În special în periaoda rece a anului, majoritatea copiilor se îmbolnăvesc și devin mai sensibili. Odată cu începerea sezonului friguros, spitalele sunt pline de părinți care îi aduc pe cei mici răciți. Indiferent de persoană, cu toții avem nevoie de o imunitate cât mai puternică, pentru a ne proteja organismul.
În cadrului unei emisiuni, Ilinca Tranulis, medic primar și specialist în lactație a explicat de ce răcesc copiii atât de des, dar și cum pot contribui părinții la construirea unor imunități de fier pentru cel mic.
De ce răcesc copiii atât de des
Cu cât sunt mai mici, copiii răcesc mai des și sunt mai sensibili. Medicul a explicat că deși părinții se impacientează când cel mic este bolnav, aceștia trebuie să înțeleagă că o astfel de situație este cât se poate de normală. Cu fiecare răceală, copilul își întărește organismul, putând face mai ușor față la următorul episod de răceală.
„Când se nasc, au un sistem imun dar neexperimentat. Trebuie să se întâlnească cu microbii, să treacă prin aceste boli. Copilul nostru reacționează și totul se declanșează, pas cu pas.”, a declarat doctorul.
Cum le întărim imunitatea celor mici
Citește și: 3 obiceiuri esențiale care îți asigură o imunitate de fier
Este bine cunoscut faptul că un copil care nu este expus la frig, colectivitate sau care este îmbrăcat prea gros, va fi mult mai sensibil și va răci mult mai des. De aceea, modul de viață al copilului dictează starea sistemului imunitar, dar și rezistența împotriva răcelilor, pe parcursul vieții.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Ce sunt polipii? Când este necesară operația pentru copii?
„Cu cât mâncăm mai mult fast-food, cu atât corpul nostru nu are armele necesare să lupte cu microbii, atunci când este nevoie. Culcându-l la o temperatură mai joasă va dormi mai bine, este odihnit și va putea să lupte cu microbii mult mai bine. Ieșitul la aer activează oxigenarea corpului, are toate șansele să reacționeze mai bine. Ținându-l în parc când este frig, în loc să îl duc la mall sau într-un loc aglomerat, are mai puține șanse să se îmbolnăvească, tocmai pentru că nu îl expun unor cantități mari de germeni.”, a povestit medicul specialist.
Stresul, unul din factorii unui sistem imunitar scăzut
Citește și: 4 reguli pentru o sănătate de fier în sezonul rece
Așa cum este valabil pentru toate persoanele, și copiii stresați sunt mai predispuși să ia un virus. Însă, chiar dacă cel mic are un sistem imunitar puternic, nu îl va face să nu răcească niciodată. Ilinca Tranulis a precizat că diferența va consta în faptul că persoana mai bine imunizată, își va reveni de la sine.
„Un copil stresat tot timpul, cu niște părinți care se ceartă, sau îl ceartă tot timpul, s-ar putea să îi reacționeze corpul diferit față de un copil care este îngrijit și este într-un mediu liniștit. Toate astea contribuie la modul în care va reacționa copilul când se întâlnește cu germenii. Va face câteva zile de febră, va tuși, dar își va reveni de la sine. În felul acesta, și-a construit un sistem imun mai puternic. De aceea noi adulții ne îmbolnăvim mai rar, pentru că avem sistemul imunitar clădit.”, a declarat doctorul.
Citește și: De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat- stirilekanald.ro
Mai mult, specialiștii nu le recomandă părinților să le dea vitamine copiilor, fiindcă aceștia trebuie să își construiască un organism sănătos, în mod natural. De asemenea, în momentul când cel mic se confruntă cu boala, sunt extrem de importante alimentația și hidratarea.
„Atâta timp cât nu ajungem la complicații severe, pneumonii, otite frecvente, perioade îndelungate de antibiotice, la infecții cu candida persistente, cel mai probabil avem un sistem imun competent. Trebuie să ajutăm copilul să treacă prin boală, hidratându-l și ajutând simptomele să fie mai ușor de dus, dar nu putem avea pretenția ca un sirop sau o pastilă să ne facă absolut imuni. Este periculos să stimulăm imunitatea. O imunitate prea activată poate fi dăunătoare.”, a specificat medicul primar.