Cu ce se mănâncă năutul. Care sunt cele mai bune combinații de mâncare cu năut

Cu ce se mananca nautul
Care sunt cele mai bune combinații cu naut

Vezi în articolul de mai jos cu ce se mănâncă năutul și de ce este bine să îl integrezi și tu în alimentația ta.

Odată cu deschiderea restaurantelor arăbești în România, interesul pentru năut a crescut în mod considerabil și în țara noastră. Fiind o legumă extrem de versatilă, nu poate fi consumat într-o mulțime de moduri. Iată cu ce se mănâncă năutul, dar și cum se prepară.

Un aliment prețuit încă din Antichitate în Europa și Orientul Mijlociu, năutul are o mulțime de avantaje de care vă puteți bucura de zi.



Fiind un aliment sățios, bogat în vitamine și minerale, nu ajută în procesul de slăbire și este ingredientul principal al uneia dintre cele mai cunoscute preparate din Orient: Hummus.

Reteta cu naut la conserva
Reteta cu naut la conserva, pas cu pas[Sursa foto: PixaBay]


Năutul sălbatic este concumat în Orientul Mijlociu de acum 7500 de ani, iar de-a lungul timpului a ajuns să fie preferat de greci, de romani și de egipteni.
În prezent, liderii producției mondiale de năut sunt India, Australia și Pakistan.

Pe piață se regăsesc mai multe tipuri de năut: năut negru, năut verde, năut Kabuli și năut Desi, însă toate sortimentele sunt delicioase, însă pot fi diferențiate prin culoare și mărime.

Citeste si: 3 preparate delicioase și sănătoase din năut


Deoarece poate asigura cel puțin 20% din necesarul zilnic de proteine, fibre, acid folic și minerale, năutul este un aliment de bază pentru persoane vegetariene.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Iată care sunt toate valorile nutritive ale năutului, per 100 g:

Calorii (kcal): 364
Lipide total: 6 g

Lipide saturate: 0,6 g
Lipide

polinesaturate: 2,7 g
Lipide mononesaturate: 1,4 g

Colesterol: 0 mg

Sodiu: 24 mg

Potasiu: 875 mg
Carbohidrați: 61 g

Fibre alimentare: 17 g

Zahăr: 11 g

Proteine: 19 g
Calciu: 105 mg

Fier: 6,2 mg
Magneziu: 115 mg

Vitamina B6: 0,5 mg
Vitamina B: 12 ​​0 µg
Vitamina A: 67 UI
Vitamina C: 4 mg.

Nu este indicat în curele de slăbire conținutului de fibre ridicat. Fibrele favorizează digestia și dau și senzația de sațietate.

Cu ce se mananca nautul
Care sunt cele mai bune combinații cu naut[Sursa foto: PixaBay]


Medicii recomandă năutul și persoanele care suferă de diabet, deoarece scade nivelul de glucoză din sânge.

Năutul este recomandat și pentru persoane care au probleme cu oasele, deoarece are un conținut ridicat de fier, calciu, zinc, magneziu și vitamina K și menține o structură osoasă densă și puternică.

Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă FALAFELUL



De asemenea, specialiștii recomandă consumul năutului pentru sănătatea inimii.

Fibrele contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge și diminuează riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Cum se fierbe năutul

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

Înainte de a fierbe năutul, acesta trebuie spălat în câteva ape, pus într-un vas mare și acoperit cu apă rece. Se lasă la înmuiat timp de 12- 15 ore, timp în care să dubleze volumul. Se clătește bine în câteva ape și se pune la fiert cu câteva foi de dafin sau de rozmarin.

Se acoperă vasul și se pune la fiert pe foc mic. Este nevoie să se îndepărteze spuma de la suprafață cu o spumieră, apoi se lasă la fiert între 35- 60 de minute, în funcție de mărimea boabelor. Se caută o boabă pentru a vedea dacă este fiert. Se strânge între degete, dacă se strivește ușor, nu este fiert suficient. Dacă se fierbe prea mult, năutul se sfărâmă.

Salata cu naut
Salata cu naut reteta[Sursa foto: PixaBay]

Cu ce se mănâncă năutul


Cea mai la îndemână rețetă este rețeta de hummus, pe care am prezentat-o în acest articol. Se pregătește în 15 minute și poate fi pregătit de oricine.

O altă alternativă este salata cu năut. Pentru aceasta, ai nevoie de 1 ceapă mică, 1 ardei iute fără seminte, 10-12 roșii cherry bine coapte, 1 lămâie, ulei de măsline după gust, sare de mare, piper, 400 de grame de năut din conservă, 100 de grame de brânză feta, 1- 2 fire de mentă proaspătă, 1 legătură de busuioc proaspăt. Amestecă toate ingredientele și consumă imediat.

 

Năutul mai poate fi adăugat și la risotto cu năut, se poate prepara shake cu iaurt și năut, de asemenea celebrul falafel se pregătește cu năut sau chiar burgeri cu năut.



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Cât timp se fierbe mazărea. Procesul de fierbere depinde atât de maturitatea plantei, cât și de timpul de depozitare

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Dana Roba o critică dur pe Emily Burghelea după accidentul din Mauritius: ”Mi se pare penibil să te pozezi cum ești accidentată”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii" | Foto

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies