Iată ce este musli și cu ce se mănâncă musli. De ce este diferit de cerealele obișnuite și de ce îl recomandă și nutriționiștii.
Musli a devenit unul dintre cele mai populare feluri de mâncare la micul dejun. Müsli (în Elveția Müesli, Birchermüesli sau Birchermus, este un diminutiv în germană din Elveția Mues, în limba oficială Mus: piure, terci), fiind o compoziție din fulgi de ovăz sau fulgi de alte cereale, măr răzuit sau alte fructe proaspete de sezon, suc de lămâie, lapte sau apă si alune sau nuci care se mănâncă de cele mai multe ori la micul dejun.
Musli a fost inventată în jurul anului 1900 de către doctorul elvețian Maximilian Bircher-Benner pentru pacienții din spitalul acestuia.
Dr. Max Otto Bruker, un mare susținător al alimentelor integrale, descrie, în felul următor, rețeta lui:
se macină proaspăt 50g (3 linguri) de cerealele cât mai mare. Se adaugă apă proaspătă rece de la robinet (tabela Kollath) cât cuprinde. Se lasă la înmuiat timp de 5-12 ore.
Acest terci fermentat se amestecă pe urmă cu 1-2 linguri de suc de lămâie proaspăt presat 10g nuci, 1 lingură crème fraîche de 30-40% sau cu o linguriță de unt, 1 măr ras cu tot cu coajă și cu alte fructe de sezon.
Citeste si: DESCOPERĂ: Alimente cu puține calorii pe care le poți adăuga în dieta ta
Deși era menit inițial să fie consumat doar ca un aperitiv, musli a ajuns să fie unul dintre produsele alimentare-vedetă în multe bucătării din întreaga lume.
Criteriul cel mai important în alegerea cerealelor ar trebui să fie gustul, însă nu trebuie ignorată cantitatea consumată.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Indiferent că sunt cu ciocolată, cu fructe sau alte adaosuri, o jumătate de castron de fulgi de cereale care are aproximativ 25-30 de grame reprezintă o cantitate rezonabilă din punct de vedere caloric, adică 120-130 calorii, pentru o masă”, explică prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Combinația dintre fulgi de ovăz și alte cereale integrale este extrem de apreciată de către persoane de toate vârstele.
Cea mai simplă metodă de a consuma musli la micul dejun este să torni lapte cald peste el. Puteți încerca lapte integral, dar și lapte de migdale, lapte de soia sau lapte de orez, după preferință.
Musli cu iaurt
De asemenea, iaurtul în loc de lapte este o alternativă potrivită ca resursă de probiotice, mai ales în cazul copiilor, deoarece bacteriile benefice sănătății intestinale din iaurt îi vor ajuta extrem de mult în cazul digestiei.
Citeste si: DESCOPERĂ: Dieta cu BANANE. Slăbește 5 kg în 7 zile
Musli este extrem de gustos alături de fructe proaspete ori înghețate. Banane tăiate felii, mere tăiate felii, semințe de rodie, fructe de pădure, mure, kiwi, mango sau ananas, există o mulțime de variante din care puteți alege. De asemenea, puteți apela și la fructe congelate în cazul în care nu le găsiți pe piață în momentul respectiv, precum cireșe sau vișine.
Dacă vreți un mic dejun rapid și nu aveți timp să stați prea mult timp să îl consumi, puteți prepara un smoothie cu musli. Folosiți fructe preferate, adăugați 100 de ml de lapte ori de iaurt vegetal, 2 linguri mari de musli și porniți blenderul.
Musli se fierb
O altă metodă răspândită de consum a musli-ului este terciul. Pentru o cană de musli la micul dejun, este nevoie de o cană de lapte și o cană de apă. Cele două căni de lapte și de apă se pun la foc până încep să fiarbă. Se adaugă musli și se lasă să fiarbă timp de 10-15 minute, amestecând din când în când, până se obșine consistența dorită.