Culorile și simbolurile magice ale portului popular din Maramureș. O călătorie prin tradiția înfloritoare!

Culorile și simbolurile magice ale portului popular din Maramureș. O călătorie prin tradiția înfloritoare!
Culorile și simbolurile magice ale portului popular din Maramureș. O călătorie prin tradiția înfloritoare!

Bineînțeles că fiecare port popular în parte deține o poveste unică. Știți însă știați care este cea a portului popular din Maramureș?

Aflați în rândurile următoare cum arată mai exact portul popular pentru femeile din Maramureș, dar cum arată și portul popular pentru bărbați. În plus, descoperiți și câteva aspecte despre istoria Maramureșului, legate de vestimentație, dar și ce au avut de spus Cornelia și Lupu Rednic în legătură cu portul popular. 

Portul popular pentru femei 

portul popular traditional din maramures
Portul popular tradițional din Maramureș[Sursa foto: shutterstock]

Este cunoscut deja faptul că portul popular, indiferent de zonă, este unul unic și de-a dreptul tradițional.

Toate acestea, atunci când vine vorba despre portul popular pentru femeile din Maramureș, se pare că acesta este deosebit în special în ceea ce privește baticul sau năframa care acoperă capul femeilor, acesta fiind cel care diferă în funcție de vârsta celei care îl poartă. Se pare că la fetițe se poartă de la alb la roșu, femeile tinere poartă verde, iar femeile mai în vârstă, culori până la negru.
Bineînțeles că și zona gâtului este împodobită cu zgărdane lucrate din mărgele colorate de obicei pe fond negru cu ornamente geometrice florale și vegetale. Cămășile sunt cele care ies în evidență de fiecare dată, având volane sau bezer la umăr, cu mâneci cu motive populare, materialul fiind din pânza de cânepă. Cu toate acestea, în prezent predomină mai mult pânza de bumbac, acolo unde la cămașă, decolteul este dreptunghiular și are modele cusute și încrețite, cu mânecile lungi și largi.
Atunci când vine vorba despre terminația cămășilor, acestea dețin volănașe cu colțuni, broderie și cu manșetă, chiar dacă aceasta este lungă sau scurtă. Cu toate acestea, dacă alegeți să purtați o cămașă mai scurtă, aceasta va fi continuat în partea de jos cu poale din pânză albă cu colțișor și broderie alternând în special roșul și negrul, ca nuanțe, dar și portocaliu, galben și verde. Zadiile sunt cele care sunt purtate în special de către fete, femeile măritate preferând fustele de diferite culori, astfel încât să se potrivească cu cămașa purtată, cămașa peste care adăugăm pieptarul din pănură sură sau piele
de miel care bineînțeles că și acesta deține ornamente brodate. În ceea ce privește încălțămintea purtată de femei, deseori acestea poartă opinci cu ciorapi din lână. 

" La o femeie din Maramureș să nu lipsească cămașa țesută de ea, naturală. Femeia iarnă trebuie să aibă cămașă frumoasă de sărbători, pieptar, zade frumoasă pe dinainte, opinci.", a spus Anuţa Ciceu, ţesătoreasă din satul Budeşti pentru Matricea Romaneasca.

Citește și: Descoperă bogățiile naturale și culturale ale Dobrogei. Top atracții turistice ce trebuie vizitate

maramures wikipedia
Portul popular tradițional din Maramureș[Sursa foto: shutterstock]

Citește și: Călătorind în timp prin Bucovina. Atracțiile istorice și culturale ale regiunii

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

 

Portul popular pentru bărbați 

Pe de altă parte, în ceea ce privește portul popular pentru bărbații din Maramureș, de obicei, aceștia poartă pe cap clop sau pălărie din paie, pâslă sau barșon, cu alte cuvinte, catifea cu boruri late sau înguste. În schimb, pe timp de iarna, clopul este înlocuit cu căciula din blană de miel. Atunci când vine vorba despre cămașa bărbătească, aceasta este confecționată din cânepă sau bumbac și pânza fiind făcută în casă.

