Dacă tocmai ai terminat de renovat și ai observat că parchetul tău are pete de var, îți propunem câteva soluții simple care cu siguranță te vor ajuta. Află, în rândurile de mai jos, cu ce se curăță varul de pe parchet.
Înainte de văruirea pereților, cu siguranță ai încercat să protejezi parchetul cum ai
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se curăță tacâmurile de inox
Cu ce se curăță varul de pe parchet
Indiferent de cât suntem de atenți, se pare că pătarea cu var este inevitabilă. Fie că este vorba despre canapea, covor sau parchet, varul își lasă mereu amprenta, iar nouă nu ne rămâne decât să găsim soluții eficiente de curățare.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se curăță talpa îngălbenită de la adidași
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Soluții pentru a curăța varul de pe parchet
CLORUL
Adaugă apă și o măsură de clor într-un bol de plastic, iar mai apoi amestecă cu mișcări lente. Înmoaie în soluție puțină vată și aplică direct pe varul de pe parchet. Lasă să acționeze câteva secunde, iar mai apoi freacă bine locul respectiv.
BENZINA
Înmoaie puțină vată sau un burete în benzină, iar mai apoi freacă varul de pe parchet cu mișcări circulare. Benzina este un diluant excelent, dar trebuie să ai mare grijă unde o depozitezi: nu în spații închise și nici la îndemâna copiilor. Este inflamabilă, iar vaporii acumulați explodează.
ACETONA
Înmuiată în vată, dischetă demachiantă sau burete moale, acetona este o soluție excelentă pentru a curăța varul de pe parchet. Substanța este inflamabilă și volatilă, adică emană aburi, iar aceștia sunt toxici și acționează ca un drog asupra creierului. Acetona trebuie păstrată în locuri ferite, departe de copii sau animale. Este recomandat ca după ce folosești acestona pentru a curăța varul de pe parchet să deschizi toate geamurile din casă pentru a intra aerul.
OȚETUL
Oțetul este un agent de curățare bun la toate, indiferent că vrei să cureți podele, geamuri sau să dezinfectezi toaleta și chiuveta. Acest ingredient nu este toxic și chiar dacă inițial are un miros puternic, vei observa că se va risipi în câteva minute. După ce ai curățat varul de pe parchet, poți lăsa fereastra deschisă dacă mirosul te deranjează prea tare. Atenție: Ține cont că oțetul este acid și poate ataca stratul protector din lac dacă este folosit în mod repetat.
SPIRTUL
Spirtul are proprietăți dezinfectante și curăță eficient orice tip de suprafață. Ține cont că este inflamabil și că are un miros puternic, așa că este recomandat să aerisești bine camera după ce îl folosești pentru a curăța varul de pe parchet. Poți folosi un burete moale sau o cârpă din bumbac pentru a freca porțiunile pătate.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se curăță parchetul laminat
Curăță varul de pe parchet cu bicarbonat de sodiu și lămâie
Bicarbonatul de sodiu nu este toxic și nu conține alergeni, așa că poate fi folosit fără grijă pentru curățarea varului de pe parchet. Deoarece este abraziv, poate fi folosit pentru îndepărtarea petelor de var deja uscate. Pentru mai multă eficiență, adaugă în soluția de curățare, pe lângă bicarbonatul de sodiu, și puțin suc de lămâie.
Sucul de lămâie este unul dintre cele mai bune ingrediente naturale pentru curățenie, deoarece are proprietăți antibacteriene și nu atacă suprafețele. În plus, mirosul de lămâie va împrospăta toată casa.