Vezi în articolul de mai jos cu ce se mănâncă năutul și de ce este bine să îl integrezi și tu în alimentația ta.
Odată cu deschiderea restaurantelor arăbești în România, interesul pentru năut a crescut în mod considerabil și în țara noastră. Fiind o legumă extrem de versatilă, nu poate fi consumat într-o mulțime de moduri. Iată cu ce se mănâncă năutul, dar și cum se prepară.
Un aliment prețuit încă din Antichitate în Europa și Orientul Mijlociu, năutul are o mulțime de avantaje de care vă puteți bucura de zi.
Fiind un aliment sățios, bogat în vitamine și minerale, nu ajută în procesul de slăbire și este ingredientul principal al uneia dintre cele mai cunoscute preparate din Orient: Hummus.
Năutul sălbatic este concumat în Orientul Mijlociu de acum 7500 de ani, iar de-a lungul timpului a ajuns să fie preferat de greci, de romani și de egipteni.
Pe piață se regăsesc mai multe tipuri de năut: năut negru, năut verde, năut Kabuli și năut Desi, însă toate sortimentele sunt delicioase, însă pot fi diferențiate prin culoare și mărime.
Citeste si: 3 preparate delicioase și sănătoase din năut
Deoarece poate asigura cel puțin 20% din necesarul zilnic de proteine, fibre, acid folic și minerale, năutul este un aliment de bază pentru persoane vegetariene.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Iată care sunt toate valorile nutritive ale năutului, per 100 g:
Calorii (kcal): 364
Lipide total: 6 g
Lipide saturate: 0,6 g
Lipide
polinesaturate: 2,7 g
Lipide mononesaturate: 1,4 g
Colesterol: 0 mg
Sodiu: 24 mg
Potasiu: 875 mg
Carbohidrați: 61 g
Fibre alimentare: 17 g
Zahăr: 11 g
Proteine: 19 g
Calciu: 105 mg
Fier: 6,2 mg
Magneziu: 115 mg
Vitamina B6: 0,5 mg
Vitamina B: 12 0 µg
Vitamina A: 67 UI
Vitamina C: 4 mg.
Nu este indicat în curele de slăbire conținutului de fibre ridicat. Fibrele favorizează digestia și dau și senzația de sațietate.
Medicii recomandă năutul și persoanele care suferă de diabet, deoarece scade nivelul de glucoză din sânge.
Năutul este recomandat și pentru persoane care au probleme cu oasele, deoarece are un conținut ridicat de fier, calciu, zinc, magneziu și vitamina K și menține o structură osoasă densă și puternică.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce se mănâncă FALAFELUL
De asemenea, specialiștii recomandă consumul năutului pentru sănătatea inimii.
Fibrele contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge și diminuează riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Cum se fierbe năutul
Înainte de a fierbe năutul, acesta trebuie spălat în câteva ape, pus într-un vas mare și acoperit cu apă rece. Se lasă la înmuiat timp de 12- 15 ore, timp în care să dubleze volumul. Se clătește bine în câteva ape și se pune la fiert cu câteva foi de dafin sau de rozmarin.
Se acoperă vasul și se pune la fiert pe foc mic. Este nevoie să se îndepărteze spuma de la suprafață cu o spumieră, apoi se lasă la fiert între 35- 60 de minute, în funcție de mărimea boabelor. Se caută o boabă pentru a vedea dacă este fiert. Se strânge între degete, dacă se strivește ușor, nu este fiert suficient. Dacă se fierbe prea mult, năutul se sfărâmă.
Cu ce se mănâncă năutul
Cea mai la îndemână rețetă este rețeta de hummus, pe care am prezentat-o în acest articol. Se pregătește în 15 minute și poate fi pregătit de oricine.
O altă alternativă este salata cu năut. Pentru aceasta, ai nevoie de 1 ceapă mică, 1 ardei iute fără seminte, 10-12 roșii cherry bine coapte, 1 lămâie, ulei de măsline după gust, sare de mare, piper, 400 de grame de năut din conservă, 100 de grame de brânză feta, 1- 2 fire de mentă proaspătă, 1 legătură de busuioc proaspăt. Amestecă toate ingredientele și consumă imediat.
Năutul mai poate fi adăugat și la risotto cu năut, se poate prepara shake cu iaurt și năut, de asemenea celebrul falafel se pregătește cu năut sau chiar burgeri cu năut.