Află din rândurile următoare care sunt cauzele pentru care ne simțim singuri într-o relație și cum putem să rezolvăm această problemă.
Adesea în relația de cuplu se poate produce o ruptură care să provoace apariția sentimentului de singurătate. Unele persoane ajung să se simtă singure din punct de vedere emoțional, chiar dacă fizic fac parte dintr-un cuplu.
În cadrul unei emisiuni, psihoterapeutul Alina Iliescu a oferit mai multe detalii despre apariția sentimentului de singurătate în cuplu și cum poate fi acesta eliminat.
Cum apare singurătatea în cuplu
Citește si: Cum poți avea o relație fericită și de durată. “Bărbatul nu are puteri telepatice.”
Studiile în domeniu au arătat că una dintre cele mai mari rate de divorț în cuplu și apariția nevoii de a înșela sunt cauzate de acest sentiment de singurătate. Astfel, interdependența crescută a partenerilor poate dăuna relației atunci când aceștia trec printr-o perioadă mai dificilă sau prin certuri.
„Singurătatea vine în timp. În timp începem să ne îndepărtăm, începem să nu mai comunicăm, începem să nu reinvestim timp pentru a-l cunoaște pe celălalt. Când apare această singurătate, e un fel de steag roșu, ceva nu funcționează în relație.”, explică specialistul în domeniu.
De obicei, sentimentul de singurătate apare după ce dispare perioada de îndrăgosteală. Specialistul în domeniu susține că perioada de îndrăgosteală ține maxim un an.
După aceea, intervin certurile și rutina în relația de cuplu și astfel, partenerii ajung să se simtă singuri din punct de vedere emoțional.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Care sunt cauzele singurătății în cuplu
Citește si: Cât de importantă este comunicarea într-un cuplu. ”Învățăm să trăim cu faptul că suntem diferiți.”
Potrivit specialistului în domeniu, unul dintre principalele factori care duc la apariția sentimentului de singurătate în cuplu este rutina. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când apare pe lume și un copil, care adesea destabilizează relația de cuplu.
„ De obicei partenerii se blochează într-o rutină și nu mai fac nimic nou. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când apare un copil.
Cum scăpăm de sentimentul de singurătate în cuplu
Citește si: Cum se distruge relația de cuplu. ”Greșelile sunt micuțe, dar consecințele pot fi mari.”
Specialistul în domeniu le recomandă persoanelor care trec prin astfel de situații în relația de cuplu să apeleze cu încredere la ajutorul unui terapeut de cuplu.
„ Terapia de cuplu ajută la consolidarea relației, atunci când ambii parteneri sunt motivați să lucreze la repararea relației. Multe cupluri care ajung la terapie nu știu ce să facă .”, explică specialistul în domeniu.
De asemena, sacrificarea propriilor nevoi pentru a le satisface pe cele ale partenerului sau ale familiei nu este o strategie eficientă.
Într-o relație este important să ne reconectăm cu partenerul de viață în mod constant. Persoanele se pot schimba și adesea se întâmplă ca partenerul nostru să nu mai fie același care a fost la începutul relației, iar acest lucru este complet normal. Oamenii se schimbă și evoluează, iar noi trebuie să fim pregătiți să ne adaptăm situației și să investim timp și energie pentru a ne reconecta unul cu altul.
„ Este important să petrecem timp împreună, să reinvestim pentru a-l cunoaște pe cel de lângă noi pentru că ne aflăm într-o continuă schimbare și ne schimbăm odată cu trecerea timpului. Trebuie să ne imaginăm relația ca o floare la care să-i punem apă constant .”, explică specialistul în domeniu.
Astfel, pentru a vă reconecta cu partenerul de viață, este recomandat să vă acordați timp doar pentru voi. Încercați ca în fiecare săptămână să găsiți cel puțin o seară pe care să o petreceți alături de partener. De asemenea, discuțiile sunt foarte constructive și este important să comunicați despre tot ce vă deranjează, despre așteptările și dorințele pe care le aveți.