Peștele și, în general fructele de mare, se numără printre cele mai gustoase preparate din întreaga lume. Se poate consuma și simplu, însă foarte multe persoane îl preferă alături de alte preparate. Află cu ce se mănâncă peștele, ce beneficii are și cum poate fi consumat în public, conform bunelor maniere.
De-a lungul timpului, peștele a fost considerat unul dintre cele mai benefice și gustoase tipuri de carne din câte există pe lume. Multe persoane preferă peștele în locul celor mai populare tipuri de carne precum cea de porc, vită sau oaie.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă APIO
Ce beneficii are peștele
Grăsimea de pește este considerată mult mai sănătoasă decât cea regăsită în alte tipuri de carne, conținutul de Omega-3 favorizând starea de bine, energia și reducerea stării de anxietate. Catitățile apreciabile de minerale precum fosforul, fierul, zincul, cuprul, calciul și potasiul sunt, de asemenea, prezente în tot ceea ce reprezintă peștele. Vitaminele A, E și B din pește vor ajuta la creșterea și dezvoltarea celulelor din organism.
Consumul de pește în cantități potrivite și în mod organizat are un efect pozitiv asupra întregului metabolism, drept pentru care ajută și la arderea mai rapidă a caloriilor. Multe persoane preferă să consume preparate din pește și datorită faptului că ajută la creșterea capacității de concentrare și previne riscul bolilor precum Alzheimer. Apectul pielii, rezultatul unui somn odihnitor și liniștit, poate fi de asemenea îmbunătățit cu acizii grași Omega-3 din pește, dat fiind faptul că sunt benefici pentru hidratarea corectă din interior a țesutului.
Medicii de specialitate recomandă peștele tuturor persoanelor care care se confruntă cu probleme de inimă. Peștele este considerat unul dintre cele mai preferate alimente pentru combaterea afecțiunilor cardiace, iar consumul regulat ajută considerabil la scăderea riscului de atac vascular, infarct sau la alte boli ale inimii. De asemenea, acizii grași Omega-3 din peștele de orice tip protejează vederea și sănătatea ochilor, dat fiind faptul că previn apariția degenerării musculare.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Peștele este recomandat la orice vârstă, atât la persoanele de peste 70 de ani pentru riscul de Alzheimer, cât și la copii pentru stimularea capacității intelectuale. Femeile însărcinate, cea de-a treia categorie de persoane pentru care medicii recomandă peștele, vor transmite bebelușilor beneficiile acestui tip de carne prin alăptare. Copii lor vor avea, mai apoi, o dezvoltare neuropshică mult mai rapidă, dar și un nivel de inteligență mai ridicat.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă homarul
Cu ce se mănâncă peștele
Fie că este făcut la cuptor sau gătit în ulei, mai exact prăjit, peștele este adesea consumat cu diferite garnituri de legume. Pe lângă faptul că este un meniu extrem de sănătos, o astfel de alimentație este mai mult decât necesară pentru a-ți menține silueta pentru care cu siguranță vei fi invidiată. Un meniu cu pește și garnitură de legume trebuie neapărat însoțit de o salată, de regulă de crudități.
Peștele poate fi consumat cu o garnitură de cartofi natur, pe pat de salată sau cu mujdei și mămăligă. Și orezul este un aliment care se potrivește perfect cu beneficiile pe care le are peștele, garnitura de orez chinezesc, de exemplu, fiind plină de fibre, vitamine și minerale.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă mozzarella
Cum se mănâncă peștele în public, conform bunelor maniere
Este mai mult decât evident faptul că peștele este foarte diferite de celelalte feluri de mâncare și nu este vorba neapărat doar despre gust, ci de felul în care se mănâncă. Categoric este nevoie de anumite maniere atunci când ne comandam pește la restaurant!
Peștele se consumă în societate într-o manieră total diferită fașă de friptura de porc, vită, pui sau oaie, astfel că automat sunt necesare și tacâmuri speciale.
Tacâmul special folosit pentru consumul de pește este alcătuit dintr-un cuțit cu formă plată și subțire, care vine la pachet cu o furculiță de mici dimensiuni. Cuțitul este folosit pentru tăiere și separarea de oase, mai exact pentru a îndepăra șina spinării. Furculita de mici dimensiuni este mult mai utilă față de una normală având în vedere faptul că peștele are o carne foarte moale.
După ce comanda a ajuns la masă, primul lucru ce trebuie făcut este să tai mai întâi capul, apoi coada și, la final, aripioarele peștelui. Se despică în două, de la un capăt la celălalt, se extrag oasele, iar mai apoi se îndepărtează pielea, după preferințe. Unele persoane consideră pielea pe care o are peștele o adevărată delicatesă. În cazul în care nu o preferați, îndepărtați doar cu furculița, nu și cuțitul.