Cum a luat naștere cafeaua. Boabele au fost mâncate pentru prima dată, crude

cine a inventat cafeaua
Cum a luat naștere cafeaua. Boabele au fost mâncate pentru prima dată, crude

Cafeaua este consumată de aproape toată lumea, pentru a le face dimineața mai bună. Însă știați cine a inventat această băutură?

Aflați din rândurile următoare cine inventat mai exact cafeaua, dar și care sunt doar câteva dintre beneficiile acestei băuturi. În plus, descoperiți și cum puteți prepara cafeaua mai sănătoasă și în mod tradițional, la ibric, pentru a vă bucura de o aromă intensă și plăcută.

 

Cine a inventat cafeaua

Legenda ar spune că cei care au descoperit pentru prima oară cafeaua, au fost strămoșii populației „oromo” de astăzi, care se aflau într-o regiune din Kaffa, Etiopia.

Aceștia ar fi fost cei care au descoperit efectul energizant al plantei de cafea.

Cu toate acestea, în anul 1671, s-a descoperit povestea lui Kaldi, care era un păstor de capre etiopian, din secolul al 9-lea. Povestea spune că acesta a fost cel care a descoperit cafeaua, în momentul în care a observat cât de entuziasmate deveneau caprele sale, după ce mâncau boabele de cafea dintr-o plantă întâlnită în drumul lor.

Alte povești relatează faptul că acest produs a fost descoperit de către Șeicul Omar, care era cunoscut, potrivit cronicii antice, datorită abilității sale de a vindeca oamenii bolnavi prin rugăciune. Acesta ar fi fost exilat din Mocha, în Yemen, într-o peșteră aproape de Ousab. Fiind înfometat, Omar a început să mestece boabele tufișurilor din apropierea sa, însă gustul a lăsat de dorit, pentru că erau foarte amare.

Atunci a fost momentul în care a încercat să prăjească semințele pentru a le îmbunătăți aroma, însă acestea s-au întărit. Apoi a încercat o altă variantă, prin a le fierbe, pentru a înmuia sămânța. Astfel, a obținut un lichid maro parfumat, pe care l-a băut și s-a simțit revitalizat. Așa a reușit să trăiască zile întregi.

În momentul în care poveștile despre această plantă au ajuns la Mocha, Omar a fost rugat să se întoarcă și a fost făcut sfânt.

Din Etiopia, planta de cafea a fost dusă în Egipt și Yemen.

cafea beneficii

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cum slăbești 6 kilograme în 7 zile utilizând dieta cu PĂTRUNJEL. Care este planul alimentar?

 

Beneficiile consumului de cafea

Prin intermediul  cafeinei, este stimulat și metabolismul prin efectul termogenic, care contribuie la arderea grăsimilor, la pierderea în greutate sau la menținerea acesteia, la un nivel optim. Totodată, cafeaua ajută și digestia, datorită fătului că are un efect stimulant al cafeinei și elementelor sale. Astfel, cafeaua poate stimula secreția acidului gastric și a bilei.

Pe lângă acestea, trebuie menționat faptul că această băutură, cafeaua, nu conține calorii, prin urmare, contribuie semnificativ la completarea necesarului de substanțe minerale, ca fier, potasiu, magneziu și mangan.

Vitaminele nu lipsesc nici acestea din compoziția sa. Prin urmare, printre acestea se numără și niacina, vitamine din grupul B (oferă aport de energie), riboflavină, acid pantotenic, vitamina E, vitamina C și vitamina B6.

Datorită substanțelor antioxidante care se află în  cafea, precum vitamina B, C, E, caroten și lipide, această băutură poate proteja celulele renale de radicalii de oxigen cancerigen. Totodată, a fost demonstrat faptul că persoanele care consumă cel puțin două căni de cafea în fiecare zi, pot reduce considerabil incidența bolilor cronice de ficat.

cafea wikipedia

Citeste si: Dieta Dr. Nowzaradan. Principii de bază, alimente permise, sugestie de meniu

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

 

Cum se prepară corect cafeaua la ibric

Această metodă de preparare a  cafelei  este încă folosită des în Turcia, Grecia, Arabia, dar și la noi în țară. Pentru ca organismul nostru să aibă parte de toate beneficiile enumerate mai sus și nu numai, cafeaua nu trebuie să fiarbă în apa din ibric, ci trebuie lăsată la infuzat.

Tot ce trebuie să faceți pentru prepararea cafelei la ibric, este să adăugați cafea măcinată fin, peste apa fierbinte din ibric și să o lăsați pe foc, până când va atinge punctul de fierbere. Abia după ce aceasta a ajuns în punctul de fierbere și ați luat-o de pe foc, o veți mai lăsa deoparte, timp de 2 minute. După ce ați strecurat-o, o puteți savura cu plăcere.

Prin urmare, cafeaua la ibric sau mai bine zis, apa din ibric, se fierbe timp de aproximativ 3-4 minute, ca mai apoi să fie luată de pe foc, pentru a se adăuga cafeaua și dacă doriți, zahărul. În cazul în care doriți să adăugați și lapte în  cafea, se recomandă să nu folosiți lapte rece, direct de la frigider, ci să îl lăsați afară, până când va atinge o temperatură apropiată de cea a camerei.

tipuri de cafea

Citeste si: Cu ce pot înlocui cafeaua



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

De ce să înlocuiești cafeaua de dimineață cu acest fruct. Cercetătorul Dan Vodnar îl recomandă cu încredere: „E o adevărată sursă de energie”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Gagea și Moldo o pun la zid pe Criss, după ce a mărturisit, de față cu Teodora, că îl place pe Robi: „Pentru mine nu e omenesc așa ceva”

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies