Vezi mai jos cu ce se albește salata de vinete, dar și o rețetă de salată de vinete specială, numită Baba Ganoush.
Salata de vinete este una dintre cele mai iubite preparate, mai ales în timpul verii. Cu ceapă și cu maioneză, salata de vinete este iubită de persoane de toate vârstele.
Fiecare zonă a țării are rețeta sa de salată de vinete, așa că până când nu le încerci pe toate, nu poți ști care îți place cel mai mult.
Adaugă maioneză. Dacă îți dorești un gust acrișor, poți adăuga puțină maioneză în salata de vinete. În acest mod, nu doar că îi vei oferi o aromă specială, dar o vei și deschide la culoare. 1- 2 linguri sunt suficiente pentru o salată de vinete.
Unele persoane adaugă usturoi în loc de ceapă. Pisează 2- 3 căței de usturoi în loc de ceapă și vezi dacă îți place mai mult decât varianta clasică.
Citeste si: GĂTEȘTE: 4 rețete de salată de vinete pe care să le încerci
Dacă îți dorești să simți doar gustul vinetelor, fă-o simplă, fără maioneză, doar cu puțină ceapă sau chiar fără ceapă, după preferință.
Pentru o schimbare a texturii, poți adăuga pastă de tahini(susan), iar rezultatul va fi unul delicios. Pasta de tahini are la bază semințe cu susan coapte și măcinate mărunt, iar în Orient se folosește cu succes la salata de vinete, numită Baba Ganoush.
Pentru această rețetă, ai nevoie de:
Ingrediente
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
2 vinete mari
2 linguri ulei de măsline
3 linguri pastă de susan- tahini
2 căţei usturoi
sucul unei lămâi
câteva fire pătrunjel
sare
piper.
Citeste si: De ce este bine să mănânci vinete
Spală vinetele, taie-le în jumătăți și așază-le pe tava mare de la aragaz, pe care ai tapetat-o cu o folie de aluminiu. Pune vinetele tăiate în două și unge-le cu ulei pe partea interioară și lasă-le la copt timp de 40 de minute. Scoate-le din cuptor și lasă-le la răcit timp de 15 minute. Cu o lingură de lemn, scoate cu grijă miezul copt și mărunțește cu ajutorul unui cuțit pentru vinete.
Adaugă restul ingredientelor și amestecă bine, până se obține o pastă omogenă, apoi lasă la temperatura camerei. Această salată de vinete se poate servi alăuri de lipii fierbinți și este o rețetă perfectă și pentru perioada postului.
Trebuie să știi că pasta de tahini ajută și la albirea vinetelor, dar le va oferi și o textură extrem de plăcută și un gust extrem de plăcut. Adaugă treptat zeama de lămâie, pentru ca salata să nu iasă prea acră.
Unul dintre cele mai importante secrete ale vinetelor este ca acestea să fie lăsate la scurs. Pentru ca zeama amară să iasă din ele și să fie mai dulci la gust, vinetele se lasă pe un tocător de lemn sau de plastic, nu pe o suprafață de metal, pentru a nu se oxida. Salata preparată se lasă într-un recipient de plastic sau de sticlă.
Ca să iasă gustoase, multe persoane le coc pe flacăra de la aragaz și nu la cuptor, însă trebuie să știi că aragazul se poate murdări foarte mult. Poți alege și varianta la cuptor, în tavă, pe hârtie de copt.
Ca să nu aibă multe semințe, alege mereu vinetele mai mici și mai subțiri. Iar înainte de servire, lasă salata la frigider, cel puțin o oră.
Așadar, două dintre cele mai populare metode a albi vinetele sunt zeama de lămâie sau sarea de lămâie și pasta de tahini. A treia soluție la îndemână este oțetul. Adaugă puțin oțet alb în vinete, în timp ce amesteci uleiul în salată. Oțetul este chiar mai puternic decât zeama de lămâie și nu este nevoie decât de câteva picături. Nu pune prea mult, deoarece ar putea deveni prea acre.