Cum administrăm bugetul familiei

Cum administrăm bugetul familiei
Cum administrăm bugetul familiei

Află din rândurile următoare cum trebuie să administrezi bugetul familiei.

Toată lumea își dorește să aibă câțiva bani puși de-o parte, dar la sfârșitul lunii parcă de abia ne mai rămân bani pentru cheltuielile esențiale. Din păcate această problemă este una recurentă în rândul românilor, care în mijlocul unei crize economice se confruntă cu un declic din punct de vedere financiar. Acest lucru ar putea fi cauzat fie de creșterea accelerată a prețurilor din ultimul timp, dar și de faptul că mulți dintre ei nu își fac un buget de venituri și cheltuieli.

În cadrul unei emisiuni, Adrian Asoltanie, trainer în educație financiară, a vorbit despre importanta unui buget al familiei, cum trebuie acesta alcătuit și cum să reușești să faci economii.

De ce este important un buget de familie

Citește și: Cum să economisești mai ușor bani. 3 sfaturi care te vor ajuta

De ce este important un buget de familie
De ce este important un buget de familie[Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, bugetul de familie îi ajută pe cei doi parteneri să-și planifice veniturile și cheltuielile astfel încât să acopere toate cheltuielile esențiale și să reușească să aibă și câteva economii.

Bugetul îți arată foarte clar ce bani îți intră în casă și pe ce ți se duc. Bugetul este într-adevăr cel care te ajută să înțelegi ce se întâmplă, să vezi pe câte picioare financiare stai, să înțelegi din câte locuri îți vin banii .”, spune specialistul în domeniu.

Acesta le recomandă tuturor să-și facă în fiecare început de an un buget pentru a-și administra în mod corect veniturile și cheltuielile.

Recomandarea mea este să îți faci un buget pe un an de zile. Atunci o să vezi ce bani îți intră în casă într-un an de zile .”, spune specialistul în domeniu.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Pe lângă banii pe care îi produci într-un an, este foarte important să calculezi și câte zile muncești pe an pentru fiecare categorie în parte. Acesta se numește bugetul banilor și al vieții.

Cum se alcătuiește un buget

Cum se alcătuiește un buget
Cum se alcătuiește un buget[Sursa foto: pexels]

Bineînțeles că bugetul variază de la caz la caz, în funcție de persoanele cu venituri dintr-o familie, care sunt aceste venituri și alți factori externi cum ar fi rata la casă și așa mai departe.

În general, bugetul normal al unei familii de două persoane este de 8500 de lei.

Pentru alcătuirea unui buget este foarte important să îți setezi cheltuielile vitale și cheltuielile opționale.

Cheltuielile vitale reprezintă banii pe care îi dai lunar pe mâncare și sănătatea (un procent între 20-25%), locuință (20-25%), transport (3-5%) și datorii (ideal 0, dar nu mai mult de 5%).

După ce ți-ai setat cheltuielile vitale, trebuie să le setezi și pe cele opționale, cum ar fi  haine, cadouri,  vacanțe, timp liber și alte lucruri care nu sunt neapărat necesare. Procentul pe care aceste cheltuieli ar trebui să îl ocupe din bugetul tău este cuprins între 20 și 25%.

Pe lângă toate acestea, mulți oameni au și un mic procent de bani risipiți care se duc pe alcool, tutun și alte vicii, undeva între 1 și 3%.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Cum să faci economii

Citește și: Cum sa economisesti la facturile de energie electrica prin instalarea unui sistem fotovoltaic?

Cum să faci economii
Cum să faci economii[Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, o greșeală frecventă a oamenilor este faptul că lasă pe ultima rubrică din buget economiile.

Zona de economii nu ar trebui să fie ultima, ci ar trebui să fie prima. Primul lucru atunci când ne intră salariul ar trebui să punem ceva de-o parte .”, spune specialistul în domeniu.  

Astfel, economiile ar trebui să reprezinte în jur de 10%  din bugetul tău și trebuie să constituie un fond de urgență și unul de siguranță.

Contează foarte mult pentru ce sunt aceste economii. Un lucru extrem de important, mai ales în timpurile astea, este ca fiecare persoană sau familie să aibă ceea ce se numește fond de urgență, adică măcar 1000 lei în casă. În afară de acesta, ar trebui să construim în timp fondul de siguranță. Fondul de siguranță ar trebui să ne acopere cel puțin 3 luni de cheltuieli vitale. Fondul de siguranță de obicei durează cam doi ani să-i strângi .”, spune specialistul în domeniu.

Potrivit specialistului în domeniu, cea mai bună metodă prin intermediul căreia poți să strângi banii pentru fondul de siguranță este să îi depui în euro într-un cont la bancă.  



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Cum să economiseşti bani in funcţie de zodia in care te-ai născut

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies