Omleta este una dintre cele mai consumate preparate la micul dejun. Însă știați care este cea mai delicioasă combinație?
Aflați din rândurile următoare ce este mai exact omleta, care sunt nenumăratele beneficii ale consumului de ouă, dar și când a apărut aceasta. În plus, descoperiți și o rețetă de omletă ușor de preparat și cu siguranță absolut delicioasă.
Ce este omleta
Omleta (neologism împrumutat din limba franceză, omelette) sau scrobul reprezintă o mâncare care are la bază un ingredient principal, și anume oul.
Cu toate că se bănuiește faptul că omleta a existat încă din preistorie, datorită modului simplu și ușor de preparare, au fost descoperite primele dovezi scrise din timpul Imperiului Ahemenid. Iar în perioada antichității, a apărut prima carte de bucate care se păstrează și în prezent „ De re coquinaria ”, în care gastronomul roman Marcus Gavius Apicius prezintă o rețetă
Este demonstrat și de către conchistatorii spanioli că acest fel de mâncare a existat înainte de venirea europenilor, atunci când amerindienii consumau, dar și vindeau „ tortilla de huevos ”, tradus ca scrob de ouă.
Citeste si: Chiftele de post mănăstirești. Sunt ușor de preparat și delicioase, ca la mănăstire
Beneficiile consumului de ouă
Persoanele care vor consuma ouă în mod regulat, vor avea o vedere mult mai sănătoasă care se va menține. Acest lucru este datorat antioxidanților (luteină și zeaxantină) care se află în conținutul ouălelor, dar și în legumele verzi. Acești antioxidanți sunt absorbiți mult mai repede din ou, ceea ce va ajuta la o menținere numai bună a vederii sănătoase.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Totodată, datorită conținutului ridicat de vitamina D și calciu, din ou, acestea sunt foarte benefice pentru sănătatea oaselor și a dinților. În plus, și sulful contribuie semnificativ la sănătatea oaselor.
Oul este unul dintre cele mai recomandate alimente care ar trebui consumate într-o cură de slăbire, datorită faptului că acestea oferă organismului o senzație puternică de sațietate, care poate dura ore bune.
A fost dovedit faptul că un consum regulat de ouă, poate să prevină apariția cataractei, datorită substanțelor carotenoide existente din gălbenușul de ou, care pe lângă faptul că îmbunătățesc vederea, pot preveni și degradarea globului ocular, dar și apariția bolilor apărute odată cu înaintarea în vârstă.
Oul, mai exact gălbenușul de ou, este unul dintre cele care se află pe lista alimentelor care ajută la îmbunătățirea memoriei, datorită conținutului de colină pe care îl conține. Colina reprezintă un nutrient esențial care face parte din categoria vitaminelor și care ajută la dezvoltarea sănătoasă a memoriei.
Citeste si: Cele mai eficiente diete de slăbit
Rețetă de Omletă în forme de brioșe
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente : 7 ouă, brânză, șuncă, roșii Cherry, măsline, ceapă verde, pătrunjel, condimente după gust: sare, piper și ulei de măsline. Cantitatea de ingrediente este aleasă în funcție de preferințe și consum.
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin ouăle pe care le veți bate pentru omletă și la care veți adăuga sare și piper (după gust), apoi le vom lăsa puțin deoparte.
În continuare ne vom ocupa de restul ingredientelor (șuncă, brânză, roșiile, ceapă verde, pătrunjelul și măslinele), pe care le vom tăia mărunt. Următorul pas este reprezentat de ungerea cu ulei de măsline a tăvii de brioșe în care vom pune omleta.
Peste ouăle bătute, veți adăuga restul de ingredientelor mărunțite, pentru a crea o compoziție numai bună pentru a fi turnată în formele de brioșe. Imediat ce acest lucru a fost realizat, puteți începe prin a umple fiecare formă din tavă, iar deasupra veți adăuga pătrunjelul tocat.
Cuptorul trebuie preîncălzit la o temperatură de 180 de grade Celsius, iar apoi puteți introduce tava în care ați umplut formele de brioșe. Se lasă la cuptor timp de aproximativ 20 de minute, iar când acest interval de timp a trecut, le veți scoate și le vezi așeza pe o farfurie.
Rețeta de omletă în forme de brioșe este gata și poate să fie servită. Poftă bună!
Citeste si: Idei de gustări sănătoase pentru toată familia. Rapide, hrănitoare și dietetice