Somonul se numără printre cele mai apreciate tipuri de pește din câte există, acesta oferind un aport esențial de vitamine, minerale și acizi grași Omega 3. Află cu ce se mănâncă somonul afumat și ce rețetă poți încerca pentru a beneficia la maximum de proprietățile acestuia.
Somonul reprezintă unul dintre cele mai sănătoase soiuri de pește, fiind bogat în acizi grași Omega-3, proteine, vitamina A, vitamina D, dar și magneziu, potasiu, fosfor, zinc și seleniu. Potrivit unor studii, somonul poate înlocui cu excelență carnea de pui sau cea de vită, datorită faptului că are beneficii asemănătoare pentru organismul nostru.
Citeste si: Ce să faci pentru poftă de mâncare. Care sunt cauzele pentru care nu aveți poftă de mâncare
Beneficiile somonului
1. Reduce riscul apariției bolilor de inimă
Acizii grași Omega-3 reduc semnificativ riscul apariției bolilor cardiovasculare. De asemenea, grăsimile Omega-3 ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge care cresc riscul de accident vascular cerebral și mențin tensiunea arterială scăzută.
2. Bogat în vitamina B
Somonul reprezintă o sursă excelentă de vitamine din complexul B, implicate în mai multe procese importante din corp.
3. Ajută la combaterea inflamației
Potrivit studiilor efectuate de specialiști, inflamațiile reprezintă una dintre principalele cauze a multor boli cronice, printre care diabetul și cancerul. Așadar, consumul de somon contribuie la crearea unei bariere de apărare împotriva agenților care provoacă aceste inflamații și ajută la eliminarea cauzelor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
4. Multiple beneficii pentru procesele cognitive
Somonul poate îmbunătăți performanțele cognitive datorită aportului mare de acizi grași Omega-3. Culoarea specifică somonului sălbatic este oferită de antioxidantul numit astaxantină, un carotenoid cu proprietăți neuroprotectoare care ajută la încetinirea îmbătrânirii creierului.
5. Te încarcă cu energie
O singură porție de somon te ajută să te încarci cu energie, asta datorită conținutului ridicat de acizi grași Omega-3, care reduc semnificativ inflamațiile din corp. Potrivit cercetărilor, somonul reduce simptomele depresive, anxietatea și încetinește pierderea memoriei odată cu vârsta.
Cu ce se mănâncă somonul
Somonul poate fi pregătit la grătar, la aburi, la cuptor, prăjit sau afumat, în funcție de preferințele fiecăruia. Somonul se mai poate consuma și crud, în sushi sau alte produse asemănătoare. Foarte multe persoane aleg să îl consume în combinații cu alimente precum orez, paste, diferite legume, în salate sau chiar în burgeri.
Particular, somonul afumat este foarte apreciat datorită aromei sale specificice, motiv pentru care este considerat un produs de lux.
„Somonul afumat se poate obţine fie prin afumare clasică cu fum, fie prin afumare chimică cu fum lichid, caz în care face obiectul criticilor legate de prezenţa substanţelor hepatotoxice şi cu alte efecte dăunătoare sănătăţii consumatorilor”, explică prof. univ. dr. Ion Schileru – ASE Bucureşti.
Citeste si: Ce nu ai voie să mănânci când ai VARICELĂ? Care este lista alimentelor interzise
Paste cu somon afumat și sos de smântână
Ingrediente:
– paste (spaghete, spirale sau penne)
– 100 g somon afumat
– 200 ml smântână de gătit
– coajă rasă de la o lămâie
– mărar
– o ceapă mică
Mod de preparare:
Pentru început, punem pastele la fiert în multă apă și adăugăm puțină sare. Între timp, tăiem ceapa mărunt și o călim într-o lingură de ulei, apoi adăugăm coaja de lămâie, mărarul și smântâna. Fierbem sosul la foc mediu până obținem o pastă groasă. După ce au fiert pastele, le strecurăm și adăugăm sosul obținut peste ele. Amestecăm, iar pe deasupra punem somonul tăiat fâșii subțiri.