Mânecile cămășii sunt largi, iar gulerul este cusut. În ceea ce privește partea de jos, corpul este acoperit cu gați sau gaci, mai exact, pantaloni din pânză, până la jumătatea gambei. Aceasta fiind ținută pe timp de anotimp călduros, însă iarna aceștia sunt înlocuiți cu cioarecii, adică pantalonii din pănură albă de lână, la care se adaugă o curea lată închisă în catarame. Peste cămașa se adaugă pieptarul făcut din pănură sau din piele de miel cu broderie, iar iarna se poartă un cojoc din blană de oaie sau pănură de lână. Bineînțeles că trebuie să menționăm câteva aspecte și despre încălțăminte, aceasta fiind formată din opinci cu ciorapi de lână sau cizme.

Bărbatul dacă n-are clop, nu se poate numi bărbat, trebuie să aibă clop, pieptar, cămașă. Iarnă, cușmă, cubări, pieptar, ciorici, acela e bărbat maramureșean, dacă nu le are, nu-i bărbat. ”, a spus Anuţa Ciceu.

costume populare romanesti pe regiuni
Portul popular tradițional din Maramureș[Sursa foto: shutterstock]

Istoria Maramureșului 

Pe lângă portul tradițional al acestei zone, trebuie menționat și faptul că în istorie, Maramureșul este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din România, acolo unde tradițiile și obiceiurile sunt păstrate din generație în generație, motiv pentru care, cu ocazia fiecărei sărbători religioase în parte, niciun localnic nu trebuie să uite de portul popular, acesta fiind obligatoriu. Odată parcurse detaliile ce țin de portul popular al Maramureșului, atât în ceea ce privește femeile, cât și în ceea ce privește bărbații, se poate spune clar faptul că acesta este o adevărată artă vestimentară, absolut fiecare piesă în parte fiind confecționată chiar acasă la săteni, deseori din cânepă și in. 

Așadar, încă din vremurile de demult, piesele portului vestimentar specifice Maramureșului, au fost produse exclusiv în industria casnică textilă, din cânepă, in, lână, urmând ca toate aceste materiale să fie prelucrate, prin înmuiere, melițat, pieptănat, pentru ca în cele din urmă să se ajungă la țesătura pânzelor, croi și brodat. Bineînțeles că nu trebuie să uităm nici de meșterii specializați în confecționarea cojoacelor, a sumanelor, opincilor, dar și a pălăriilor. 

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

costume traditionale maramures
Portul popular tradițional din Maramureș[Sursa foto: shutterstock]

Cornelia și Lupu Rednic sunt artiști consacrați ce poartă cu drag portul maramureșean 

Printre nenumărați artiști de la noi din țară, se pare că și Cornelia și Lupu Rednic sunt artiști consacrați, pe care îi putem observa de fiecare dată, cum poartă cu mare drag portul maramureșean. 

Când începi să îmbraci un costum popular vorbesc de muzică populară autentică din zona respectivă, îți asumi o responsabilitate. Nu pot să cânt orice. Când ai îmbrăcat costumul popular și reprezinți zona, trebuie să fie de nota 10. Este cel mai important să știi să îmbraci costumul popular și dacă îl îmbraci doar pentru bani, nu o să faci niciodată nimic. Nu trebuie să ratăm ceea ce avem noi, cum erau bătrânii, bunicii, străbunicii noștri. ”, a declarat Lupu Rednic pentru WOWnews.

Bineînțeles că această părere este susținută și de către soția sa, Cornelia Rednic, care a declarat faptul că nu este deloc greu să-și continue zilnic cariera de artistă, dat fiind faptul că aceasta reprezintă totodată și pasiunea vieții sale. 

" Suntem cei mai binecuvântați să facem pasiunea vieții noastre. Din pasiunea vieții noastre să facem o meserie și să ne întreținem din asta. Mai mare fericire că asta nu există, noi trăim pentru cântec, pentru asta trăim și sunt convinsă că fiecare coleg de-al nostru care a adunat niște ani de carieră, asta are în sânge și pentru asta trăiește. Este ceva ce nu poți să descrii, ceva ce nu poți să oprești, ceva ce nu vrei să oprești și îți dorești. ”, a continuat Cornelia Rednic

port popular romanesc
Portul popular tradițional din Maramureș[Sursa foto: Instagram]



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

Călătorind în timp prin Bucovina. Atracțiile istorice și culturale ale regiunii

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies