Moda ne uimește plăcut sau mai puțin plăcut în fiecare an, în fiecare deceniu și în fiecare secol.
În modă există piese vestimentare și țesături care rezistă ani la rând, și altele care dispar după doar un sezon. Nu este cazul denimului sau jeans-ului, un material atât de popular în ziua de azi, încât a ajuns să fie purtat de toată lumea, indiferent de clasa socială din care provine. Țesătura denim este la modă pentru versatilitatea și confortul său atunci când este folosită. Ambele caracteristici fac din acest material deosebit un lider mondial și astfel jeansul continuă să stabilească un trend de neoprit.
Să vedem însă o scurtă istorie a denimului. Asfel, în Evul Mediu, în orașul Nîmes din Franța, misiunea țesătorilor era să găsească o țesătură rezistentă. Rezultatul a fost o țesătură din fibre de bumbac amestecate cu culori. Cea mai populară a fost țesătură ce avea culoarea un albastru indigo. Culoarea albastră are și o semnificație simbolică. Aceasta reflectă și transmite forță și de aceea se pare că a fost folosită pentru noua țesătură realizată de meșteșugari.
„Țesătura Nîmes” sau “ de Nîmes” (de aici și numele de denim) așa cum a fost numită la început, avea mai multe culori, ce variau între verde și maro sau chiar indigo. Apoi meșteșugarii au găsit o modalitate de a o comercializa în roșu și albastru. Rezistența și capacitatea sa de a rezista la vânt, apă, condiții complexe de lucru sau frecare au fost calități mai mult decât suficiente pentru a vinde materialul textil.
În 1853, germanul Levi Strauss a popularizat țesătura în Statele Unite, mai ales pentru sectorul industrial și în construcții. Cu toții ne amintim de muncitorii din secolul XIX și începutul secolului XX cu celebrele salopete din denim. Însă, încetul cu încetul, denimul și-a luat locul cuvenit în modă până când au fost văzute în tot felul de piese vestimentare: fuste, pantaloni, rochii, jachete, pantaloni scurți etc.
În ziua de azi, articolele vestimentare derivate din denim au fost reinventate până au devenit indispensabile. Utilitatea denimului sau jeansului este variată, așa că îți vom spune cum să porți denim pentru a învăța să te îmbraci pentru fiecare ocazie.
Fustele și atingerea lor șic
Vara, fustele „mini” sau cele scurte sunt cele mai iubite, dar nici fustele din denim cu lungimi mai mari nu rămân în urmă. Aceste fuste mai lungi pot fi purtate atât vara, cât și toamna sau iarna. Ideal este să le combini cu imprimeuri florale sau ceva mai etnic. Mai există și fustele din denim cu nasturi. Cu ce să le combini?
-Sandale plate cu o bluză care îți lasă umerii goi.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
-Tricou imprimat cu mesaje, logo-uri, teniși Converse și o jachetă.
-Cizme cu un pic de toc, o cămașă cu mânecă trei sferturi și accesorii (ochelari, cercei etc.).
-Pantofi cu platformă cu top fără mâneci și accesorii pentru păr, cum ar fi bandane.
-Bluze cu mânecă lungă (albastre) și accesorii în culori metalice, cum ar fi o geantă.
Acestea sunt câteva look-uri potrivite pentru fuste!
Un clasic: blugii
Pantalonii sunt o piesă obligatorie în garderoba ta, deoarece îți permit să-i combini și să nu greșești atunci când îți faci alegerile casual pentru garderobă. O pereche de astfel de pantaloni te face să arăți bine, dar în același timp să nu renunți la funcționalitate și confort. În acest sezon și în cele ce urmează, pantalonii strâmți în nuanțe deschise continuă să domine, sunt perfecți pentru orice ținută de vară.
Dacă vrei și alte variante, ai jeansi în formă de clopot, care se termină la glezna și sunt în vogă în cele mai înalte sfere ale modei. Sandalele și tocurile sunt încălțămintea preferată pentru acești blugi.
Să nu uităm de jeansi ripped sau “tăiați”. Purtarea lor reprezintă și o decizie grozavă pentru că îi poți asorta cu orice îți place: bluze, topuri etc.
Pantaloni scurți și rochii
Utilizarea pantalonilor scurți se pretează stilului monocromatic sau total denim. Dacă te joci cu diferitele nuanțe de denim și nimerești contrastul potrivit, cu siguranță vei obține o ținută grozavă. O cămașă din denim cu mâneci lungi arată grozav legată în talie sau îmbrăcată în pantaloni scurți, în plus, ai libertatea de a adăuga o jachetă la ținuta ta.
Nu uita de aceste piese vestimentare scurte, mai ales vara, pentru că te vor ajuta în momentele în care vrei să afișezi o imagine casual și chiar ceva mai atent și șic. O altă combinație care nu dă greș sunt cămășile de jeans care lasă umerii la vedere, alături de o pereche de sandale plate.
Tendința de a evidenția umerii este evidentă și în rochiile din țesătură denim, care sunt confortabile, practice și atrăgătoare datorită volanelor încorporate în cele mai multe modele.
După cum vezi, denimul, jeansul sau blugul, așa cum îi mai spunem, este esențial în garderoba ta. De fiecare dată când probezi o pereche de jeanși sau o jachetă, nu uita că a parcurs o istorie lungă până la tine și este și va fi acel material care va dăinui încă 100 de ani!