Iată ce combinații delicioase poți obține având ca ingredient principal sparanghelul.
Sparanghelul este leguma minune a primăverii, fiind foarte bogată în nutrienți. Este o plantă erbacee, care conține glutation, un antioxidant important, având capacitatea de a ne apăra de diverse forme de cancer (colon, osos, sâni sau plămâni).
Această plantă a fost denumită ,,hrana regilor", deoarece, datorită efectelor sale asupra sănătății și a gustului nemaipomenit, regele Ludovic al XIV-alea, a construit solarii pentru a o avea pe masă tot anul.
Sparanghelii prăjiți sau trași în tigaie, care se servesc simpli, se pot mânca cu mâna. În acest caz, trebuie să avem lângă farfurie un bol cu apă. Se iau cu degetele, ajutându-ne de furculița din cealaltă mâna, începând cu capul (partea cea mai firavă) a acestora. Fiind foarte fibroși, nu se pot tăia de-a curmezișul, decât pe lung, după care se infășoară pe dinții furculiței.
Cu ce se mănâncă sparanghelul
Paste cu sparanghel și jambon
Se pot prepara paste cremoase, delicioase cu sparanghel, usturoi și jambon, asezonate cu sos de roșii, alături de un vin alb sec.
Mușchi de porc cu sparanghel și parmezan
Mușchiulețul de porc condimentat cu piper și zahăr, la care se adaugă zeamă de lămâie și portocală, trântit pe plita încinsă, așezat apoi pe o farfurie alături de sparanghel și presărat cu parmesan, satisface gustul oricărui gurmand.
Sparanghel cu crumble de ansoa și ouă benedict
Se prepară un plating din crumble și sparanghel, peste care se așază o salsa de busuioc, la care se adaugă ouă benedict. Astfel, transformăm un mic dejun într-un brunch desăvârșit.
Citeste si: Ce sa mananci ca sa fii sanatos, indiferent de varsta
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Sparanghel cu piept de pui tras la tigaie și orez basmatic
Pentru carnivori, acest fel de mâncare face furori, deoarece cubulețele suculente și crocante de pui, împreună cu sparanghelul moale și garnitura de orez basmatic, sunt afrodisiace pentru papilele gustative. Se stinge cu un suc proaspăt de kivi și mentă.
Somon la cuptor cu sparanghel tras în unt cu chili
Pentru o dietă echilibrată, este necesar consumul de pește, cu ajutorul căruia se poate realiza o masă regală. Somonul, unul dintre cei mai selecți pești, scos din cuptor rumen, alături de sparanghelul tras în unt cu chili, asezonat cu feliuțe de lămâie verde, ar trebui să fie consumat cel puțin o dată pe săptămână.
Sparanghel verde cu creveți prăjiți și sos de usturoi verde
Această combinație reprezintă o ,,căsătorie" între mare și pământ.
Se servește la o cină romantică cu un pahar de vin roșu românesc.
Cartofi cu sparanghel verde la cuptor și sos olandez
Din această rețetă aparent simplă, vom obține, la final, un preparat special, foarte gustos. Cartofii aurii, împreună cu sparanghelul verde și fraged, peste care se adaugă sosul olandez generează un adevărat spectacol de culori în farfurie.
Ruladă de vită cu sparanghel și mousse de mazăre
Acesta este un preparat ceva mai complex, dar gătit de un bucătar priceput, va fi absolut delicios. Astfel că, rulada de vită și sparanghelul pregătit în cuptor vor fi asortate cu un bol de mousse de mazăre decorat cu crenguțe de tarhon.
Plăcintă de sparanghel
Este o rețetă nemțească, pe care noi românii am adaptat-o, fiind foarte gustoasă și ușor de preparat. Caldă, este un adevărat deliciu și poate fi stropită cu un sos olandez de excepție pentru un gust intens.
Citeste si: Rețete de mâncare rapide. Top 5 idei rețete gata în 15 minute
Beneficiile consumului de sparanghel
- ajută la detoxifierea organismului;
- sparanghelul are un efect afrodisiac;
- sparaghelul acționează ca un medicament pentru întărirea sistemului osos;
- combate starea de mahmureală;
- asigură o bună funcționare a ficatului