Cu ce se mănâncă hreanul. Cu ce îl poți combina în diverse preparate

Cu ce se mananca hreanul
Cu ce se mananca hreanul

Pentru egipteni, hreanul era considerant leacul tuturor afecțiunilor, prețioasa plantă de cultură fiind consumată încă de acum 3500 de ani. Are o mulțime de beneficii asupra organismului nostru și poate fi consumat sub diverse forme. Află, mai jos, cu ce se mănâncă hreanul și cum îl poți prepara în cea mai simplă și rapidă rețetă.

Hreanul face parte din familia cruciferelor, mai exact cea în care sunt incluse și varza, conopida, ridichile sau florile de micșunea. Mulți nu îl consumă din cauza gustului înțepător și iritant, însă tocmai din acest motiv ar trebui să fie introdus în alimentație. Hreanul conține o cantitate mare de sinigrina, responsabilă pentru aroma iritantă și gustul iute.

Citeste si: Ce este HUMUSUL. "Este un produs sățios și hrănitor, bogat și în proteine vegetale și în carbohidrați"

Cu ce se mananca hreanul
Cu ce se mananca hreanul[Sursa foto: Pexels]

Cu ce se mănâncă hreanul. Beneficiile hreanului

Ameliorează durerile reumatice

Durerile reumatice pot fi ameliorate cu ajutorul tratamentelor pe bază de hrean. Te poți orienta către oţetul din hrean, care se prepară  extrem de simplu lăsând la macerat un pumn de rădăcină rasă, peste care torni un litru de oţet din vin. Agiţi în fiecare zi, iar după ce trec şapte zile, îl strecori.

Frecţionezi locurile dureroase atunci când apar din nou afecțiunile.

Ajută la prevenirea cancerului

Hreanul conține compuși chimici care lupta împotriva cancerului. Un studiu realizat în anul 2016, la Universitatea din Illinois, a demontrat faptul că hreanul conține compuși chimici care ar putea ajuta la detoxifierea și la eliminarea radicalilor liberi care cauzează cancer în corpul uman.

Citeste si: Cum a luat naștere PÂINEA. „A fost scânteia evoluționară care a dus la dezvoltarea unor entități statale și politice mari”

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Cu ce se mananca hreanul
Cu ce se mananca hreanul[Sursa foto: Pexels]

Are proprietăți antibacteriene

Uleiul care este eliberat atunci când rădăcina de hrean este tăiată sau rasă poate avea puternice proprietăți antibacteriene. Studiile sugerează că hreanul poate să lupte contra unor bacterii periculoase, cum ar fi E. coli, H. pylori și Salmonella.

„Sinuzitele sunt complet vindecate, chiar şi în cele mai grave forme după o cură cu inhalaţii de hrean ce se pot face prin simpla pregătire a hreanului pentru iarnă, pus la borcane.

În cantităţi mici el stimulează pofta de mâncare, dar alungă şi răceala sau gripa”
, explică medicul Marina Grigore.

Ajută la sănătatea aparatului digestiv

Hreanul are efect stimulant asupra aparatului digestiv. Acesta accelerează peristaltismul intestinal şi combate atonia intestinală. De asemenea, hreanul poate fi folosit ca aliment sau ca remediu medicamentos (tinctura, oţetul de hrean, făina de hrean) sau în formă naturală, ras sau macerat.

Cu ce se mănâncă hreanul

Hreanul se poate folosi în foarte multe combinații, în special în cele pentru sosuri. Hreanul se folosește în sosul de wasabi, cel de gazpacho, sosul cu smântână și multe alte asemenea.

Sosurile nu trebuie niciodată fierte deoarece hreanul își pierde din iuțime. Hreanul ras, care poate fi amestecat și cu măr ras, poate fi servit la fripturi reci sau la carne fiartă de vită.

Este, de asemenea, consumat și drept garnitură pentru cârnații grași. Medicii recomandă să nu consumați hrean în cantități prea mari, căci poate provoca senzație de arsură la nivelul stomacului.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

„Supradozajul poate determina iritaţii renale, diaree, hemoragii digestive, scăderea brusca a tensiunii arteriale sau hemoragii interne. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de hrean, în timpul fluxului menstrual. Substanţele din hrean pot interacţiona negativ cu antiinflamatoarele de sinteză, precum şi cu corticoizii sintetici. Totodată, hreanul este contraindicat femeilor care alăptează şi persoanelor care au suferit un infarct”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Citeste si: Cum detoxifici corpul cu SEMINȚELE de IN. "Ajută la controlul greutăţii, dar şi la prevenirea apariţiei cancerului"

Cu ce se mananca hreanul
Cu ce se mananca hreanul[Sursa foto: PixaBay]

Rețetă sos de smântână cu hrean

Ingrediente:

- 200 g hrean
- 200 g smântână
- 1-2 linguri oțet, după gust
- 1 vârf de cuțit sare
- jumătate linguriță zahăr sau miere de albine

Mod de preparare:

Hreanul se curăță, se spală și se rade pe răzătoarea mică. Se amestecă împreună cu smântână, oțetul, sarea și mierea de albine sau zahărul. Se adaugă puțin oțet și apoi se amestecă din nou. Se lasă 10 minute la rece, iar mai apoi servit.



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Care este importanța alimentației corecte. 5 grupuri principale de alimente

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Nur Fettahoğlu, care dă viață personajului Özge în serialul Inimă rebelă, pasiune nebănuită! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță dincolo de platourile de filmare

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies