Bruschetele pot reprezenta un aperitiv foarte ușor de preparat și în același timp și foarte gustos. Însă știați cu ce se pot mânca acestea?
Aflați din rândurile următoare ce sunt mai exact bruschetele, cu ce se pot mânca, dar și care sunt beneficiile legumelor pe care le folosiți în mod obișnuit în prepararea acestora.
Ce sunt bruschetele
Bruschetele fac parte din categoria aperitivelor de origine italiană. Tot acolo li se spun și „hrana săracului” și provine din partea Centrală și de Sud a Italiei.
Se obișnuiește ca pâinea proaspăt prăjită și caldă, să se frece cu o jumătate de cățel de usturoi și să se ungă cu ulei de măsline, piper și sare (după gust).
Citeste si: Ce e bine să mănânci și să bei când ai tensiunea mică
Cu ce se mănâncă bruschetele
În funcție de zona în care se prepară sau de gustul fiecărei persoane în parte, tipurile de bruschete pot varia foarte mult.
- Bruscheta cu roșii tocate și busuioc proaspăt – în acest caz, roșiile sunt tăiate în cubulețe (fără a se adăuga și miezul) și se amestecă cu usturoiul, busuiocul, uleiul de măsline, sare și puțin piper. Pâinea trebuie prăjită și unsă cu acest amestec de roșii-usturoi. Variantă consumată des în Toscana și Napoli.
- În Toscana există și bruschete care se prepară cu pâine nesărată, denumită Fettunta.
- În Abruzzo, bruschetele se servesc cu șuncă și arrosticini, care reprezintă cuburi de carne de oaie, preparate la grătar.
- În Calabria, bruschetele au denumirea de Fedda ruscia și se prepară cu ulei de măsline, sare, piper și oregano sau boia.
Citeste si: Cum cureți o RODIE. „În mod excepţional, unele persoane pot dezvolta reacţii alergice la sucul de rodie"
Beneficii ale consumului de legume
Datorită faptului că deseori, bruschetele se prepară cu ajutorul legumelor, vă prezentăm doar câteva dintre nenumăratele beneficii ale acestora, pe care le veți avea, odată ce le veți consuma în rețetele de bruschete.
Legumele roșii
Aceste legume roșii, conțin fitochimicale (licopen, flavonoizi, beta caroten și acid elagic) care ajută la prevenirea bolilor cronice și reduc riscul de afecțiuni digestive. În plus, odată ce veți consuma aceste legume roșii, vă vor ajuta la susținerea sănătății inimii, la protejarea memoriei, dar și la prevenirea arsurilor solare.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Printre legumele roșii, se numără și cartofii roșii, roșiile, ridichile, ardeii roșii, sfecla roșie, ceapa roșie, varza roșie, gogoșarii și multe altele.
Legumele galbene și portocalii
Toate legumele galbele și portocalii au un conținut bogat de vitamina C, carotenoici și alte astfel de substanțe nutritive. Datorită beta-carotanului care se transformă în vitamină A, ajută la dezvoltarea celulară, dar și la sănătatea ochilor și protejării pielii. Iar pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii, pentru a proteja inima și sistemul cardiovascular, legumele galbene și portocalii oferă organismului cantități esențiale de acid folic și potasiu.
Printre legumele galbene și portocalii, se numără și ardeiul gras, morcovii, dovlecelul de vară, porumbul, cartofii dulci, turmericul și multe altele.
Citeste si: 6 Alimente care te ajută să slăbești. Le poți folosi cu succes în dieta ta zilnică
Legumele verzi
Legumele verzi sunt considerate printre cele mai nutritive alimente, datorită faptului că dețin o cantitate semnificativă de luteină, izoflavini, vitamina K și izotiocianat, care ajută la sănătatea inimii, a sistemului osos, dar și a ochilor. În plus, datorită conținutului de folat și acid folic, legumele verzi pot ajuta la prevenirea defectelor care pot apărea la naștere, dar și la problemele congenitale ale femeilor însărcinate. În plus, acestea pot susține imunitatea și pot reduce considerabil simptomele depresiei, iar pentru persoanele care suferă de un somn tulburat, vor putea reveni la o odihnă liniștită.
Printre legumele verzi, se numără și spanacul, salată verde, pătrunjelul, broccoli, varză kale, castravetele, pătrunjelul, avocado, dovlecelul, fasolea verde, ceapa verde și multe altele.
Legumele albe
Legumele albe dețin surse importante de fitonutrienți, iar datorită acestui aspect, legumele albe pot susține sistemul imunitar și pot totodată să protejeze împotriva depresiei. Anumite legume albe conțin naicină și quercitină, care au rolul de a întări sistemul imunitar. Datorită acestor legume, digestia poate să fie susținută considerabil, tocmai prin cantitatea de acid folic, vitamină C și fibre pe care o conțin. Sistemul cardiovascular reprezintă un aspect important care este protejat de potasiul din aceste legume.
Printre legumele albe, se numără și ceapa, usturoiul, conopida, ciupercile, cartofii, țelina, guliile, feniculul, hreanul, rădăcina de pătrunjel, pătlagina și multe altele.
Legumele mov și albastre
Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro
Aceste legume de culoare mov și albastră sunt bogate în fitonutrienți (antocianină și resveratrol) care susțin imunitatea și au un rol de a anti-aging. Antioxidanții regăsiți în aceste legume îmbunătățesc considerabil memoria și susținerea unei funcționari optime a tractului urinar.
Printre legumele de culoare mov și albastre, se numără și varza, vinetele, fasolea mov, morcovul mov, sparanghelul mov, porumbul violet, ceapa mov și multe altele.
Citeste si: Cu ce se mănâncă hreanul. Cu ce îl poți combina în diverse preparate
Rețetă de Bruschete cu roșii, usturoi și busuioc
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente : pâine (2 felii), ulei virgin de măsline (3 linguri), lămâie (o linguriță de zeamă), puțină sare, busuioc (20 frunze), usturoi (3 căței), o roșie și măsline verzi.
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a curăța usturoiul și a-l amesteca cu busuiocul tăiat mărunt, sucul de la lămâie și uleiul de măsline. Veți adăuga și sarea după gust și veți prăji feliile de pâine așa cum vă plac, fie că le doriți doar puțin prăjite, mediu sau chiar foarte prăjite.
Apoi următorul pas este reprezentat de măslinele pe care le veți tăia felii, rondele sau bucățele, la fel, așa cum doriți să le consumați. Feliile de pâine le veți unge cu sosul de busuioc și veți așeza peste feliile de roșii, peste care veți pune măslinele tăiate felii.
Rețeta de bruschete cu roșii, usturoi și busuioc este gata și se recomandă să le consumați calde. Poftă bună!