Cuburile de biscuiti au un gust deosebit, par o incrucisare intre ciocolata de casa si salamul de biscuiti. Trebuie sa ii faci macar o data.
Ingrediente
225 gr biscuiti simpli (tip petit beurre, butter biscuits)
225 gr nuca (sau amestec alune de padure si migdale)
225 gr unt
125 ml apa
200 gr zahar (poate fi brun)
200 gr ciocolata neagra (50% cacao)
1 lingura rom
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura ulei (cu gust neutru)
Preparare
Se topeste pe abur 100 gr ciocolata.
Se zdrobesc marunt biscuitii (i-am macinat in robot). Se macina nuca. Se amesteca bine.
Intr-o craticioara se pune apa si zaharul. Pana se dizolva complet zaharul lasati focu pe mic, sa nu fiarba, apoi puteti creste un pic intensitatea lui. Dupa ce incepe sa fiarba siropul lasati pe foc 3 minute.
Trageti craticioara de pe foc si adaugati untul taiat bucati. Amestecati pana untul e dizolvat complet.
Turnati siropul peste amestecul de biscuiti+nuca. Amestecati.
Impartiti amestecul in doua parti egale. In una din parti turnati ciocolata topita si romul si amestecati rapid, pana e omogen.
Se lasa cele doua compozitii sa se racoreasca un pic (cca 5 minute).
Intr-o tava patrata de 20 x 20 cm (tapetata cu hartie de copt) se pune amestecul cu ciocolata. Se niveleaza bine de tot cu dosul unei linguri.
Se pune deasupra amestecul simplu. Se niveleaza si el bine.
Se topeste restul de 100 gr ciocolata pe abur. Se adauga uleiul si se omogenizeaza.
Se toarna glazura de ciocolata peste prajitura. Scuturati putin tava sa se autoniveleze glazura. Se acopera vasul cu folie si se da la frigider cateva ore (sau si mai bine peste noapte).
Se taie batoane sau cuburi. Daca doriti, puteti presara putina cacao deasupra. Prajitura se pastreaza la frigider, altfel se inmoaie. Daca nu o puteti taia perfect, lasati-o 5-10 minute la temperatura camerei si apoi se va taia usor.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro