Iată care sunt beneficiile acestui fruct denumit “fructul îngerului”.
Fructul exotic papaya se poate consuma cel mai bine copt, iar în caz contrar trebuie să se aștepte un timp până acesta va ajunge la starea de coacere, pentru a fi bun de consum.
În acest articol vei găsi informații precum:
- Ce trebuie să știi înainte de a consuma fructul exotic
- Cum se curăța și cum se poate mânca papaya
- Motivele pentru care vei dori să mănânci papaya
Ce este papaya
Citeste si: MANGO: Cu ce îl poți mânca
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mânâncă GRANOLA
Fructul Papaya există de două tipuri: hawaian și mexican. Varianta hawaiană cântărește în jur de 1 kg, în timp ce papaya mexicană poate ajunge să cântărească chiar 10 kg.
De ce nu este bine să consumi papaya verde și necoaptă?
Deoarece în cazul femeilor care sunt însărcinate, dacă fructul nu este copt și se consumă verde, poate avea efecte grave asupra acestora, ducând chiar la o naștere prematură.
Ce trebuie să știi înainte de a consuma papaya
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă FRUCTELE DE MARE
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă HALLOUMI
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
- Fii atent la culoarea fructului! Se recomandă ca papaya de o culoare galben spre oranj-roșu este cea coaptă și numai bună de consum! În plus, dacă va avea anumite pete verzi, înseamnă că respectivul fel de papaya se va coace mult mai repede după ce îl vei achiziționa, în comparație cu cel verde.
- Adaugă puțină presiune pe coaja fructului, doar cu vârful degetelor! Prin această modalitate îți vei da seama dacă fructul este prea copt, copt cât trebuie sau verde. În cazul in care observi zone mai uscate sau mai moi, atunci fructul este prea copt. Dacă degetele tale se vor afunda la apăsare (dar nu mult), înseamnă că fructul este bun de consumat.
- Verifică baza fructului! Dacă papaya are o bază cu puncte de ciuperci sau mucegăită, să nu o cumperi sub nicio formă!
- Simte parfumul fructului! Cea mai bună papaya este cea care va avea un miros dulce fin, în zona tijei. În caz contrar, unde mirosul fie nu există, fie este unul nu tocmai plăcut, înseamnă că fructul ori nu este îndeajuns de copt, ori este prea copt. În ambele cazuri, nu se recomandă achiziționarea.
- Prea coaptă? Direct în frigider! În cazul în care ai cumpărat o papaya bună, dar a ajuns să se coacă prea rău, nu-l arunca! Pune-l în frigider pentru a înceta coacerea. De preferat ar fi ca fructul să se consume în decurs de maxim două zile de la achiziție.
- Ai cumpărat totuși o papaya verde și dorești să o consumi? Uite ce trebuie să faci! Așează fructul pe o suprafață plană (la o mică distanță dacă sunt mai multe). De preferat să intre în contact direct cu lumina soarelui, iar din când în când se întorc pentru ca întreaga suprafață a fructului să se coacă. O altă modalitate este cu ajutorul unui sac de hârtie. De această dată așezat într-un loc răcoros și ferit de razele soarelui. Iar dacă nu mai ai răbdare și îți dorești ca fructul tău să se coacă cât mai repede, atunci adaugă în sac o banană, un măr sau chiar un avocado!
Cum se cură ț ă papaya
Citeste si: CITEȘTE: Ce să mănânci seara pentru a slăbi
Se ia fructul în mâna și se taie pe lungime cu un cuțit care are o lamă mai lată. Apoi cu o lingură (furculiță) se scot toate semințele negre. Iar nu în ultimul rând, se curăță coaja și se taie în felii sau bucățele, depinde cum vei dori să-l consumi. Se poate consuma singur sau într-o salată.
Iar acum că am vorbit despre cum se curăță, să trecem la mâncat!
Papaya se poate consuma singur, în salate sau alte peparate dorite. Pentru a-ți satisface curiozitatea, îți putem recomanda următoarele două rețete.
Cum se poate mânca papaya
Salată cu papaya
Ingrediente: vei avea nevoie de o ceașcă care să conțină un mango, un ananas proaspăt, o papaya, un ardei (curățat și tocat), 1\2 ceapă roșie mai mare (tocată fin), aproximativ 4-5 linguri de suc de lămâie, o linguriță de ulei de măsline, iar nu în ultimul rând, o lingură de sare.
Mod de preparare: se adaugă într-un castron mare primele cinci ingrediente menționate. Apoi peste ele adăugăm sucul de lămâie, împreună cu uleiul de măsline si sarea care se amestecă bine. După preferințe, se pot adăuga frunze de mentă înainte de servire.
Creveți cu papaya
Ingrediente: vei avea nevoie de 3 linguri de ulei de porumb, 4 căței de usturoi (tocați), 2 cepe mici (tocate), 4 firicele de cimbru proaspăt (doar frunzele), 500 g de creveți cruzi (decorticate) o papaya (medie, curățată și taiată felii), sare, piper negru (măcinat) și orez fiert.
Mod de preparare: se pune uleiul la încins într-o tigaie, apoi se adaugă usturoiul și cepa. Timp de 2-3 minute se sotează, iar apoi se adaugă cimbru, papaya și se amestecă până când fructul începe să se înmoaie. Imediat după, se pot adăuga creveții, sarea, piperul și se mai lasă la prăjit cca. 5 minute. După ce este gata, se poate servi cu orez fiert.
Motivele pentru care vei dori să mănânci papaya
- Conține vitamina C (144% din doza recomandată zilnic) și D (13% din doza recomandată zilnic).
- Conține acid folic, fibre și potasiu pentru a ajuta sistemul cardiovascular, dar și pentru a scădea tensiunea arterială.
- Conține și vitaminele B (esențiale) în proporții mari, acestea fiind absolut necesare corpului.
- Conține flavonoide și betacaroten pentru a proteja corpul de cancer polmonar și bucal.
- Conține chiar și alte flavonoide (proprietăți antioxidante) care ajută împotriva radicalilor liberi, cauzatoare de boli degenerative și îmbătrânire.
- Este un bun remediu pentru ateroscleroza, artrită reumatoidă, cardiovasculare, digestive și multe alte boli.
- Poate ajuta la mentierea unui sistem imunitar sănătos.
- Conține aminoacizi în cantitate mare, care au efecte antiinflamatorii asupra stomacului.
- Protejează chiar împotriva refluxului gastric.
- Poate trata ulcerul și colonul iritabil.
- Semințele se pot folosi pentru a trata infecțiile parazitare.