Deși în ziua de astăzi obișnuim să folosim matematica în fiecare zi, poate chiar fără să realizăm, nu toată lumea știe cine a inventat-o.
Aflați din rândurile următoarea cine a inventat mai exact matematica și care a fost parcursul ei încă din preistorie.
Istoria matematicii se axează pe anumite trăsături clare ale spiritului matematic, mai exact, pe tendința continuă de simplificare și de abstractizare. Matematica cunoscută așa cum era în primele ere ale civilizațiilor, era legată strict de modalitățile în care era aplicată. Fie că vorbim despre comerț, gestiunea recoltelor, măsurarea suprafețelor sau predicția evenimentelor astronomice și de ritualurile religioase. Astfel, s-a ajuns la împărțirea matematicii în ramuri ale cantității, structurii și spațiului.
Cine a inventat matematica
Citeste si: Cine a inventat calculatorul. Inventatorul a fost condamnat pentru indecență
Preistorie
Odată cu dezvoltarea relațiilor între oamenii din triburi, dar și a primelor sisteme de scriere, care constau în însemnările de pe pereții peșterilor, a apărut și noțiunea de „număr”, sub formă abstractă.
Lucrul care dovedește în mod clar existența metodei de calcul pe acea vreme, este osul din Ishango, care a fost descoperit de către arheologul belgian Jean de Heinzelin de Braucourt în regiunea Ishango din Republica Democrată Congo. Instrument ce datează din 20.000 î.e.n.
Citeste si: Cine a inventat STILOUL? Inventatorul provenea dintr-o familie de boieri
Antichitate
Câteva dintre primele descoperiri care s-au făcut în matematică, țin de extragerea rădăcinii pătrate și cubice, rezolvarea unor ecuații polinomiale, trigonometrie, fracții, aritmetica numerelor naturale și multe altele. Toate acestea apărând prin perioada civilizațiilor akkadiene, babiloniene, egiptene, chineze și civilizațiile de pe valea Indului.
Documentele cele mai vechi care sunt direct legate de istoria matematicii sunt câteva papirusuri egiptene și un număr extrem de mare de cărămizi caldeene, toate având o vechime de peste 4000 de ani. În aceste documente se poate observa clar nivelul ridicat al cunoașterii de pe vremea aceea a noțiunilor de aritmetică și geometrie. Acestea erau utilizate drept materiale didactice în școli. De cele mai multe ori se obișnuiau ca problemele să fie reținute pe de rost, fără alte explicații în plus.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
La începutul matematicii grecei antice, aceasta nu era atât de diferită de cea egipteană sau babiloniană. În ceea ce privește matematica și mai ales geometria din Grecia antică, aceasta era influențată într-o mare parte de nivelul cunoașterii din Egipt sau Mesopotamia. Însă odată cu începutul secolului al 7-lea i. Hr., grecii au început să cerceteze în mod sistematic metodele de rezolvare a problemelor, fiind nemulțumiți cu aspectul practic-utilitarist al noțiunilor matematice.
Definițiile precise ale noțiunilor, dar și a metodei locurilor geometrice erau puse în prim-plan în școala filosofică a lui Platon. Astfel, s-a ajuns și la accentuarea importanței față de construcțiile geometrice. La scurt timp, în secolul al III-lea i. Hr., elementele lui Euclid (matematician grec) aveau să rezume și să sistematizeze cunoștințele matematice care existau până atunci ale Greciei antice. Acest lucru se întâmpla datorită aplicării consecvente a procedurilor logice scoase în evidență de către Aristotel (filosof al Greciei Antice), prin intermediul căreia s-a creat un sistem deductiv.
Citeste si: Cine a inventat BECUL. Inventatorul vindea ziare și dulciuri într-un tren din SUA
Evul Mediu
În ceea ce privește civilizația islamică, a ales conservarea moștenirii grecești și reunirea ei cu toate descoperirile din China și India, mai ales că aceștia dețineau sisteme de numerație. În acest timp se dezvoltă enorm de mult și funcțiile trigonometrice și aritmetice și sunt inventate și combinatorica, analiza numerică și algebra liniară. În acest timp, matematicienii europeni au preluat și ei și au dezvoltat lucrările despre trigonometrie ale lui Regiomontanus din țările Islamului. Lucrări ce s-au bazat pe studiul asupra operelor lui Al-Battani și Al-Tuși.
În ceea ce privește Europa medievală, la începutul Evului Mediu, oamenii obișnuiau să se limiteze la un nivel minim de cunoaștere al simplelor operații cu numere întregi, fracții și măsurarea figurilor simple geometrice. Pe de o parte, învățământul la un nivel mai avansat era organizat numai într-un cenaclu în jurul unui prinț care asigura întreținerea oamenilor cultivați. Deja în secolul al IV-lea existau universități în Bizanț în care se studiau aritmetica, geometria și alte materii. Odată cu apariția tiparului a fost scrisă și prima carte de aritmetică, însă anonimă.
Citeste si: Cine a inventat TELEFONUL. Invenția a fost prezentată în anul 1876
Renașterea
Înainte de perioada Renașterii, matematica avea doar un statut de simplă disciplină auxiliară, nefiind profesori care să predea doar matematica. Însă în timpul acestei perioade, în Europa începe să fie din ce în ce mai aprofundată cercetarea matematicii. În urma lucrărilor lui François Viète și René Descartes, s-a dezvoltat treptat calculul algebric. Calculul infinitezimal a fost inventat independent, de către Newton, Arhimede și Leibniz. Însă lucrurile nu se opresc aici, în secolul al XVIII-lea, dar și în al XIX-lea, matematica are parte de o nouă perioadă de dezvoltare, atunci când Évariste Galois a introdus conceptul de grupuri, iar Richard Dedekind, a introdus conceptul de inele. Toate acestea legate de studiul sistematic al structurilor algebrice.
Citeste si: CITEȘTE: Ce nu știai despre UCRAINA
Epoca modernă și contemporană
Teoria axiomatică asupra căutării fundamentelor matematicii a fost dezvoltată de către David Hilbert și Georg Cantor în secolul XIX-lea. Teorie ce va duce în secolul XX-lea la definirea matematicii cu ajutorul logicii acesteia. Tot acest secol a făcut simțită prezența și în ceea ce privește specializarea domeniului matematicii, atunci când au apărut și teoria spectrală, topologiile algebrice sau geometria algebrică .
Citate despre matematică
„Matematica este ştiinţa care trage concluzii necesare.” Benjamin Peirce
„Multă lume greşeşte la adunare, dar matematica rămâne matematică.” Istrate Micescu
„Matematica este muzica raţiunii.” James Sylvester
„Matematica este o limbă şi o ştiinţă.” Lucian Blaga
„Muzica e matematică, dar matematica nu poate calcula muzica.” Tiziano Terzani