Afinele reprezintă o importantă sursă de vitamine și minerale, iar din acest motiv ar trebui să le introducem în alimentația noastră. Descoperă, în acest articol, ce beneficii au, cu ce se mănâncă afinele, dar și cum prepari una dintre cele mai simple și gustoase prăjituri.
Aceste fructe mici și închise la culoare, cu denumirea științifică de Vaccinium myrtillus, au in compoziție substanțe cu efecte antioxidante, detoxifiante, antiinflamatoare, antibacteriene, antiseptice, dar și numeroase săruri minerale precum calciu, potasiu, sodiu, magneziu, seleniu, zinc, fier. De asemenea, afinele sunt o importantă sursă de vitamine precum A, C, B1 și B2. Într-o cantitate de doar 100 grame de afine regăsim 43 de calorii, 5 grame de fibre, dar și 25% din doza zilnica recomandata de vitamina C.
Datorită conținutului lor semnificativ de vitamine și minerale, afinele își mențin proprietățile chiar și după ce devin uscate, deci pot fi consumate cu încredere și sub această formă. Printre cele mai importante proprietăți pe care le dețin aceste fructe de pădure se numără cele antibacteriene, antivirale, antiseptice și astringente.
Citeste si: DESCOPERĂ: Măncarea de regim după operație
Beneficiile consumului de afine
Afinele au efecte antiîmbătrânire
Fiind extrem de bogate în antioxidanți, afinele neutralizează o mare parte din radicalii liberi, acele resturi celulare ce se formează în interiorul celulelor sub influența factorilor externi precum poluarea, alimentația nesănătoasă, stresul, fumul de țigară și razele ultraviolete.
Afinele scad glicemia și previn diabetul
Aceste mici fructe de pădure pot fi consumate cu încredere și de către persoanele cu un risc de diabet ridicat, dat fiind faptul că nu conțin mari cantități de zahăr și ajută la acțiunea insulinei.
Mențin sănătatea sistemului digestiv
Bogate în acid fenolic, afinele au efect anti-inflamator la nivelul colonului și reglează metabolismu l microbian. Cercetările efectuate în Statele Unite demonstrează faptul că afinele pot reduce inflamarea și înmulțirea bacteriilor la nivelului tubului digestiv.
Citeste si: CITEȘTE: Ce poți să mănânci când te doare stomacul
Cu ce se mănânca afinele
Dacă ești dornică să descoperi cu ce se mănâncă afinele și cum le poți prepara pentru a beneficia de toate proprietățile acestora, încearcă să prepari următoaele rețete. Afinele se pot consuma proaspete sau uscate într-o multitudine de forme și combinații.
- suc de afine
- tartă de afine
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
- chec cu afine
- tort de afine
- cremă de afine
- cheescake cu afine
- limonadă cu sirop de afine
Citeste si: CITEȘTE: Cură de detoxifiere de 10 zile cu sucuri verzi
Consumul de afine- Contraindicații
- Afinele pot declanșa reacții alergice. Persoanele care au fost diagnosticate cu această afecțiune trebuie să excludă din alimentație boabele acestui arbust.
- Abuzul de afine poate dăuna sănătății persoanelor care suferă de tromboflebită sau vene varicoase.
- Consumul excesiv de afine poate provoca vărsături, greață, diaree, balonare, flatulență și dureri de cap.
- Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să evite pe cât posibil consumul de afine, deoarece substanțele prezente în pulpă pot provoca apariția intoxicației sau reacțiilor alergice la copil, afectând negativ dezvoltarea acestuia.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cu ce se înlocuiește zahărul
Rețetă tartă cu afine
Ingrediente:
- 6 ouă
- 12 linguri de zahăr
- 500 g făină
- 1/2 de cană de ulei
- 1 cană de lapte
- 1 linguriță de praf de copt
- zahăr vanilat
- 500 g afine
Mod de preparare:
Primul pas în pregătirea acestei prăjituri cu afine este să scoți din timp ouăle din frigider pentru a fi la temperatura camerei. Pentru început, trebuie să separi albușurile și să le bați cu mixerul până devin spumă. Adaugă un praf de sare, uleiul, laptele, zahărul vanilat și gălbenușurile unul câte unul.
Amestecă ușor de jos în sus cu o lingură de lemn. Pune praful de copt stins în puțină zeamă de lămâie în timp ce amesteci în continuare. La final se adaugă făină de sus in jos.
Compoziția se toarnă într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină deasupra. Mai apoi, pune și afinele spălate și pudrate ușor cu făină. Pune totul la cuptorul încins la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute.