Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți

Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți
Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți

Aflați din rândurile următoare, ce trebuie să facă părinții dacă se confruntă cu un adolescent rebel.

Adolescența este o perioadă delicată în viața oricărui copil. Pe cât este de frumoasă, pe atât poate fi de periculoasă această perioadă dacă nu este trăită corespunzător. Pe lângă adolescenți, și părinții întâmpină adesea probleme atunci când copiii lor traversează această perioadă.

În multe familii, atunci când copiii se află în perioada adolescenței, apar diverse discuții contradictorii între ei și părinții, iar aceștia se simt neînțeleși.

Astfel, intervine frustrarea, iar părinții de multe ori nu știu cum să gestioneze această perioadă și în loc să facă în așa fel încât să îl ajute pe copil să înțeleagă lucrurile care i se întâmplă, ei accentuează și mai mult această senzație de neînțelegere.

În cadrul unei emisiuni, psihologul Yolanda Crețescu, a vorbit despre cum putem să construim relații armonioase între părinți și adolescenți.

De ce rebeliunea este asociată cu adolescența

Citește și: Cum stabilim limite pentru adolescenți

Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți

Specialistul în domeniu a vorbit despre perioada de rebeliune la adolescenți, care este caracteristică acestei perioade, iar potrivit specialistului în domeniu, principalii vinovați de această rebeliune a adolescentului sunt părinții.

Sunt rebeli pentru că există lipsa de experiențe.

Noi i-am ținut hiperprotejați, le-am oferit fără ca ei să știe cum să obțină lucruri. Trebuie să înțelegem că în ființa umană, de când ne naștem și până creștem suntem continuu într-o învățare. Dacă noi nu am pus la timp anumite lucruri, atunci adolescentul nu a învățat cum trebuie să se comporte. Noi părinții îi formăm. Dacă îi formăm cu toleranță scăzută la frustrare, cu un singur slot de emoții, bucurie și fericire, când adolescentul începe să fie autonom, o să existe deviații de comportament .”, spune specialistul în domeniu.
 

Cum formăm toleranța la adolescenți

Citește și: Cum îi explicăm adolescentului că părinții divorțați au o altă relație? "Copilul trebuie să înțeleagă situația și să fie conștient că părintele este fericit și în siguranță.'

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți

Toleranța este principala trăsătură de caracter care îi ajută pe adolescenți să aibă o relație sudată cu părinții. Astfel, dacă atunci când încerci să îi explici ceva adolescentului și el tot ce face este să țipe și să se închidă în cameră, ei bine, atunci înseamnă că are un nivel scăzut de toleranță. Nivelul scăzut de toleranță, potrivit specialistului în domeniu este un efect al comportamentului greșit al părinților atunci asupra adolescentului, încât din primii ani de viață.

Adolescența este vârsta primelor începuturi.  Toleranța la frustrare se exersează. Spune-i nu și el va știi cum să-și gestioneze refuzurile. Spune-i nu acum și el va învăța să aștepte. Când toleranța la frustrare este 0, apar comportamentele disfuncționale. ”, spune specialistul în domeniu.

Așadar, părinții trebuie să lucreze cu copilul încă din primii ani de viață pentru a-i dezvolta nivelul de toleranță și să-i asigură o bună dezvoltare emoțională, astfel încât, atunci când ajunge la vârsta adolescenței, să aibă aceste comportamente deja formate.

Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți

Citește și: Cum să comunici cu un tanăr de 18 ani. ,,Este dificil”

Cum construim relații armonioase între părinți și adolescenți

Potrivit specialistului în domeniu, primul pas pe care trebuie să-l parcurgem în  construirea unei relații armonioase cu adolescenții este să-i tratăm ca pe niște adulți.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Adolescenții au dorința aceasta ascunsă de a fi tratați ca niște adulți pentru că au impresia că nu sunt luași în serios.

Un alt pas important pe care trebuie să-l parcurgem în asigurarea unei relații armonioase este să-l ascultăm pe adolescent.

De multe ori, părinții au tendința de a trage concluzii fără a asculta și punctul de vedere al adolescentului, fiind convinși că acesta nu are dreptate. Acesta este un comportament greșit, care poate duce la frustrări din partea adolescentului și duce la un dezechilibru emoțional între părinte și copil.

De asemenea, un alt pas foarte important este să cădem la pace împreună pe acțiunile pe care vrem să le negociem și nu pe persoană.

Așadar, atunci când adolescentul a făcut o faptă rea, este foarte important să ne concentrăm atenția asupra faptei, nu asupra făptașului. Astfel, vom lucra la îndreptarea comportamentului său, fără ca acesta să se simtă acuzat.

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Cum ne convingem copilul să nu mai mintă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies