Pentru a ne mentine tonusul si energia zilnica ar trebui sa consumam zilnic, in medie, 2,5 litri de apa.
Asta ne recomanda medicii, dar cum stim ce fel de apa trebuie sa bem? In comert gasim numeroase tipuri, de la apa de masa, de izvor, plata, minerala sau carbogazoasa. Iata prin ce difera aceste ape:
1. Apa de izvor
Spre deosebire de apa de la robinet sau cea imbuteliata (minerala sau plata) apa de izvor are avantajul unui continut scazut in minerale. Poate fi consumata fara a exista riscuri pentru sanatate, chiar si de cei care sufera de o serie de afectiuni ca ulcer, boli cardiovasculare sau diabet zaharat.
De asemenea, specialistii sustin ca apa de izvor poate sa fie bauta cu incredere si de copiii sub 5 ani cu atat mai mult cu cat organismul acestora proceseaza mult mai greu mineralele existente in apa din comert.
Daca doriti sa incepeti o cura cu apa de izvor aceasta trebuie sa provina din surse nepoluate (cele mai bune izvoare sunt cele din zona de munte) si sa nu fie mai veche de 5-7 zile.
2. Apa de masa
Este apa de fantana care provine din acumularea de apa in subteran la mica adancime fiind adusa la suprafata prin forarea stratului permeabil sau prin alte metode de extragere. Acest tip de apa poate fi afectat de ploi, nivelul de seceta sau deversari. Daca colectarea acesteia se face dintr-o zona poluata atunci acest tip de apa nu este bun pentru consum.
3. Apa minerala carbogazoasa
Este o sursa importanta de minerale care ajuta organismul sa functioneze corect. Printre acestea se numara calciu, magneziu si sodiu care contribuie la flexibilitatea musculara, intarirea oaselor, functionarea normala a sistemului nervos si a echilibrului intern.
Pe langa acestea, in apa minerala carbogazoasa se mai gaseste fier, potasiu si bicarbonat.
Dezavantajul apei carbogazoase este reprezentat de cresterea riscului de aparitie a pietrelor la rinichi, balonarea si chiar afectarea smaltului dentar.
4. Apa plata
Este o apa slab mineralizata care contine sub 500 mg saruri/litru si care, spre deosebire de cea carbogazoasa, nu contine CO2 motiv pentru care aceasta poate fi consumata de catre toata lumea indiferent de patologia medicala asociata. Unul din avantajele apei imbuteliate (atat plata cat si carbogazoasa) este faptul a aceasta nu a strabatut tevile retelei urbane. De asemenea, apa plata este o varianta buna pentru cei care sufera de afectiuni gastrointestinale.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro