Chiar dacă poate nu obișnuiți să consumați andive, acestea sunt foarte sănătoase pentru organismul nostru.
Află din rândurile următoare ce sunt andivele, ce beneficii au, dar și câteva rețete pe care le poți prepara, dacă vă doriți să încercați aceste legume.
Andiva este o legumă care face parte din categoria plantelor: cicoara, floarea-soarelui, păpădia și coada-șoricelului. Acestea sunt plante cu flori Asteraceae. În funcție de cum alegeți să le consumați, andivele pot avea un gust ușor amărui și o textură crocantă, dacă este proaspătă, dar dacă este preparată la grătar, coaptă sau opărită în apă fierbinte, aceasta tinde să aibă un gust dulceag și o textură mult mai moale.
Aceste legume, andivele, pot fi consumate în diferite forme, precum: salată, gustare dintre mese sau multe altele. Trebuie să țineți cont totuși, în cazul în care alegeți să consumați andiva preparată și nu crudă, aceasta își va pierde din proprietățile nutritive pe care le are.
Ce sunt andivele
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă AFINELE
Beneficiile andivelor pentru sănătate
Andivele sunt consumate adesea atunci când vorbim despre cure de slăbire, datorită nivelului scăzut de calorii pe care îl are. Dar acestea sunt bogate în fibre și insulină. Prin intermediul insulinei este redus nivelul colesterolului, dar și al zahărului din sânge. Această legumă este recomandată și pentru persoanele diabetice și a celor care au constipație, pentru că insulina stabilizează și tranzitul intestinal.
De asemenea, odată cu consumarea andivelor și a conținutului bogate de vitamina A pe care îl au, acestea ajută atât la prevenirea, cât și la ameliorarea tulburărilor de vedere. În plus, problemele dermatologice pot fi și acestea prevenite sau ameliorate.
Pentru buna funcționare a organismului, se recomandă consumul andivelor, datorită vitaminei din complexul B, care sprijină metabolizarea grăsimilor și susțin procesul de digestie.
Iar asta nu este tot. Poate ajuta și la combaterea simptomelor și cauzelor stresului, depresiei și a bolilor cardiovasculare.Beneficiile consumului de andive nu se opresc aici. Acestea conțin numeroase minerale (calciu, magneziu, fosfor și potasiu), iar datorită lor, pot ajuta la prevenirea oxidării celulare, la prevenirea dezechilibrelor electrolitice și la reglarea tensiunii arteriale, în mod natural.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: CITEŞTE: Cu ce se mănâncă ANANASUL
Alte beneficii ale andivelor
- Enzimele andivelor au rolul de a detoxifia ficatul.
- Acidul folic din andive ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului, dar și la prevenirea unui avort spontan sau a malformațiilor congenitale (dacă sunteți însărcinată).
- Antioxidanții și mineralele din andive reprezintă nutrienții esențiali de care avem nevoie pentru prevenirea declinului cognitiv.
- Compușii antiinflamatori pe care îi au andivele, ameliorează simptomele astmului, ale rinitei alergice sau ale altor probleme la nivel respirator.
- Calciul regăsit în andive este numai bun pentru persoanele care sunt predispuse la apariția pietrelor la vezica biliară.
- Vitamina E menține sănătatea pielii și a părului.
- Iar nu în ultimul rând, sursa cea mai importantă este cea de kaempferol. Aceasta este o substanță care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase și induce moartea acestora, datorită efectelor antioxidante, cardioprotectoare și antiinflamatorii pe care le conține.
Citeste si: CITEȘTE: Câte calorii ar trebui să consumi zilnic
Cu ce se mănâncă andivele
Pentru a beneficia de toate aceste vitamine și minerale pe care le conțin andivele, vă recomandăm două rețete în care se vor regăsi andivele, dar și alte alimente cu care puteți combina aceste legume.
Bărcuțe din andive cu nuci, gorgonzola și pere
Ingrediente
Veți avea nevoie de: 2 andive, o linguriţă de ulei de măsline, o pară tăiată în bucăţele, o linguriţă de miere, câteva bucăţele de brânză gorgonzola, câteva nuci coapte (tocate grosier), sare şi piper, după gust.
Mod de preparare
Primul pas este de a desprinde frunzele de andive și de a le spăla foarte bine, sub un jet de apă rece, apoi se așază pe un prosop de bucătărie. Apoi veți încinge uleiul într-o cratiță și-l veți pune la foc mediu. La scurt timp se adaugă perele și se gătesc două minute până când se înmoaie. Se amestecă ocazional.
Un alt pas este reprezentat de adăugarea mierii peste perele înmuiate, după ce ați luat tigaia de pe foc. Adăugați și sarea și piperul după gust, apoi brânza și amestecați. Acest conținut îl veți pune pe fiecare frunză de andivă peste care veți pune câteva nuci.
Citeste si: CITEȘTE: Cură de detoxifiere de 10 zile cu sucuri verzi
Tartă tatin cu andive
Ingrediente
Veți avea nevoie de: 8 linguri de unt, 200 de grame de zahăr, păstăi de vanilie sau esenţă de vanilie, 6 andive fără cotor (tăiate pe lungime, în jumătăţi), 2 linguri de suc de lămâie, aluat pentru tartă (preparat în casă sau cumpărat) și un ou.
Mod de preparare
În prima parte vom preîncălzi cuptorul la 175 de grade Celsius, apoi vom pregăti caramelul. Încălzim o tigaie (puțin înaltă care să aibă mânere detașabile), la foc mediu spre mare, iar când adăugăm untul, îl dăm la foc mic. După ce untul s-a topit, adăugăm zahărul și păstăile sau esența de vanilie. Se păstrează focul mic și amestecăm constant, până observăm că zahărul s-a dizolva și prinde o culoare arămie.
După ce este gata caramelul, luăm andivele și le dăm prin el, așezându-le apoi în tigaie. Stropim cu suc de lămâie tot și punem tigaia la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Țineți cont că tigaia trebuie să fie acoperită cu un capac sau cu o folie de aluminiu. După trecerea celor 20 de minute, întoarcem andivele pe cealaltă parte și le mai lăsăm pentru încă 20 de minute.
Apoi scoatem andivele de la cuptor și le punem într-un vas, pe foc, cu sosul rezultat. Se fierbe până ajunge să fie ca un sos, iar apoi adăugăm zahăr după gust. Turnăm sosul peste andivele așezate într-o formă de copt rotundă, peste care vom adăuga aluatul de tartă decupat. Apăsați pe margini cu ajutorul unei furculițe. Pentru aluat, bateți un ou cu puțină apă și dați peste. Introduceți tarta la cuptor la o temperatura de 205 grade Celsius, pentru aproximativ 20-25 minute. Timp de 10 minute îl lăsăm să se răcească, iar apoi întoarcem forma cu aluatul în jos. Tarta se servește caldă și îi puteți adăuga opțional înghețată și un topping.
Citeste si: DESCOPERĂ: Dieta cu ANANAS. Cum poți slăbi 5 kg în 5 zile