Guma de mestecat este una dintre cele mai consumate produse, în special de către copii. Însă știați cum a luat naștere aceasta?
Aflați din rândurile următoare cine a inventat guma de mestecat, care a fost evoluția acesteia, dar și alte curiozități legate de acest produs. În plus, descoperiți și câteva beneficii pe care guma de mestecat le are pentru consumatori.
Cine a inventat guma de mestecat
Guma de mestecat face parte din categoria de produse preparate tradițional din cauciuc natural sau dintr-un tip de cauciuc sintetic care are denumirea de poli-izobutilenă.
Guma de mestecat a apărut încă din epoca Neolitică, a fost găsită în Finlanda, realizată din coajă de mesteacăn, prin urmare, este veche de mai bine de 5000 de ani.
În cazul vechilor greci, aceștia foloseau guma de mestecat, din rășina arborelui de mastică, care este originar din insula grecească, întâlnită sub denumirea de Chios. În alte colțuri ale lumii, guma de mestecat era folosită din substanțe pe bază de plante sau rășină.
Guma de mestecat a intrat pe piață și a reușit să se vândă în anul 1848, atunci când John B. Curtis a produs-o pe bază de rășină de molid. Iar în anul 1850, și-a făcut apariția o nouă gumă de mestecat pe bază de parafină, care a reușit să întreacă vânzările celei pe bază de rășină.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Cum să slăbești 7 kilograme mâncând un singur aliment pe zi
Prima aromă a fost cea de Tutti Frutti
Guma de mestecat modernă și-a făcut apariția abia în anul 1860, atunci când din Mexic a fost adus cauciucul natural, pentru a-l înlocui pe cel sintetic. Deși nu a putut fi folosit în această manieră, o dată introdus în industria gumei de mestecat, a dominat piața cu adevărat.
Din anul 1860 înainte, au fost din ce în ce mai multe realizări și descoperiți cu privire la guma de mestecat. Printre acestea se numără și patentarea unei rețete de gumă de mestecat, de către William Finley Semple (1869), patentarea unei mașini pentru fabricarea gumei, de către Thomas Adams (1871), descoperirea unei metode pentru ca guma de mestecat să își păstreze mai mult gustul, de către John Colgan (1880), dar și apariția unei noi arome de Tutti-Frutti, care a fost vândută la tonomat (1888).
În plus, descoperirile și evoluția a continuat să își facă apariția și odată ce s-a inventat guma Dentyne, de către Franklin V. Canning (1899), momentul în care s-a inventat prima gumă de mestecat pentru baloane, de către Frank Fleer (1906), a celei care conține extracte de mentă și fructe, de către William Wrigley, Jr. și Henry Fleer (1914), dar și momentul în care s-a inventat guma de mestecat de culoare roz (1928).
Citeste si: Idei de gustări sănătoase pentru toată familia. Rapide, hrănitoare și dietetice
Beneficiile consumului de gumă de mestecat
Guma de mestecat poate avea un efect benefic asupra memoriei, și anume o pot îmbunătăți, însă pe un termen scurt, numai dacă nu este mestecată pentru foarte mult timp. În plus, odată ce veți începe să mestecați gumă, acest lucru vă va ajuta să eliberați tensiunile nervoase, având și un efect considerabil asupra reducerii stresului și a anxietății.
Persoanele care vor mesteca gumă, le va fi sporită capacitatea de concentrare și va crește și viteza de reacție a organismului, prin urmare, le vor ajuta să rezolve mult mai repede sarcinile pe care le dețin. Odată cu această acțiune efectuată, se va produce o creștere a fluxului sangvin către creier, ceea ce va face să fie mai bine oxigenat.
Dacă guma de mestecat va fi consumată după masă, acest lucru poate scădea riscul apariției cariilor, a plăcii bacteriene, dar și a afecțiunilor gingivale care pot apărea odată cu trecerea timpului. Se recomandă să alegeți o gumă de mestecat fără zahăr, pe care să o mestecați timp de aproximativ 20 de minute, pentru a ajuta la neutralizarea acizilor din cavitatea bucală.
Citeste si: Cu ce se mănâncă omleta. Care este cea mai gustoasă combinație de omletă