In ciuda faptului că poate consumăm banane zilnic, puține sunt persoanele care știu cum ar trebui să le alegem în funcție de culoarea lor. Însă știați și care sunt beneficiile oferite de acestea?
Aflați din rândurile următoare, cum ar trebui să alegeți bananele, în funcție de culoarea lor, astfel încât să aveți parte de beneficiile oferite din plin.
De ce ar trebui să mănânci banane
Există nenumărate motive pentru care ar trebui să începem să consumăm bananele, în cazul în care nu o facem deja, acestea fiind întotdeauna o alegere sănătoasă, chiar dacă sunt consumate ca o gustare sau sub formă de smoothie-uri sau alte alegeri, pentru micul dejun, fiind pline de nutrienți și fibre care ajută sistemul digestiv să
Citește și: 6 alimente bogate în Omega-3 de care corpul tău are nevoie
Citește și: Minunea nutrițională. 12 cele mai bune alimente bogate în magneziu
Banană verde
Atunci când vine vorba despre bananele verzi, acestea pot reprezenta o alegere excelentă, dat fiind faptul că au amidon rezistent care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, prin
urmare la reducerea riscului de diabet. Pe lângă acest aspect, tot bananele verzi sunt cele care au un conținut ridicat de fibre, care vă ajută să vă mențineți săturați pentru o perioadă mai lungă de timp, Ceea ce înseamnă că automat nu veți mai mânca nici atâtea gustări în timpul zilei, care în cele din urmă vă va ajuta să pierdeți în greutate.Banane galbene
Atunci când vine vorba despre bananele galbene, și acestea pot intra în categoria celor care reprezintă o alegere numai bună pentru noi, fiind pline de antioxidanți, importanți pentru sănătatea noastră generală, reducând astfel apariția diverselor boli. De asemenea, de menționat este și faptul că un antioxidant regăsit în banana este și dopamina, asociată cu substanțele chimice ale creierului, care te va ajuta să te simți mult mai bine, iar riscul apariției de boli de inimă, dar și boli degenerative va scădea.
Banane galbene cu pete maro
Atunci când vine vorba despre bananele galbene cu pete maro, acestea nu ar trebui aruncate, ci ar trebui și ele consumate, de dat fiind faptul că încă dețin antioxidanți importanți în compoziția lor, gustul este unul mult mai dulce în comparație cu bananele galbene, ajutând totodată și la combaterea cancerului. Cu alte cuvinte, acestea pot ajuta la descompunerea celulelor anormale, printre care se află și celulele canceroase, contribuind totodată și la susținerea unui sistem imunitar mai bun.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Banane maro
În ceea ce privește bananele maro, acestea dețin o cantitate bogata de potasiu, care poate preveni osteoporoza, însă dețin și un acid numit triptofan, datorat stadiului avansat de coacere, care poate ajuta la controlul stării de spirit și la tratarea semnelor de depresie și anxietate.
În plus, acestea devin o gustare potrivită pentru persoanele care suferă de probleme digestive, fiind recomandat totuși să fie păstrate în frigider, pentru ca întreaga cantitate de nutrienți să nu fie pierdută, iar beneficiile să fie aprofundate.Beneficii pentru sănătate
Așa cum am menționat anterior, beneficiile pentru sănătate sunt extrem de multe atunci când vine vorba despre consumul bananelor, fiind bogate în fibre solubile, fiind în stare să regleze nivelul zahărului din sânge, iar atunci când vine vorba despre procesul digestiv, acestea se transformă într-un gel care se dizolvă în lichid, devenind astfel foarte rapid benefice pentru sănătate în general.
Prebiotic
Bananele pot acționa și ca un prebiotic, dat fiind faptul că dețin un amidon rezistent care acționează astfel, fără să mai treacă prin procesul de digestie, aterizând direct în intestinul gros, acționând astfel ca hrană pentru bacteriile bune din intestin, crescând totodată și apariția bacteriilor bune care ajută la digestie.
Alinați constipația și reduceți riscul de a face cancer de colon
Pe lângă faptul că acționează ca un prebiotic, bananele pot ajuta și în ceea ce privește constipația și reducerea apariției cancerului de colon. Bananele sunt cele care conțin și fibre speciale precum pectina, care se regăsește atât în bananele coapte, cât și în cele mai puțin coapte, ajutând la înmuierea scaunului și la prevenirea constipației.
Reduceți greutatea
Bananele ne pot ajuta și la reducerea greutății, reprezentând o gustare potrivită în momentul în care ținem o cură de slăbit, fiind sărace în calorii, însă în același timp bogate în nutriție și fibre. De exemplu, o banană medie ne poate oferi aproximativ 100 calorii, iar totodată va crește și senzația de sațietate și va reduce ulterior apetitul. Cu toate acestea, ar trebui să ne asigurăm că alegem bananele verzi necoapte, pentru că acestea sunt cele care dețin un conținut ridicat de amidon rezistent, crescând astfel arderea grăsimilor.
Salvator de vieți
Bananele sunt considerate și a fi adevărate salvatoare de vieți, datorită magneziului aflat în compoziția lor, fiind un mineral important pentru organismul nostru. În caz contrar, deficiența de magneziu poate reprezenta cauza tensiunii arteriale crescute, dar și a riscului crescut de boli de inimă. Prin urmare, odată ce le veți adăuga în alimentația de zi cu zi, acestea vor ajuta la atenuarea problemelor menționate, indiferent de faptul că bananele alese sunt coapte sau mai puțin coapte, ambele având o cantitate suficientă de antioxidanți pentru organismul nostru, ajutând la combaterea radicalilor liberi din corp.
Zahăr din sânge
Așa cum am menționat anterior, bananele necoapte în special, devin o sursă potrivită în ceea ce privește zahărul nostru din sânge, fiind cele care ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină, în special atunci când vine vorba despre persoanele care suferă de diabet. Astfel, hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge va fi mult mai receptiv atunci când vine vorba despre primirea insulinei în organism.
Păstrează-ți rinichii sănătoși
Pe lângă toate aceste aspecte menționate anterior, bananele sunt cele care ne ajută să ne păstrăm și rinichii sănătoși. Potasiul regăsit în banane ajută la scăderea tensiunii arteriale și la încetinirea progresiei anumitor boli, însă în cazul în care vă numărați printre persoanele care suferă deja de dializă sau boli de rinichi, ar trebui dimpotrivă să reduceți cantitatea de potasiu care intră în organism, discutând prima dată cu medicul specialist.
Sesiune de antrenament
Nu în ultimul rând, bananele sunt cele care vă pot ajuta să vă recuperați după o sesiune de antrenament, reprezentăm gustarea potrivită pentru persoanele care au nevoie de puțin repaus după exercițiile fizice pe care le-au făcut, în special dat fiind faptul că în timpul antrenamentelor pierdeți o mulțime de electroliți prin transpirație, iar cantitatea de potasiu și magneziu obținută din banană pot duce la reducerea crampelor și a durerilor care provin din pierderea acestora.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.