Fructul kaki este unul dintre fructele care nu sunt atât de consumate în comparație cu altele. Însă știați de ce i se spune „mărul orientului”?
Aflați din rândurile următoare ce este mai exact fructul kaki, care sunt doar câteva dintre beneficiile acestui fruct, dar și cu ce se poate mânca. În plus, descoperiți și cum îl puteți consuma, pentru a-l curăța exact așa cum trebuie.
Ce este fructul kaki
Kaki reprezintă un fruct din arborii care fac parte din familia Ebenaceae, genul Diospyros. Culoarea acestui fruct poate varia de la un galben deschis, către o culoare de portocaliu-roșiatic. Forma sa este asemănătoare cu cea a roșiei sau a unui dovleac.
Kaki, genul Diospyros provine din cuvintele grecești „dios” și „pyros” care au semnificația de fructe divine. Acest fruct este uneori confundat cu curmala, în Republica Moldova sau în alte țări din URSS. Acest lucru se întâmplă pentru că în rusă și turcă, kaki se numește hurma.
Cu un conținut ridicat de taninuri, fructul Diospyros Kaki face parte din cea mai cultivată specie care își are originea în China.
Citeste si: Cu ce se mănâncă spaghetele. Care este rețeta preferată de italieni
Beneficiile de consum ale fructului kaki
Datorită amestecului puternic de nutrienți pe care îl are fructul kaki, acesta reprezintă o alegere numai bună pentru menținerea sănătății inimii. O dietă bogată în conținut de flavonoide te poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea colesterolului de tip LDL, dar poate scădea și inflamațiile.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Odată ce veți consuma fructul kaki, acesta conține substanțe care sunt anti-cancerigene și antioxidanți, care ajută la stimularea capacității organismului de a duce o luptă împotriva radicalilor liberi și totodată îmbunătățește și starea generală de sănătate și protejează corpul de nenumărate boli.
Un alt beneficiu al fructului kaki ține de faptul că stimulează sistemul imunitar, datorită faptului că deține în compoziția sa vitamină C. Are aproximativ 80% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Aceasta poate îmbogăți și producția de globule albe în sânge.
Fructul reprezintă și o sursă numai bună de fibre și conține cu până la 20% din necesarul zilnic de fibre în doar o singură porție. Prin intermediul fibrelor, corpul este ajutat să proceseze mai bine alimentele, dar și mai eficient. De asemenea, fructul kaki crește secrețiile de sucuri gastrice și digestive, motiv pentru care simptomele constipației și a diarei, vor deveni din ce în ce mai ușoare.
Persoanele care vor consuma fructul kaki, vor beneficia și de un energizant natural împotriva depresiei și a oboselii. Caloriile din acest fruct constituie zaharuri complexe care contribuie cu adevărat la nivelul de energie furnizat organismului.
Citeste si: Cum faci celebrul coniac BRANDY acasă. Coniacul se obține după ce este distilat în două etape
Cu ce se mănâncă fructul kaki
De obicei, fructul kaki este consumat în stare proaspătă sau în combinație cu alte fructe, în salate. Rareori este introdus în anumite feluri de mâncare, iar atunci doar în cantități mici. În schimb, fructul kaki este adăugat în piureuri sau în dulcețuri.
Fructul kaki are un gust puțin aromat, care este asemănător cu cel de ananas sau piersică. În ceea ce privește textura acestui fruct, aceasta o păstrează de cele mai multe ori pe cea a unei roșii mai puțin coapte.
Citeste si: Care este diferența între OREZ și RISOTTO
Cum se mănâncă fructul kaki
Pentru a vă bucura de acest fruct la adevărata sa valoare, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să îl tăiați în jumătate. Veți îndepărta apoi partea de sus a fructului, unde este codița și veți curăța coajă fructului, exact ca la un măr.
Miezul care rămâne este foarte bun pentru a se consuma în stare proaspătă, în salate de fructe, piureuri sau chiar la prepararea dulcețurilor. Totodată, o altă variantă este să fie consumat direct cu lingurița, fără a curăța coaja.
Evitați să consumați coaja, pentru că există riscuri ridicate ca aceasta să fie stropită cu antifungine. Substanță care se folosește pentru a menține integritatea fructelor pe parcursul transportului sau a depozitării.
Citeste si: 3 Tipuri de sosuri pentru CHIFTELE