Cafeaua este consumată de aproape toată lumea, pentru a le face dimineața mai bună. Însă știați cine a inventat această băutură?
Aflați din rândurile următoare cine inventat mai exact cafeaua, dar și care sunt doar câteva dintre beneficiile acestei băuturi. În plus, descoperiți și cum puteți prepara cafeaua mai sănătoasă și în mod tradițional, la ibric, pentru a vă bucura de o aromă intensă și plăcută.
Cine a inventat cafeaua
Legenda ar spune că cei care au descoperit pentru prima oară cafeaua, au fost strămoșii populației „oromo” de astăzi, care se aflau într-o regiune din Kaffa, Etiopia. Aceștia ar fi fost cei care au descoperit efectul energizant al plantei de cafea.
Cu toate acestea, în anul 1671, s-a descoperit povestea lui Kaldi, care era un păstor de capre etiopian, din secolul al 9-lea.
Alte povești relatează faptul că acest produs a fost descoperit de către Șeicul Omar, care era cunoscut, potrivit cronicii antice, datorită abilității sale de a vindeca oamenii bolnavi prin rugăciune.
În momentul în care poveștile despre această plantă au ajuns la Mocha, Omar a fost rugat să se întoarcă și a fost făcut sfânt. Din Etiopia, planta de cafea a fost dusă în Egipt și Yemen.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Cum slăbești 6 kilograme în 7 zile utilizând dieta cu PĂTRUNJEL. Care este planul alimentar?
Beneficiile consumului de cafea
Prin intermediul cafeinei, este stimulat și metabolismul prin efectul termogenic, care contribuie la arderea grăsimilor, la pierderea în greutate sau la menținerea acesteia, la un nivel optim. Totodată, cafeaua ajută și digestia, datorită fătului că are un efect stimulant al cafeinei și elementelor sale. Astfel, cafeaua poate stimula secreția acidului gastric și a bilei.
Pe lângă acestea, trebuie menționat faptul că această băutură, cafeaua, nu conține calorii, prin urmare, contribuie semnificativ la completarea necesarului de substanțe minerale, ca fier, potasiu, magneziu și mangan. Vitaminele nu lipsesc nici acestea din compoziția sa. Prin urmare, printre acestea se numără și niacina, vitamine din grupul B (oferă aport de energie), riboflavină, acid pantotenic, vitamina E, vitamina C și vitamina B6.
Datorită substanțelor antioxidante care se află în cafea, precum vitamina B, C, E, caroten și lipide, această băutură poate proteja celulele renale de radicalii de oxigen cancerigen. Totodată, a fost demonstrat faptul că persoanele care consumă cel puțin două căni de cafea în fiecare zi, pot reduce considerabil incidența bolilor cronice de ficat.
Citeste si: Dieta Dr. Nowzaradan. Principii de bază, alimente permise, sugestie de meniu
Cum se prepară corect cafeaua la ibric
Această metodă de preparare a cafelei este încă folosită des în Turcia, Grecia, Arabia, dar și la noi în țară. Pentru ca organismul nostru să aibă parte de toate beneficiile enumerate mai sus și nu numai, cafeaua nu trebuie să fiarbă în apa din ibric, ci trebuie lăsată la infuzat.
Tot ce trebuie să faceți pentru prepararea cafelei la ibric, este să adăugați cafea măcinată fin, peste apa fierbinte din ibric și să o lăsați pe foc, până când va atinge punctul de fierbere. Abia după ce aceasta a ajuns în punctul de fierbere și ați luat-o de pe foc, o veți mai lăsa deoparte, timp de 2 minute. După ce ați strecurat-o, o puteți savura cu plăcere.
Prin urmare, cafeaua la ibric sau mai bine zis, apa din ibric, se fierbe timp de aproximativ 3-4 minute, ca mai apoi să fie luată de pe foc, pentru a se adăuga cafeaua și dacă doriți, zahărul. În cazul în care doriți să adăugați și lapte în cafea, se recomandă să nu folosiți lapte rece, direct de la frigider, ci să îl lăsați afară, până când va atinge o temperatură apropiată de cea a camerei.
Citeste si: Cu ce pot înlocui cafeaua