Iată câțiva pași foarte simpli pentru a curăța burta de porc, dar și două rețete pentru cea mai bună tobă și ciorbă de burtă.
Românii preferă preparatele tradiționale din porc atât în preajma sărbătorilor, cât și în alte diferite ocazii. Este adevărat faptul că mulți le cumpără direct din magazin, însă nu mereu sunt mulțumiți de produs, astfel că decid să le prepare singuri, exact pe gustul lor!
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se curăță grăsimea de pe hotă
Cu ce se curăță burta de porc
Preparatele din burtă de porc sunt, fără doar și poate, pe gustul multor români, însă operațiunea de curățare în sine lasă câteodată de dorit. Chiar și așa, gospodinele știu că nu este nimic dificil în curățarea stomacului de porc, mai ales dacă respectă anumiți pași practici. Află, în rândurile de mai jos cum și cu ce se curăță burta de porc, conform tradiției românești:
După ce porcul a fost tăiat și desfăcut, transferă într-un vas mare mațele și burta și depozitează-le într-un spațiu cald, deoarece acest lucru te va ajuta să le cureți cu ușurință de grăsimea
Ulterior, curăță stomacul de porc folosindu-te de sarea grunjoasă și lasă-l îmbibat în oțet și apă pentru aproximativ 60 de minute. Pe lângă, poți adăuga și câteva felii de ceapă pentru a neutraliza mirosul neplăcut.
Mai apoi, scoate burta de porc și clătește-o cu apă rece din abundență.Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se curăță tacâmurile de inox
Rețetă tobă tradițională
Ingrediente:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
- 1 cap întreg de porc
- rinichii
- inima
- câteva bucăţi şorici
- 3 foi dafin
- 2 lingurite boabe de piper
- piper măcinat
- sare
- 1 stomac de porc
- 2 linguri oţet
Pentru început, tot capul de porc se pârleşte, se curăţă şi se taie. Mai apoi, se adaugă toate ingredientele într-un vas mare cu apă rece şi oţet şi se lasă timp de aproximativ 30 de minute.
Toate ingredientele pentru prepararea tobei tradiționale se pun într-o oală suficient de mare, de aproximativ 7 litri.
Totul trebuie să fiarbă pentru aproximativ 2 ore, timp în care se pregătește stomacul de porc, urmând pașii enumerați anterior. După ce toată carnea a fiert, se taie bucăţele mici care se amestecă cu sare, piper măcinat şi puţină zeamă în care au fiert.
Ulterior, se scoate toba de porc peste care se așază un suport de lemn alături de mai multe greutăţi. Toba tradițională se poate servi a doua zi.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe burta prefiartă
Rețetă ciorbă de burtă
Ingrediente:
- 500 g smântână
- 2 kg burtă prefiartă
- 3 cepe
- 3 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 1 țelină
- 4 ouă
- 1 usturoi
- sare și piper boabe
- foi de dafin
- oțet după gust
Pentru început, se pun 4,5 l de apă la fiert într-o oală mare, timp în care se spală bine legumele și se curăță. Se adaugă și burta de porc, tăiată fideluță, după ce a fost curățată de grăsime, urmând pașii menționați. Legumele tocate mărunt sau cubulețe, după preferințe, se adaugă în apa fiartă în care se află deja burta de porc.
Ulterior, se presară foile de dafin și câteva boabe de piper. Toate ingredientele trebuie să fiarbă bine la foc mic preț de aproximativ 50-60 de minute sau până când este gata burta de porc. Cu o strecurătoare, se scoate și stomacul de porc și legumele fierte, iar zeama rămasă se trece de două ori printr-o sită.
Legumele fierte se pasează în blender, iar piureul obținut se pune înapoi în supă. Supa se fierbe din nou până ce dă în clocot. Usturoiul se curăță și se pisează bine într-un mojar. Se toarnă peste el mai multe polonice cu zeamă fierbinte, se amestecă și se adaugă în ciorbă.
Ia un castron și amestecă cele 4 ouă cu smântâna. Se adaugă pe rând câte un polonic mic de lichid fierbinte, până se înfierbântă castronul. La final, amestecul se toarnă în oala de ciorbă, timp în care se amestecă rapid.