Mămăliga reprezintă un fel de mâncare foarte consumat la noi în țară. Însă știați cine a inventat acest preparat?
Aflați din rândurile următoare cine a inventat mai exact mămăliga, dar și care sunt doar câteva dintre nenumăratele beneficii ale acesteia pentru organism.
Cine a inventat mămăliga
Acest preparat de mâncare, a apărut încă din Roma Antică, atunci când locuitorii pregăteau un fel mai moale de mămăligă, care era preparată cu o specie de grâu măcinată și era denumită „ pultem ”.
Porumbul a fost cultivat prima dată în Spania, iar mai apoi, s-a răspândit peste tot în lume. La italieni era numit „ granoturco ” și a ajuns în jurul anului 1550 d.Hr..
Pentru o perioadă lungă de timp, mămăliga a reprezentat un aliment de bază în Italia. Era consumat în special în regiunile Veneto, Friuli, Lombardia și Piemont.
Citeste si: Ce să mănânci ca să slăbești repede și sănătos. Care sunt alimente cu cele mai puține calorii.
Beneficiile consumului de mămăligă pentru organism
Deși majoritatea persoanelor obișnuiesc să consume mămăligă, puțini știu despre nenumăratele beneficii ale acestui preparat culinar. Printre aceste beneficii se numără și următoarele:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- este diuretică, un bun antioxidant natural, indicată în caz de lipom, benefică în tratamentul nasului înfundat și în bolile intestinale (nu conține gluten), adjuvant în bolile cardiace, în detoxifierea organismului și curățarea intestinelor
- are acțiune astringentă, antiinflamatoare, tonică, efect calmant și sedativ
- elimină stresul, datorită complexului de vitamine B din compoziție
- acționează asupra funcționarii corecte a sistemului nervos, dar este și eficient în anexită și metroanexită, protejează împotriva artritei (datorită conținutului de vitamina E), dar și a vederii prin conținutul de zeaxantină
- contribuie la buna funcționare a mușchilor, la întreținerea mușchiului cardiac (datorită conținutului de potasiu), ajută în tratamentul gastritei hiperacide și al ulcerului gastric, la slăbit (datorită moleculelor din porumb care grăbesc degradarea grăsimilor), la menținerea capacității cognitive, în cazul durerilor în gât, de pneumonie și în hipotiroidie, în cazul menstruațiilor dificile și abundente și ajută femeile însărcinate să ia doza zilnică de acid folic (din 100 de grame de mămăligă)
- crește producția de globule roșii și a longevității
- scade nivelul colesterolului, a riscului de arteroscleroză și infarct, reduce riscul de ciroză și insuficiență hepatică, ușurează efortul ficatului de a neutraliza substanțele toxice și încetinește procesul de îmbătrânire a creierului cu 10% (datorită conținutul mare de tiamine)
- reglează metabolismul, tranzitul intestinal (datorită aportului de fibre), glucoza din sânge pentru persoanele care suferă de diabet, previne cancerul de plămâni (datorită conținutului de beta), vindecă răceala (datorită conținutului de vitamină A), întărește sistemul imunitar, revitalizează funcția sexuală și tratează incontinența urinară
Rețetă de Ruladă de Mămăligă cu ciuperci
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: făină de porumb, apă, sare, brânză telemea de vacă, oaie sau capră (250 g), jumări măcinate (200 g), ciuperci (300 g), 2 ardei chili mai mici uscați, cașcaval afumat (100 g), telemea de oaie (100 g), cremă de brânză cu verdeață (100 g), lapte (250 ml), o linguriță amidon, sare, piper (proaspăt măcinat), granule de usturoi, sos de soia (3 linguri), o lingură de sos Worchester, o lingură miere de albine, o lingură de unt, o lingură de ulei, semințe de in, 2 frunze de salvie și ulei (3-4 linguri).
Citeste si: Cât timp se fierbe vița de vie. Beneficiile frunzelor de viță de vie
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să puneți apa la fiert cu puțină sare, iar în momentul în care va da în clocot, veți începe să adăugați în ploaie făina de porumb, amestecând pentru a nu se forma cocoloașe. Se lasă la fiert până când se va îngroșa, iar după ce este gata o vom întinde cât timp este caldă, pe o hârtie de copt, peste care am presărat semințe de in.
Peste mămăligă vom răzui telemeaua aleasă, apoi vom adăuga și jumările măcinate și vom rula cât mai strâns tot conținutul. Rezultatul se va pune în frigider, pentru a se închega cât mai bine. În acest timp ne vom apuca și de prepararea ciupercilor.
Începem prin a spăla ciupercile, apoi într-o tigaie vom topi o linguriță de unt și vom adăuga și o lingură de ulei, peste care vom pune ciupercile. Apoi vom turna și sosul de soia, sosul Worchester și mierea de albine, apoi vom condimenta cu piper, fulgi de usturoi, ardeii chili (rupți în jumătate) și 2 frunze de salvie rupte. Acoperim tigaia cu un capac și reducem focul. În acest timp ne putem apuca și de sosul de brânză.
Vom începe prin a da pe răzătoare cașcavalul, brânza telemea și vom adăuga la ele și crema de brânză cu verdeață. Turnăm apoi deasupra laptele și punem totul pe foc, până când va fierbe, iar brânzeturile se vor topi. Separat vom dizolva amidonul cu puțin lapte și îl vom turna în vasul în care am topit brânzeturile. Condimentăm cu piper și un praf de fulgi de usturoi.
După ce toate acestea sunt gata preparate, le putem servi în felul următor: pe o farfurie vom punem 2-3 linguri din sosul de brânză peste care vom așeza o felie din rulada de mămăligă, deasupra vom pune ciuperci și vom stropi cu sosul de la prăjirea ciupercilor, iar peste acestea vom punem și o frunză de salvie prăjită în ulei.