Meniurile nuggets au devenit foarte cunoscute în ultimii ani. Preparatul fast-food este pe placul tuturor, însă puțini știu care este istoria acestuia, cine l-a inventat și care este părerea specialiștilor despre introducerea lui în alimentație.
Bucățelele de pui pane, cunoscute de toți sub denumirea de „ nuggets ”, reprezintă alimentul principal în restaurantele de tip fast-food. Acestea se găsesc și în supermarketuri, în congelator sau la frigider, sunt foarte ușor de gătit și se pot consuma cu o mulțime de sosuri sau alte alimente. Află, în rândurile de mai jos, cine a inventat nuggets, cu ce toppinguri le poți consuma și ce spun medicii despre consumul acestora.
Citeste si: Cine a inventat ciocolata. "La început, oamenii nu au fost prea încântați de apariția ei"
Cine a inventat nuggets
Inventatorul a fost un om de știință pe nume Robert Baker, care a gândit aceste mici bucățele de pui crocante în anii 1950. Acesta căuta o modalitate de a folosi resturile de pui într-un fel și chiar și-a publicat rețeta în anii 1950, fără a se obosi să breveteze invenția.
Robert Baker a fost profesor de știință a păsărilor de curte și știința alimentelor la prestigioasa Universitate Cornell, unul dintre cele mai importante centre de cercetare alimentară din New York. Cu toate acestea, consumul de nuggets nu a fost popular încă de la începuturi, ci abia după ce McDonald's a început să vândă acest produs.
Citeste si: Cine a inventat papanașii. „A salvat generații întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic”
Cu ce se mănâncă nuggets
Fiind un produs atât de popular, oamenii au început să îl consume și să îl combine cu o varietate de toppinguri, sosuri sau alimente din aceeași categorie. De obicei, mulți preferă să mănânce aceste mici bucățele de pui alături de cartofi, fie prăjiți, preparați tip piure sau copți la cuptor cu mirodenii.
Din această cerere colectivă au venit și meniurile restaurantelor de tip fast-food, care vând nuggets doar la pachet cu cartofii prăjiți, de exemplu.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pe lângă alimentele standard există și o mulțime de sosuri alături de care le poți consuma. Printre acestea se numără cel de usturoi, maioneză, ketchup, sos de miere și muștar, cel dulce-picant, barbeque și multe altele.
Rețetă sos de miere și muștar
Ingrediente:
- 3 linguri încărcate de muștar clasic de calitate
- 1 lingură de miere de albine, lichidă
- 2 linguri de ulei de măsline
- zeamă de la 1/2 lămâie (sau 1 lingură de oțet balsamic)
Mod de preparare:
Se mixează muștarul cu mierea de albine.
Se adaugă puțin câte puțin uleiul de măsline și se mixează până la încorporarea lui completă.
Se adaugă zeama de lămâie (sau oțetul balsamic) și se mixează până ce se obține o emulsie fină.
Se dă sosul la frigider 10-15 minute, înainte de servire.
Ce spun specialiștii despre nuggets
Astăzi, acestea sunt făcute fie din pui separat mecanic, fie din carne albă, amestecată cu umpluturi pe bază de porumb. Cea mai mare plângere despre acest preparat este aceea că nu conține aproape deloc carne de pui. Iată ce spun medicii despre nuggets:
„Se ştie că puiul este una dinter cele mai bune surse de proteine «sănătoase», iar medicii nutriţionişti recomandă carnea de pui. Restaurantele de tip fast-food şi nu numai au profitat de această recomandare şi au înlocuit carnea pură cu un amestec de porţiuni necomestibile în mod normal“, explică medicul Richard D. deShazo,.
Aceste bucățele de pui conțin ţesut muscular, adică piept sau pulpă de pui, iar restul este alcătuit dintr-un mix de grăsime, vase de sânge şi nervi. De asemenea, specialiştii americani au găsit şi celule care alcătuiesc pielea şi organele interne ale puiului, grăsime, cartilaj şi bucăţi de os măcinate.
„Știm cu toții că puiul este una din cele mai bune surse de proteine slabe și îi încurajăm pe pacienții noștri să îl mănânce, însă unele companii au ales să folosească un amestec artificial din părți de pui, nu carnea albă slabă în grăsimi, au pus-o în aluat și au prăjit-o și continuă să ii spună pui”, a mai spus medicul.