Cum a luat naștere pâinea. „A fost scânteia evoluționară care a dus la dezvoltarea unor entități statale și politice mari”

Cine a inventat painea
Cine a inventat painea

Pâinea este poate cel mai vechi preparat alimentar. Posibil să o consumi în fiecare zi, dar te-ai gândit vreodată cine a inventat-o sau care este istoria ei? Află, mai jos, cum a luat naștere acest aliment universal.

Pâinea este un produs care a evoluat constant de-a lungul mileniilor, motiv pentru care nu se știe cu exactitate dacă a avut încă de la începuturi un singur inventator. Cert este că primele semne de fabricarea au origini mai vechi de 22.000 de ani. Varianta modernă a pâinii, cea fabricată și vândută felii, reprezintă totuși o invenție relativ recentă. Primele felii de pâine s-au comercializat în jurul anilor 1930.

Citeste si: Cine a inventat sarmalele. „Sarmaua reprezintă poate cel mai clar exemplu despre cum istoria, comerţul, cultura şi gastronomia sunt legate unele de altele”

Cine a inventat painea
Cine a inventat painea[Sursa foto: PixaBay]

Cine a inventat pâinea

Oamenii de știință au descoperit într-un sit arheologic numit „Ohalo II”, situat în Istrael, grăunțe de orz vechi de peste 22.000 de ani. Cerealele erau lipite de o piatră de măcinat, acesta fiind cel mai vechi indiciu de procesare a grânelor sălbatice.

Alte surse suțin faptul că istoria pâinii începe în Mezolitic. Cerealele sunt cele mai vechi plante cultivate de om, însă mai întâi de toate au fost recoltate în stare de sălbăticie de către natufieni, grupuri de vânători care au trăit în Orientul Mijlociu acum aproximativ 12.500 de ani.

„Se crede că natufienii au fost primii care au făcut trecerea de la mâncarea adunată din natură la agricultura organizată, devenind fermieri și controlând toate aspectele stocului de mâncare, a declarat William Rubel pentru Live Science, potrivit incredibilia.ro

„Pâinea a fost scânteia evoluționară care a dus la dezvoltarea unor entități statale și politice mari. Pâinea permitea acumularea surplusului și astfel satele s-au mărit până când au devenit orașe”, a mai explicat Rubel.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Google- cum a luat naștere. „Povestea este practic un argument în favoarea cercetării pure. Nu am început să lucrăm gândindu-ne la un motor de căutare”

Cine a inventat painea
Cine a inventat painea[Sursa foto: PixaBay]

În antichitate au existat mai multe surse de dospire, potrivit unor studii. Se spune că ibericii și galii foloseau spuma de la bere  pentru a produce o formă de pâine mai ușoară decât celelalte civilizații. Cu timpul, pâinea a devenit și moneda de schimb pentru mai multe lucruri. De exemplu, un muncitor putea fi plătit cu o pâine după o zi întreagă de muncă.

„Berea este pâine lichidă. Are aceleași ingrediente ca pâinea – apă, grâne, drojdie – numai că în proporții diferite”, a mai spus Miller.

În zilele noastre, pâinea se găsește sub diferite forme și dimensiuni, în funcție de fiecare țară în parte. De exemplu, francezii se mândresc cu bagheta și croissantul, turcii cu lipia, iar germanii cu pâinea lor din cereale integrale.

În România, piața de panificație era estimată la vânzări anuale de peste 2 milioane de tone și aproximativ un miliard de euro, în anul 2004.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Citeste si: Cum au luat naștere JELEURILE. Pentru mulți oameni gelatina era considerată echivalentul culinar al plasticului

Cine a inventat painea
Cine a inventat painea[Sursa foto: PixaBay]

Cine a inventat pâinea. Curiozități despre pâine

Cea mai mare pâine cu cartofi rustică din lume, desemnată de Cartea Recordurilor, a fost coaptă în România, în anul 2013, pentru târgul internațional agricol Indagra, la București. Aceasta a avut nevoie de nu mai puțin de șase ore la cuptor, la o temperatură de circa 300 de grade Celsius. În compoziția ei s-au folosit 57 kg de făină, 34 litri de apă, 5 kg de cartofi și 1 kg de drojdie și de sare.

În Evul Mediu, pâinea era servită și ca platou pentru mâncare. Preparatele erau așezate pe aceasta, iar după masă era dată servitorilor săraci sau animalelor. Platoul de pâine s-a înlocuit cu vasul de lemn în secolul al XV-lea.

Otto Frederick Rohwedder, un oftalmolog american devenit bijutier, a fost primul care a conceput vânzarea pâinii feliate. Mașina de feliat pâine a fost inventată în anul 1912, însă a fost folosită abia în 1928.



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Cum a luat naștere guma de mestecat. Prima aromă a fost cea de TUTTI FRUTTI

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies