Vezi mai jos cu ce se curăță fierul de călcat de arsură în numai câteva minute și de ce trebuie să ții cont să nu strici talpa fierului de călcat.
Oricât de calitativ ar fi un fier de călcat, tot poate exista riscul ca acesta să se deterioreze în timpul călcării.
Cele mai multe probleme la un fier de călcat apar din cauza apei folosite. Chiar dacă ai montate sisteme pentru filtrare, chimicalele și mineralele din apa de la robinet pot afecta în timp funcționalitatea unui fier de călcat sau a unei stații de călcat. Rezervorul de apă al fierului poate fi afectat în timp, iat orificiile pentru aburi se pot bloca, astfel că procesul călcării devine anevoios și lasă în urmă pete pe haine.
Apa cu particule cu rugină poate afecta calitatea țesăturii, așa că este foarte important ca fierul de călcat să fie perfect curat pe talpă și curățat de orice impuritate și în interior.
Citeste si: DESCOPERĂ: De ce să pui oțet în fierul de călcat
După mai multe utilizări, pe talpa fierului de călcat se acumulează murdărie provenită de la hainele din fibre sintetice sau chiar și de la cele naturale.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Cum ingrijesti hainele de matase- 5 sfaturi utile pentru a le pastra ca noi
Când trebuie curățat fierul de călcat
Experții recomandă curățarea unui fier de călcat atunci când nu mai alunecă fin pe materialul călcat și începe să se blocheze pe anumite suprafețe textile. Dacă în loc să scoată aburi începe să elimine impurități, este momentul ca fierul de călcat să fie curățat.
Curățarea fierului de călcat cu oțet
Pentru curățarea unui fier de călcat se pot folosi mai multe trucuri simple și eficiente. Iată mai jos cum se poate curăța exteriorul tălpii fierului:
Oțet plus bicarbonat de sodiu.
Această combinație se dovedește extrem de eficientă, deoarece oțetul dizolvă rapid grăsimile și impuritățile de pe talpa fierului. Se diluează în prealabil cu apă.
Se folosește o cârpă înmuiată în această soluție formată din puțin oțet, puțină apă și o linguriță de bicarbonat de sofiu, cu care se freacă bine talpa fierului. Deupă ce impuritățile sunt îndepărtate, talpa fierului de călcat se șterge cu o altă lavetă curată.
O altă metodă de curățare a fierului de călcat este cu ajutorul sării de bucătărie. Se folosește o bucată de hârtie pe care se așază sare pe toată suprafața. Se pornește fierul de călcat și se calcă ușor, până când se observă faptul că a dispărut murdăria de pe talpă. Nu se freacă direct cu sare, căci talpa ar putea avea de suferit. De asemenea, talpa se șterge apoi cu o lavetă curată.
Unii mai folosesc ceară curată pentru a îndepărta impuritățile de pe fierul de călcat. Talpa fierului se setează la cea mai joasă treaptă termică. Se ia o lumânare și se freacă apoi bine talpa, până când se observă o peliculă vizibilă.
Se folosește apoi o cârpă umedă peste care se va călca, până când ceara de pe talpa fierului de călcat va fi îndepărtată.
Și pasta de dinți este extrem de eficientă atunci când vine vorba despre curățarea fierului de călcat. Având particule abrazive, pasta de dinți poate îndepărta impuritățile de pe fierul de călcat.
În magazine se mai găsesc și batoane speciale de curățare a tălpii fierului de călcat. Se încălzește fierul și se freacă ușor cu batonul, apoi se șterge suprafața cu o cârpă curată. Petele de arsură vor dispărea imediat, iar talpa fierului va deveni ca nouă, netedă și va aluneca din nou ușor.
Cu ce se curață fierul de călcat de arsură
De asemenea, și săpunul este eficient pentru a elimina arsurile de pe fierul de călcat. Se încălzește fierul de călcat și se șterge suprafața cu săpun. Este o metodă eficientă mai ales în cazul petelor proaspete.
În cazul în care talpa fierului s-a lipit de o bucată de polietilenă, urmele pot fi îndepărtate cu soluție pentru îndepărtat oja.