Caviarul reprezintă, de fapt, icrele nefertilizate ale peștilor sturioni, acestea fiind considerate o delicatesă în întreaga lume. Află ce beneficii are, cum poate fi consumat și cât costă caviarul.
Caviarul sau icrele negre de sturion presupun trei categorii de sortimente și anume Beluga, Ossietra și Sevruga. Peștii de la care sunt luate astfel de icre negre au, în general, vârste de peste 15 ani. Cel mai scump caviar provine de la sturionul Beluga, asta pentru că în fiecare an se prind doar 100 de exemplare.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă peștele
Ce este caviarul
Caviarul, denumit și perla neagră a gastronimiei, reprezintă icrele diferitelor tipuri de sturion, specie de pește ce se dezvoltă în Marea Neagră, Marea Caspică, pe coasta Pacificului de Nord-Vest și de Sud a Atlenticului. Caviarul a fost apreciat și consumat încă din Imperiul Roman, catitățile foarte mici fiind vândute chiar și cu 100 de oi în vremurile respective.
Caviarul are o textură slabă și un gust sărat, fiind de regulă servit în cantități foarte mici, sub forma unor garnituri, deasupra unor biscuiți, pe feliile de castravete sau pe o bucată de păine prăjită. Pe lângă experiența culinară desăvârșită, caviarul are și numeroase beneficii pentru sănătate.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă homarul
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ce beneficii are caviarul
Cu toate că de obicei este servit în cantități extrem de mici, caviarul are un profil nutrițional de-a dreptul surprinzător.
De exemplu, aproape 30 de grame de caviar au nu mai puțin de 75 de calorii, 7 grame de proteine și un gram de carbohidrați. O singură porție de caviar asigură mai mult decât dublul de vitamina B12 recomandată zilnic, esențială pentru dezvoltarea sistemului nervos. De asemenea, aceeași cantitate oferă calciu și vitaminele A, D și E.Mai mult decât atât, caviarul poate reduce semnificativ și semnele îmbătrânirii pielii, extractul din el fiind singurul care stimulează adipocitele, molecule care îmbunătățesc procesele de vindecare a rănilor.
Catitățile potrivite de caviar, consumate în mod regulat, contribuie la menținerea unei minți sănătoase, foarte importantă pentru un bun circuit al activităților zilnice. Acizii grași Omega-3 sunt, de asemenea, prezenți în caviar, aceștia fiind benefici pentru prevenirea și gestionarea factorilor de risc pentru bolile de inimă.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă MANGO
Pentru ca experieța degustării să fie uimitoare, caviarul trebuie servit în mod obligatoriu rece, de preferat așezat pe o suprafață cu gheață mărunțită. Există mai multe moduri de a servi caviarul. Poate fi consumat direct din cutia în care a fost achiziționat sau, pentru o servire mai sofisticată, așezat într-un vas de cristal sau porțelan.
Cu ce se mănâncă caviarul
Lingura nu trebuie să fie una obișnuită! Cea din metal nu este considerată potrivită pentru o astfel de servire. Pretențioșii optează pentru linguri făcute din carapace de broască țestoasă.
Caviarul poate fi servit ca aperitiv înainte de cină, pe felii foarte subțiri și mici de pâine prăjită sau pe biscuiți simpli. De asemenea, caviarul poate fi adăugat în compoziția unor sandvișuri, alături de un ou fiert și tăiat foarte mic. Se poate servi și lângă felii de lămâie și crème fraiche.
Spre exemplu, în Rusia, caviarul se servește cu blinii, mai exact un soi de clătite din făină, asortate cu smântână. Caviarul se consumă la fel de bine și împreună cu cartofii noi alături de smântănă dulce. Pentru o experiență desăvârșită, caviarul se servește cu o șampanie.
Medic dermatolog, despre produsele cosmetice din caviar
„Sunt produse hidratante, foarte emoliente, create pentru tenul mai matur, pentru tenul femeilor după 40 de ani. Nu sunt produse care sunt potrivite tinerilor. Caviarul are mai multe proprietăți benefice, printre cele mai importante sunt faptul că, conține antioxidanți. Un alt efect foarte important, caviarul conține mulți acizi Omega 3, grăsimi, aminoacizi grași foarte buni”, a spus Anca Pavelescu, medic dermatolog.