Deși după această denumire de „fondue”, nu vă puteți da seama despre ce este vorba, cu siguranță ați consumat acest fel de mâncare.
Aflați din rândurile următoare ce este mai exact fondue-ul, de câte tipuri poate să fie, dar și cum îl puteți prepara.
Fondue reprezintă un fel de mâncare, care este preparat din brânză topită, de origine elvețiană. Acest fel de mâncare este servit de obicei într-o oală. Fondue a fost chiar promovat de către Uniunea Elvețiană a Brânzei în anul 1930. A fost popularizat în America de Nord, peste ceva timp, în anul 1960.
Înainte să fie popularizat în America, în anul 1950, termenul de „fondue” a început să fie folosit pentru multe alte feluri de mâncare. Aceste feluri de mâncare erau preparate prin scufundarea într-un vas în care conținea lichid fierbinte dintr-un alt vas, special pentru fondue.
Fondue se poate regăsi sub formă de fondue de ciocolată, în care se obișnuiește să se scufunde bucăți din diferite fructe sau de produse din patiserie.
Ce este fondue
Citește și: Cu ce se însiropează pișcoturile. Ghidul complet pentru a obține un desert delicios!
Tipuri de fondue
- Fondue de brânză
- Fondue de carne
- Fondue fără alcool
- Fondue de legume
- Fondue de fructe
- Fondue de ciocolată
Citeste si: Cu ce se mănâncă BURGERUL. 'Nimic din ceea ce este comestibil nu este nici periculos, nici nesănătos.”
Cu ce se mănâncă fondue
Fondue clasic de brânză
Ingrediente – brânză tare (450 g), un cățel de usturoi, vin alb sec (100 ml), o lingură de amidon, rachiu de fructe (3 linguri), baghetă (500 g), fructe (500 g) și nucșoară rasă.
Mod de preparare – brânza se dă prin răzătoare, apoi tăiați usturoiul în două și frecați cu el, vasul pe care o să-l folosiți pentru fondue. Următorul pas este să turnați vinul și
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Cu ce se mănâncă GULAȘUL
Fondue de carne
Ingrediente – carne de vițel (200 gr), piept de curcan (200 gr), cârnați proaspeți (3-4), fructe (mango, papaya și ananas), cartofi (8-10), salată (salată verde, ceapă și roșii) și sosuri (maioneză, ketchup, muștar, usturoi, sos de piper și sos de mango cu curry).
Mod de preparare – primul pas este să tăiați carnea de curcan cuburi și să o condimentați cu usturoiul zdrobit, sarea și piperul alb măcinat. Adăugăm și puțin vin, iar apoi punem carnea la frigider pentru câteva ore, pentru a se marina. Apoi cârnații îi tăiați felii și pregătiți sosurile (le puneți în boluri separate). Cartofii îi prăjiți, salata o faceți după cum preferați, iar fructele le curățați și le tăiați feliuțe.
Partea interesantă abia acum vine. Duceți la masă unde urmează să le serviți, toate alimentele și încingeți pe aragaz vasul cu ulei, iar apoi îl transportați la masă, în formă de fondue. Fiecare membru al familiei își va alege tipul de carne pe care va dori să îl consume și va înfige o țepușă în ea, pentru a o introduce în uleiul încins. Le puteți servi cu sosurile, salata și cartofii prăjiți pe care deja i-ați pregătit.
Citeste si: Cu ce se mănâncă CARTOFII DULCI. Această legumă are o istorie bogată și multe valori nutritive.
Fondue de legume și fructe
Ingrediente – Kase Fondue Emmentaler (o cutie de 240 g), varză de Bruxelles, crutoane de pâine, unt (50 g), sare, nucșoară rasă, piper măcinat, apă (125 ml), praf de usturoi, mere, pere, struguri și vin alb (50 ml).
Mod de preparare – curățați varza de Bruxelles de frunzele uscate și tăiați cotorul, pentru a-l îndepărta și a cresta baza fiecărei verze în parte. Topiți apoi untul într-o cratiță și adăugați varza. Condimentați conținutul cu sare, nucșoară și piper. Adăugați apoi apa, vinul și acoperiți cratița cu un capac, iar timp de 15-20 de minute lăsați să fiarbă.
În ceea ce privesc crutoanele, vom pune într-o tigaie untul topit și vom adăuga puțină sare și praf de usturoi, pentru un gust mai bun. Apoi vom adăuga și pâinea tăiată cubulețe și o vom prăji în untul ce tocmai l-am condimentat.
Fructele doar le vom tăia cubulețe și vom trece la pregătirea brânzei. Vom pune brânza într-un recipient rezistent la căldură și îl vom pune în cuptor pentru aproximativ 20 de minute. NU trebuie să preîncălziți cuptorul. Puteți utiliza și cuptorul cu microunde la 800 W, pentru 3-4 minute.
Pe lângă varza de Bruxelles, crutoanele și fructele, mai puteți servi acest fondue alături de nuci prăjite, bucăți de carne de pui, cârnăciori de bere prăjiți, nucă de cocos și multe alte alimente care merg foarte bine în această combinație.
Fondue de ciocolată
Ingrediente – ciocolată (300 g), smântână pentru frișcă (150 ml), cognac/lichior (o lingură) și câteva picături de esență de vanilie. În plus, veți avea nevoie de fructe (căpșune, ananas, portocale, mandarine, banane și cuburi de pandișpan).
Mod de preparare – în primul rând, vom pune ciocolata la topit, la baine-marie, iar imediat ce începe să se topească, adăugăm smântâna pentru frișcă. La scurt timp vom lua vasul de pe foc și vom adăuga și cognac-ul sau lichiorul (depinde pe care l-ați ales) și esența de vanilie. Dacă observați că amestecul este cumva prea gros, mai puneți puțină smântână, iar dacă dimpotrivă, conținutul este prea lichid, mai adăugați aproximativ 50 g de ciocolată topită. Apoi puneți fondue-ul într-un alt vas special, pentru a se menține la o temperatura potrivită. Cu ajutorul unor bețișoare, luați fructele și le introduceți în ciocolată, iar asta este tot!