Bine cunoscutele pișcoturi de șampanie beneficiază de foarte multe proprietăți esențiale organismului nostru. Aflați ce sunt acestea și cum le puteți consuma.
Obișnuim să numim pișcoturile, „pișcoturi de șampanie” sau biscuiți Savoiardi. Acestea reprezintă un produs de patiserie care dețin o consistență destul de dură, dar un gust foarte bun.
Ce sunt pișcoturile
Deseori întâlnim pișcoturile într-un rol principal atunci când participăm la un eveniment. Acestea se regăsesc sub formă simplă, ca „pișcoturi de șampanie” sau reprezintă un ingredient esențial al multor deserturi, precum: torturi, șarlote și tiramisu.
Cu ce se însiropează pișcoturile
Acest produs de patiserie se poate regăsi în cadrul a multor evenimente la care participă un număr semnificativ de persoane. Sunt pregătite cu atenție sau achiziționate din comerț pentru a întâmpina de obicei, invitații la începutul evenimentului.
În cazul în care acestea sunt preparate proaspăt, atunci trebuie să știți că sunt însiropate fie în cafea, fie în lichior.
Citește și: Cu ce se mănâncă mozzarella. Cum să savurezi cel mai bine delicioasa brânză italiană
Beneficii pentru sănătate
Pișcoturile ne pot oferi mai mult decât vă puteți imagina. Pentru organismul nostru, acestea oferă mai multe vitamine, proteine, fibre și multe altele.
Dacă vorbim despre un pișcot care are aproximativ 100 de grame, acesta vine la pachet cu următoarele componente: lipide totale (9 g), lipide saturate (3,5 g), sodiu (147 g), potasiu (113 g), carbohidrați (60 g), fibre alimentare (1 g), proteine (11 g), dar și vitamina C, calciu, fier, vitamina B6, vitamina 8-12 și magneziu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: DESCOPERĂ: Câte calorii are o BANANĂ
Când se consumă pișcoturile
Deseori întâlnim consumul de pișcoturi în cadrul unor evenimente importante, precum: petreceri de nuntă, botez, cununie, zi de naștere (fastuosă) sau alte asemenea evenimente.
În cazul tuturor acestor evenimente, pișcoturile de șampanie se servesc la începutul lor, în semn de întâmpinare a invitaților. Aceștia sunt întâmpinați atât cu pișcoturi așezate pe o farfurie, cât și cu câte un pahar de șampanie. Tocmai de aceea se și numesc „pișcoturi de șampanie”, deoarece se obișnuiește ca pișcotul, să se consume alături de șampania primită.
O altă formă în care putem întâlni pișcoturile sunt ca baza pentru diferite deserturi. Cel mai cunoscut, apreciat și consumat este bineînțeles, desertul tiramisu. În acest caz, pișcoturile sunt consumate ca baza sau strat a acestui desert, fiind însiropate fie în cafea, fie în lichior.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă peștele
Rețetă de tiramisu
Ingrediente
Cafea tare (200 ml), coniac (40 ml), ouă (4), zahăr (50 g), mascarpone (500 g), pișcoturi (150 g) și cacao (2-3 linguri).
Mod de preparare
Se prepară prima dată cafeaua și se lasă la răcit, pentru a se pregăti și celelalte ingrediente. Următorul pas este reprezentat de separarea gălbenușurilor de albușuri în două vase diferite. Apoi adăugați zahărul peste gălbenușuri și folosindu-vă de un mixer (reglat la viteză medie), amestecați aproximativ 2 minute, până se dizolvă zahărul complet.
Frecați apoi mascarpone până ajunge să se înmoaie doar puțin și o adăugați peste rezultatul mixat al gălbenușurilor cu zahărul. Amestecați apoi tot cu mixerul, brânza mascarpone cu crema rezultată de la gălbenușuri, timp de 1 minut, până rezultă o cremă omogenă. Aceasta trebuie să aibă un aspect lucios.
Apoi trecem la pregătirea albușurilor. Acestea se mixează și ele separat, timp de 2 minute, până când se va forma o spumă care nu desprinde de vasul în care se află. Peste crema de mascarpone împreună cu gălbenușurile, puneți albușurile bătute și amestecați.
Pasul cel mai important abia acum urmează. Într-o tavă, așezați pișcoturile înmuiate în siropul de cafea cu coniac. Peste ele puneți aproximativ jumătate din toată compoziția de mascarpone. Peste mai adăugați încă un strat de pișcoturi, iar deasupra un ultim strat de cremă peste care pudrați cacao.
Timp de cel puțin 3 ore se ține la frigider pentru ca întreaga compoziție să se poată închega și să îl puteți consuma. Poftă bună!
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă APIO