Cum afecteaza uterul retrovers sarcina?

Cum afecteaza uterul retrovers sarcina?
Cum afecteaza uterul retrovers sarcina?

Cu o ecografie, un examen pelvian sau un examen retro-vaginal, ginecologul poate detecta un uter inversat sau retrovers, care tine de anatomia femeii din zona pelviana.

Astfel, pozitia uterului se inclina spre partea din spate a pelvisului, in loc sa fie in fata. Dar cum afecteaza acest lucru sarcina?

Potrivit Asociatiei spaniole de ginecologie, aproximativ 20% din populatia feminina are un uter inversat sau retrovers. In mod normal, uterul este de obicei inclinat inainte (spre burta) sau in pozitie verticala, odihnindu-se pe vezica. Dar in cazul uterului retrovers sau inversat, acesta este inclinat spre spate, catre coloana vertebrala si se sprijina pe rect.

Cauzele acestei particularitati nu sunt cunoscute, dar se pare ca nu este ceva ereditar. Daca este un uter primar inversat, se intampla atunci cand fatul se dezvolta si uterul in formare dobandeste aceasta pozitie inversa. Apoi, fatul se naste cu uterul in aceasta pozitie.

Dar retroversia uterina poate fi si secundara, daca uterul care are o pozitie normala, se roteste din cauza unei anomalii care apare in pelvis, cum ar fi fibromul sau aderenta (tesutul cicatricial in pelvis).

Daca uterul devine retrovers prin sarcina, este normal ca acest organ sa revina la normal dupa 10 sau 12 saptamani de gestatie (ca urmare a greutatii fatului).

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Anumite afectiuni ginecologice, cum ar fi boala inflamatorie pelvina si endometrioza, pot provoca retroversia uterului.

Uneori, retroversia uterului se poate intampla in peroada postpartum: daca ligamentele care sustin uterul sufera o distensie si uterul se retrage in timp.

Slabirea ligamentelor pelvine asociate cu menopauza ar putea, de asemenea, provoca aceasta afectiune la femeile care inainte nu o aveau.

Simptomele uterului inversat sau retrovers

Multe dintre femeile care au aceasta problema nu au simptome. Unele pot resimti dureri in regiunea lombara sau pelvina inainte de menstruatie sau in aceasta perioada.

Ultele simt o senzatie continua de intindere, iar actul sexual dureros este frecvent (penetrarea apasa pe gatul uterului) sau interferente cu vezica urinara si/ sau intestin, infectii urinare.

De asemenea, femeia se poate constipa chiar inaintea menstruatiei sau in timpul acesteia, deoarece in aceste perioade uterul poate deveni de doua ori mai mare, cantarind intre 120 si 300 de grame, ceea ce inseamna ca rectul trebuie sa sustina o greutate mult mai mare. Poate aparea incontinenta sau, dimpotriva, retentia urinei daca cervixul este sustinut de vezica si uretra, impiedicand iesirea.

Citeste continuarea pe copilul.ro.



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Doctorul Ovidiu Peneş, specialistul Kfetele.ro, despre a treia operaţie a Andreei Bălan: "A avut noroc că s-a trezit într-o baltă de sânge. Putea să moară" EXCLUSIV VIDEO

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies