Sănătatea dentară este extrem de importantă, de aceea trebuie să fim extrem de atenți în privința medicului stomatolog pe care îl alegem.
Doctorul Anca Vereanu a explicat care sunt principiile pe care să le urmărim atunci când mergem la medicul dentist și ce situații ar fi bine să le evităm.
După ce criterii ne ghidăm, atunci când ne alegem medicul dentist
Cum alegi dentistul
În ultima perioadă, piața cabinetelor dentare s-a mărit și a apărut un fenomen nou: multe clinici sau cabinete care își fac reclamă excesivă, în special în mediul online. Foarte multe persoane se ghidează după imaginile frumoase pe care le văd pe rețelele de socializare, și nu pe expertiza doctorului. Medicul a recomandat că o abordare corectă la stomatolog, este aceea să adresăm cât mai multe întrebări, legate de ceea ce urmează să se întâmple.
„Să vii să pui toate întrebările pe care le ai în cap și care te pot lămuri să iei o decizie mai bună asupra modalității de tratament, pentru că fiecare caz are cel puțin două sau trei variante de tratament. Varianta cea mai bună, care poate e costisitoare, dar ar trebui să știi despre ea. Pacienții au început să aleagă modalitatea de tratament după cost, pentru că așa le este prezentată în aceste corporații.” , a declarat stomatologul.
În utlima perioadă, există o problemă la unii stomatologi, în ceea ce înseamnă comunicarea dintre pacient și doctor. Astfel, cei care vin la consult au parte doar de o variantă a soluționării problemei, când de fapt, ar trebui să li se ofere mai multe tipuri de tratament, în cele mai multe situații.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cum ne poate afecta o procedură greșită
Citeste si: TOT ce trebuie să știi despre aparatul dentar
Doctorul Anca Vereanu a povestit că există o mulțime de medici care le recomandă pacienților să recurgă la scoaterea dinților sănătoși. Specialistul a explicat că această situație este extrem de gravă și poate produce repercusiuni majore.
„Scoaterea unor dinți se însoțește de o retragere a osului și o resorbție, pentru că osul maxilar în zona laterală, unde obrajii se înfundă la bătrânețe. În momentul când scoți dinții, premolarii, molarii, există o retracție a osului și de foarte multe ori osul are mai puțin de 6 mm. Deci pierzi jumate din volumul osos, prin retracția dinților. Să nu renunțe așa ușor la dinții lor.
Alegerea medicului stomatolog și a deciziilor, impune responsabilitate
Citeste si: Cum tratezi intoleranța alimentară: „Intoleranțele se manifestă nespecific”
Specialistul a expus și varianta unor excepții medicale, în care riscurile sunt mai mari. În această situație, pacientul trebuie să cunoască foarte bine problema și șă fie responsabil de ceea ce își asumă. De asemenea, doctorul a explicat că în spatele unor dinți frumoși, stă de foarte multe ori un tehnician dentar bun. În ceea ce privește o dantură sănătoasă, care a suferit tratamente corecte, medicul stomatolog își atribuie meritele. Geneticul joacă un rol important în cazul dinților, însă un medic mai puțin specializat, poate strica o dantură frumoasă.
„Să alegi în totală cunoștință de cauză, să semnezi că ai fost informat că această procedură la 48 de ani îți aduce multe dezavantaje, atât estetice, cât și funcționale.Dacă tratamentele nu au fost corect executate, pentru că medicul nu are competențe, înseamnă că dinții ăia frumoși o să îți cadă în câțiva ani, pentru structura nu a fost bine tratată”, a declarat medicul dentist.