat din două ingrediente: apă și făină mexicană Masa Harina.
Pot fi folosite pentru prepararea burgerilor, sandvișurilor, ca blat pentru pizza sau pentru wraps.
Făina de porumb poate fi înlocuită cu cea de migdale, fiind cunoscut faptul că are indicele glucemic mai mic și nu conține gluten.
Făina de migdale are un conținut scăzut de carbohidrați și este bogată în proteine și grăsimi sănătoase.
Citeste si: CITEȘTE: Rețetă de Gulaș unguresc. Mod de preparare și ingrediente
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă GULAȘUL
Pâinicile din ovăz
Ovăzul este o sursă importantă de proteine, fibre și grăsimi. Acesta conține vitaminele B1, B5, B9, dar și minerale precum fier, magneziu, zinc, cupru, fosfor, mangan.
Pâinea din cartofi
„Cartofii îngrașă mai puțin decât pâinea. Cu toții iubim carbohidrații sub o formă sau alta, de la banala felie de paine la pizza, paste, orez, mămăligă sau cartofi prăjiți. Când vrem să slăbim tăiem carbohidrații din dietă, doar că fără ei nu prea rezistăm.
Decât să declarăm război făinoaselor, n-ar fi mai realist/eficient să facem alegeri istețe și să micșorăm porția?! Acolo unde cerealele conțin 70% amidon și sub 5% apă, cartofii sunt la polul opus: au 70% apă și doar 17% amidon. Un cartof fiert este echivalent cu o felie de pâine, are tot 80 cal și niciun gram de gluten.
Iar dacă stropim cartoful fiert cu ulei și îl băgăm la cuptor, devine incredibil de apetisant, e drept, cu încă 100cal în plus. Iar dacă vreți și o bucată de brânză, s-a ales praful de titlul meu…că tocmai l-am transformat într-o bombă calorică”, explică medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Citeste si: Chifteluțe sănătoase din conopidă!
Pâinea lui Ezekiel
Aceasta este de fapt o pâine fabricată din grâu încolțit și conține atât cereale integrale, cum ar fi grâu, mei, orz, alac, dar și două legume: soia și linte.
Este o pâine de calitate, foarte scumpă, bogată în proteine și fibre și cel mai important, nu conține deloc zahăr.
Salata verde
Salata verde poate înlocui pâinea, în special atunci când se prepara „wraps”. Se umple salata cu aceleași ingrediente folosite pentru shaworma și se obține un produs sărac în grăsimi și calorii.
Salata poate fi umplută cu pui, vită, năut, morcovi, castraveți, ouă sau varză.
Citeste si: Rețetă de pâine neagră pe care o poți face rapid și ușor acasă
Banana bread
Acest produs este un hibrid între pâine și chec.
Banana bread, preparată în casă, este foarte gustoasă și bogată în nutrienți esențiali, proteine, fibre și grăsimi sănătoase.
Pâinea din făină de orez
Făina de orez nu conține gluten, de aceea poate fi folosită cu succes în dietele pentru pierderea în greutate.
Acest gen de pâine, pe lângă faptul că are un gust delicios, este bogată în carbohidrați și fibre complexe.
Alternativele pentru pâinea albă sunt de mare ajutor persoanelor care vor să renunțe la acest aliment.
Citeste si: Avem pentru tine o reteta usor de preparat si extrem de sanatoasa: chilli de legume!
„Oganizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul a 250 de grame de pâine pe zi, adică 7-8 felii de pâine, zilnic. Sub nicio formă nu trebuie să renunţăm la consumul de pâine. Este un aliment de bază şi cea mai banală formă de amidon, acel nutrient care conţine glucoză ce se absoarbe lent. Fără glucoză, corpul nostru nu poate funcţiona de la muşchi până la sistemul nervos, orice celulă se hrăneşte cu glucoză.
Deci, pâinea trebuie să rămână, în continuare un produs prezent în fiecare zi şi la fiecare masă, bineînţeles în cantitate moderată”,- doctor Mihaela Bilic, medic nutriţionist.