Iată ce trebuie să faci pas cu pas pentru a avea grijă de sănătate în timpul rece, cum îți poți crește sistemul imunitar și care sunt factorii care îl slăbesc.
Când vine vorba de sezonul rece, multe persoane se tem de viroze respiratorii, de răceli și de gripe. Sistemul respirator în sezonul rece are de suferit din cauza frigului, precum și din cauza virusurilor din aer.
Medicul Carmen Nonn, medic specialist în medicină de familie, a fost invitată în cadrul unei emisiuni Tv și a dezvăluit ce trebuie să facem pentru a aborda corect problemele respiratorii care apar în timpul iernii.
„ A venit vremea rece și infecțiile respiratorii sunt tot mai frecvente, infecțiile de căi respiratorii superioare, de la guturaiul banal la faringită, amigdalite, chiar mai jos traheobronșite, sinuzite, otite, sunt infecții de natură virală, virusurile fiind responsabile în procent de 80% de prezența acestora. Este bine să știm cum să le abordăm corect și dacă se poate și pe cale naturală, pentru a avea o eficiență maximă.
Citește și: Cum să faci diferența între sinuzită și răceală. „Te doare capul când sinusurile sunt pline”
Natura ne pune la dispoziție plante medicinale, uleiuri esențiale studiate și demonstrate ca eficiență. De exemplu, selectarea lor și asocierea lor în combinații complexe pot să ne ofere siguranța instalării unei stări de bine în timp foarte scurt.
Astfel, asocierea de plante, precum frunzele de măslin, lichen de piatră, mugur de plop, scoarță de salcie, cuișoare, plante cu acțiune antivirală și antiinflamatorie ne pot fi de folos în aceste situații.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Ele ne ajută să trecem cu bine peste aceste episoade. De asemenea, menționez uleiurile esențiale cu acțiune sinergică intens antiinflamatorie ce pot completa schema curei. În situațiile unei imunități scăzute, poată să apară suprainfecția bacteriană, febra să persiste, secrețiile nazale își modifică și consistența, tusea se transformă din tuse seacă în tuse productivă cu expectorații. Uleiurile esențiale cu acțiune antibacteriană ne pot fi de ajutor în aceste situații.
Citește și: Cum sa ai grija de tine in sezonul rece. Avem cele mai bune ponturi
Cum spuneam despre aceste uleiuri, vreau să mai completez faptul că sunt cercetări de laborator care au demonstrat efectul antibacterian cu spectru larg de acțiune pentru uleiurile esențiale de cimbru și de cuișoară”, a
Cum putem să creștem imunitatea pe cale naturală?
Pentru a crește imunitatea naturală, este nevoie de mai mulți pași. Medicul a explicat care sunt acești pași.
„ Imunitatea putem să o creștem bine pe cale naturală, să ne fortificăm organismul cu vitamine și minerale, pot fi formule complexe care să ne ajute, această proveniență din surse naturale este benefică deoarece facilitează absorbția și utilizarea acestora de către organismul nostru. Și pentru că mai devreme am menționat și despre tuse, chiar aș vrea să ridic faptul că asocierea de plante și de uleiuri esențiale în combinații complexe și originale de către specialiștii în fitoterapie ajută la ameliorarea și chiar gestionarea tusei. Practic, ele nu deprimă centrii respiratori, ci prin cumulul de proprietăți și anume de calmare, de fluidizare a secrețiilor, de reducere a spasmului au efect antitusiv.
Și ca să completez răspunsul și la întrebarea anterioară, pe lângă vitaminele și mineralele naturale, un stil de viață sănătos ne crește imunitatea. Recomandăm fructe precum cătina, merele, citricele, fructele de pădure, legumele colorate intens. De asemenea, uleiurile presate la rece, semințele oleaginoase neprăjite și de asemenea un orar cât mai bun al zilei și somn la ore potrivite, mișcare, dacă se poate exerciții zilnice și ieșire în aer liber cât mai des posibil pentru a ne ajuta să ne menținem starea de sănătate ”, a mai dezvăluit medicul specialist.
În plus, este importantă și vestimentația în timpul rece. Este bine să purtăm haine potrivite sezonului rece, căciulă pentru a proteja nivelul capului, precum și mănuși și șosete groase pentru a proteja extremitățile.