Iată mai jos secretul jumărilor, dar și cu ce se mănâncă jumările și cum se pregătesc pentru a fi crocante.
În sezonul rece, mulți români obișnuiesc să consume jumări, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Tăierea porcului fără o porție fierbinte de jumări este de neconceput pentru multe gospodării din România. Iar după ce vei vedea câte beneficii au, probabil că le vei include mai des și în alimentația ta.
Deși multe persoane se feresc de jumări, acestea au o serie de beneficii uriașe pentru organismul uman. Bogate în grăsimi monosaturate, grăsimi bune pentru corpul uman, jumări nu cresc nivelul colesterolului și, în plus, protejează și inima pe termen lung.
Grăsimile monosaturate din jumări sunt considerate cel mai sănătos tip de grăsimi alimentare și sunt recomandate pentru gătit. Acest tip de grăsimi reduce declanșarea bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale, oferind organismului și o serie de elemente nutritive, precum vitamina E.
Pentru cei care doresc să piardă în greutate, jumările sunt o alegere excelentă, dacă vă confrunți cu dureri cauzate de artrita reumatoidă, atunci include-le în alimentația ta.
Pe lângă faptul că ajută la buna funcționare, consumul de ajutor și întreținerea sistemului imunitar, deoarece sunt bogate în acid arahidonic.
Pentru oameni care fac mult sport, jumări ajuta la refacerea și întreținerea oaselor și a masei musculare din organism, conținutului bogat de colagen din compoziție. Specialiști în nutriție recomandă în timpul pregătirii să nu se adaugă în exces.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Specialiștii anunță că jumări pot fi folosite și pentru a scăpa de mahmureală. Astfel, după o seară în care ai consumat alcool, o porție de jumări ajuta la absorbirea mai rapidă a alcoolului din organism.
Citeste si: Rețetă de pastă de jumări. Se servește pe felii de pâine
În cazul în care te confrunți cu dureri de dinți, ajungi la stomatolog aplica pe zona dureroasă 2-3 jumări și lasă-le să acționeze timp de 15 minute. Durerea ar trebui să se amelioreze.
Jumări: valori nutriționale
Jumările sunt bogate în proteină și grăsimi. Nu conțin cabohidrați, ceea ce le face să fie ideal pentru dietele scăzute în carbohidrați, dar nici nu conțin anumite vitamine sau minerale. 57 de grame de jumări de porc conțin:
Calorii: 310
Proteine: 35 grame
Grăsimi: 18 grame
Carbohidrați: 0 grame
Fibre: 0 grame
Sodiu: 1.040 mg
Citeste si: Cum se pregateste cele mai gustoase si crocante jumari
Pentru a pregăti jumări sănătoase de casă, ai nevoie de următoarele ingrediente:
1 kilogram de slănină cu carne, un pahar cu bere neagră și sare. Se taie slănina cubulețe și se pun la prăjit într-o tigaie încinsă, turnând peste ea paharul cu bere. Se amestecă des, iar după 10 minute, atunci când slănina sa topit, cubulețele rămase se scot pe un șervețel de hârtie, pentru a absorbi uleiul în exces. Se lasă la răcit și apoi se presară peste ele, după gust.
O altă rețetă, de jumări crocante, presupune tăierea slăninei de porc în cubulețe. Thisslănină trebuie să aibă șorici pe deasupra, pentru a oferi textura crocantă. Slănina se taie în bucăți egale și se pune într-o cratiță în care se adaugă o cană cu apă și sare după gust. Se lasa la fiert timp de cateva minute, pana ajunge sa se evapore apa, timp in care jumarile se inmoaie. Se lasă apoi să se prăjească în propria untură până devin crocante.
Jumările se consumă calzi sau reci, după preferință. Pentru a le depozita, așază-le într-o caserolă cu capac sau într-un borcan, deoarece în acest mod nu se vor usca.
Cu ce se mănâncă jumările
Pentru a nu fi grețoase, jumări de porc se pot consuma cu puțină pâine și cu ceapă.
Acestea merg servite ca aperitiv, însă pot și adăugate și la mai multe mâncăruri cu specific românesc, precum varză cu jumări sau fasole cu jumări, dând un gust aparte acestor preparate.
De asemenea, jumările pot fi zdrobite ori tocate și amestecate în diferite aluaturi pentru a le frăgezi.
Untura rezultată din prăjirea jumărilor poate înlocui cu succes uleiul și poate fi adăugată la diferite rețete de patiserie (cornulețe, biscuiți), ori poate fi consumată în unele zone ale țării întinsă pe pâine, în loc de unt.