Clătitele se numără printre cele mai populare deserturi din întreaga lume. Sunt perfecte pentru micul dejun și pot fi gătite în foarte multe moduri, toate simple și rapide. Iată cine a inventat această gustare dulce și cum poți prepara cea mai gustoasă rețetă de clătite.
Primele semne care arată existența acestora datează din epoca neolitică, cu aproximativ 10.000 de ani î.Hr. Pe atunci, oamenii coceau un amestec de semințe măcinate și apă pe pietre fierbinți, rezultând astfel o pâine nedospită care semăna cu turtele pe care le cunoștem noi astăzi. Pâinea dospită a fost descoperită de către egipteni în jurul anului 6.000 î.Hr., ceea ce a adus o schimbare majoră în lumea brutăritului.
Cei care au împrumutat această idee și care au început să pregătească ceea ce noi cunoaștem azi sub denumirea de clătite au fost grecii. Aceștia preparau un amestec din pâine, miere și ulei, contribuind astfel la inventarea desertului mult iubit.
Cine a inventat clătitele
Primele însemnări în ceea ce privește modul de preparare au fost descoperite în lucrarea cronicarului grec Athenaeus, denumită „Deipnosophistaí”. La vremea respectivă, clătitele conțineau făină, puțin vin, lapte acru și un praf de sare, iar mai apoi rumenite pe ambele părți. Acestea se serveau calde, la micul dejun, alături de semințe de susan sau brânză.
Rețetele pentru clătite au fost introduse în cărțile de bucate abia în anul 1943. De-a lungul timpului, acestea și-au schimbat forma, în funcție de preferințele, obiceiurile și culturile fiecărui popor în parte.
În Franța, de exemplu, acestea poartă denumirea de „crapes”, o specialitate din regiunea de nord-vest a Franței care a devenit rapid extrem de cunoscută și apreciată în toată lumea.
„Pot fi atât dulci («crepes»), cât şi sărate («galette»), iar umpluturile variază de la cele mai simple (zahăr, dulceaţă, miere, ciocolată), până la combinaţii spectaculoase şi incitante. Original, clătitele se serveau cu cidru, ulterior a apărut cea mai spectaculoasă formă de prezentare a clătitelor «crepes Suzette» (clătite flambate în lichior şi suc de portocale)”.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Curiozități despre clătite
1. Francezii folosesc câteva ingrediente secrete care ne fac să spunem că nicăieri în lume nu găsești clătite ca în Franța, iar aceste ingrediente secrete pot fi: apă de portocală, Grand Marnier sau Cointreau.
2. Un specialist în clătite se cunoaște după capacitatea de a le întoarce direct în tigaie.
3. În Belgia, numele clatitelor este „Vote”, acestea fiind făcute cu făină de hrișcă, iar în aluat se folosește adesea bere. Se servesc cu felii de măr sau coacăze.
4. Adevăratele clătite franceze sunt cele împăturite, nu cele rulate. Motivul este unul simplu: în acest fel, umplutura nu se va scurge.
5. În Rusia și Ucraina, clătitele se mănâncă cu caviar.
Rețetă simplă de clătite
Ingrediente:
- 6 ouă
- 1 litru lapte,
- 3 măsuri de făină (450 grame)
- 2 linguri zahăr pudră
- 1/2 linguriță sare,
- 4 linguri ulei
- esență de vanilie și coajă de lămâie
Mod de preparare:
Pentru început, punem ouăle într-un castron încăpător împreună cu zahărul și sarea. Amestecăm bine cu mixerul până când toată compoziția devine spumoasă, iar mai apoi adăugăm uleiul și aromele.
Ulterior, se adaugă o măsură de făină și se mixează bine până la omogenizare. Se subțiază cu lapte rece. Vom obține un aluat de clătite neted și fără cocoloașe pe care îl lăsăm să se odihnească aproximativ 10-15 minute.
În tigaia încinsă se picură puțin ulei și se toarnă, pe rând, câte puțin din aluat. Se toarnă atâta compoziție cât să acopere fundul tigăii în strat foarte subțire. Se coc la foc mediu, pe ambele părți, până se rumenesc. Acestea pot fi servite cu gem de fructe, ciocolată sau diferite tipuri de sirop.