Cum afli daca ai chisturi la ficat - simptome

Cum afli daca ai chisturi la ficat - simptome
Cum afli daca ai chisturi la ficat - simptome

Chistul la ficat, numit si chist hepatic, nu este de obicei periculos si nici nu da simptome. Totusi, daca descoperi un asemenea chist, el nu trebuie neglijat, pentru ca anumite tipuri de chist pot duce la complicatii daca nu sunt îndepartate.

Chisturile la ficat sunt saculeti plini cu lichid, care se formeaza pe ficat. Ele apar la aproximativ 5% din populatie si de obicei nu dau simptome. Aceste chisturi sunt descoperite de regula în timpul unei tomografii sau al unui RMN. Cele mai multe chisturi la ficat sunt benigne, însa exista si anumite tipuri care apar în urma unui cancer sau a infestarii cu paraziti.

 

Simptomele unui chist la ficat

 

De cele mai multe ori, un chist la ficat nu afecteaza functionarea organului si nu produce simptome decat peste cativa ani. Simptomele apar în numai 5% din cazuri, de obicei cand chisturile au crescut destul de mult. Daca ele devin foarte mari, se pot rupe sau pot pune presiune pe organe, provocand balonare si chiar o durere puternica în partea de sus a abdomenului, în dreapta.

 

Chisturile parazitice, cum sunt cele provocate de echinococoza, se pot manifesta prin febra si mancarimi puternice ale pielii. Infectia provocata de specia E. multilocularis poate provoca simptome similare cirozei si cancerului hepatic.

 

Diagnosticul poate fi pus de cele mai multe ori numai în urma unor investigatii amanuntite, care includ ecografia abdominala, tomografia sau un examen RMN.

Uneori, daca este vorba de un chist mai mare, acesta poate fi simtit de medic la palparea abdominala. Infestarea cu paraziti este diagnosticata prin teste specifice, care detecteaza prezenta unor anticorpi în sange.



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Avertismentul expertilor turci pentru bolnavii de cancer! Nu faceti asta in niciun caz

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies