Denumită și ca legumă vitalizantă a primăverii, gulia conține multe nutritive care oferă sănătății umane mai multe beneficii decât credeți. În plus, gulia deține anumite calități terapeutice.
Gulia este o legumă sănătoasă care are proprietăți multiple ce se regăsesc și în alte alimente precum: varza, napulul, conopida, broccoliul, loboda verde, șteviei și sfeclei.
Elemente nutritive
Odată consumată, gulia răspândește în corp vitamina A, C, E, B, K, minerale (calciu, magneziu, fier, zinc și multe altele). În plus, leguma conține și acid folic, luteină și fibre dietetice.
Citeste si: NOTEAZĂ: Fructe și legume de toamnă pe care să le introduci în dieta ta
Modalitate de consum
Se recomandă ca gulia să fie consumată fie crudă, fie în sucuri.
Se poate consuma și în combinație cu alte legume, datorită gustului dulce-acrișor pe care îl are, oferă mesei un gust delicios. O altă sugestie de preparare a guliei constă în a se rade și a se amesteca cu o varză crudă sau murată, adăugând sare după gust și acrindu-se cu suc de lămâie proaspăt.
Dacă preferați mai mult ca gulia să fie gătită decât să o consumați crudă, o puteți prepară sub formă de piure, prăjită, coaptă sau murată, chiar adăugată în ciorbă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Pentru ca beneficiile acestei legume sănătoase să își facă simțită prezența, se recomandă să fie consumată zilnic, aproximativ 200-300 de grame. Leguma să fie proaspătă sau preparată sub formă de suc. Această cură se urmează timp de 7-14 zile.
Citeste si: CITEȘTE: Combinarea alimentelor pentru a slăbi
Beneficii aduse organismului
Ajută la întărirea sistemului imunitar
Consumul guliei previne infecțiile care pot apărea, asta dacă este consumată în mod regulat. Este totodată bogată în vitamine și minerale, astfel încât poate activa metabolismul celular și fortifică sistemul imunitar.
Pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor, poți tăia în jumătate gulia, o scobești la mijloc și o umpli cu miere, consumând sucul care va rezulta.
Sănătatea oaselor și a dinților este ținută sub control
Așa cum am menționat anterior, dacă vei păstra acea cură în care vei consuma gulia zilnic, timp de 7-14 zile, vei ajuta totodată și să-ți menții sănătatea oaselor și a dinților intactă.
Aceasta conține fosfor, care face posibilă sănătatea acestora. În plus, ajută și la creșterea, regenerarea țesuturilor și la menținerea pH-ului din sânge.Dacă vei consuma această legumă sub formă de suc proaspăt, la care vei adăuga suc de morcov sau țelină, îți va ajuta sistemul osos să se întărească, pentru că deține multe proprietăți tonice și mineralizante.
Citeste si: CITEȘTE: cu ce se mănâncă puiul
Previne cancerul, gușa tiroidă și problemele renale
Pe lângă toate proprietățile guliei, aceasta mai conține și arsenic, care previne apariția cancerului glandular. Componentele pe care le au arsenii din gulie favorizează hrănirea învelișului din care aceste celule (producătoare de hormoni) au un risc foarte mare de a produce cancer.
În același timp, arsenicul din gulie, poate reduce riscul apariție unei gușe tiroidă sau chiar să aducă la zero capacitatea de secreție sau de eliberare a tiroxinelor în sânge. Acest lucru se mai numește și hipotiroidism.
Cu efect tonic asupra rinichilor, gulia conține anumite substanțe organice care duc la scăderea toxicității amoniacului din întregul țesut renal. Compușii guliei luptă împotriva afecțiunilor apărute la rinichi, prin intermediul tulpinei. Astfel, aminoacizii absorbiți de tulpină, pot declanșa anumite mecaniste de reglare a eliminării cu rapiditate a toxinelor. În același timp poate regla aciditatea urinară, la bărbați scade riscul de infecție cu până la 18%, iar la femei cu până la 20%.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cu ce se mănâncă PAPAYA