Fructele au o mulțime de beneficii pentru organismul nostru și sunt deseori un pilon important într-o dietă. Cu toate că unii se feresc se mănânce fructe în anumite perioade ale zilei, există totuși câteva recomandări privind consumul acestora.
În cadrul unei emisiuni, Iuliana Dabija, specialist în nutriție și psihonutriție, a explicat cum este recomandat să mâncăm fructe, dar și ce se întâmplă în corpul nostru, atunci când le consumăm.
Când este bine să mâncăm fructe
Citește și: Câte ouă avem voie să consumăm într-o zi
Fructele reprezintă, pentru multe persoane, o înlocuire a zahărului, a dulciurilor și a prăjiturilor. Cu toate acestea, și aceste alimente conțin zahăr.
„Nu există un moment al zilei oportun pentru fructe. Eu le mănânc dimineața, dar digestia se activează în orice moment al zilei, iar fructele au beneficiile lor, atunci când sunt mâncate individual.
Modalitatea perfectă de a consuma fructe
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Cum funcționează o dietă disociată
În ultima vreme, tot mai multe persoane consumă fructele sub diverse forme. Un amestec de fructe într-un smoothie poate reprezenta un mic dejun perfect, care să îți ofere energie pentru toată ziua. Iuliana Dabija a mărturisit că preferă să mănânce un singur tip de fruct și nu optează prea des pentru salata de fructe.
„Dacă vreau să mănânc fructe, am să mănânc doar afine. Nu e nicio problemă însă să le combini, oricum fructele se digeră mai ușor decât orice aliment. Beneficiul este mult mai mare totuși, când mâncăm monofruct. Fructele cresc glicemia în orice moment al zilei.”, a precizat psihonutriționistul.
Atunci când preparăm un smoothie, acesta trebuie consumat imediat, pentru a nu își pierde din beneficii. Cu toate acestea, specialistul în nutriție recomandă consumarea fructului ca atare, pentru a beneficia de toate proprietățile sale pozitive.
„Dacă vrem să le tăiem și să le consumăm imediat, înainte să oxideze, este în regulă. Dacă vrem să le facem smoothie, și acesta trebuie consumat foarte repede. Cea mai bună variantă este cea integrală, fructul integral. Așa îți iei fibre din el, la calitate maximă.”, a specificat nutriționistul.
Regulile consumului de fructe
Citește și: Cum să nu mai risipiți mâncarea
Chiar dacă fructele sunt o variantă sănătoasă, este esențial să respectăm anumite reguli, atunci când le mâncăm. Specialistul a explicat că trebuie să fim atenți la combinațiile de fructe pe care le facem. De asemenea, este important de precizat faptul că merele, bananele, lămâile, portocalele și grepfrutul, nu trebuie consumate seara, înainte de culcare, pentru că provoacă arsuri gastrice.
„Sunt niște reguli. Nu combinăm fructele acide cu cele mai alcaline. Combinația ideală este între un fruct acid și semiacid și între un fruct semiacid și unul dulce. Nu există o autoritate mai mare, decât corpul nostru. Pentru unii, este o sațietate mai mare când mănâncă fructe. Fructele nu sunt bune seara în condițiile în care le amestec cu ceva. Dacă le mănânc singure sunt ok. Dacă avem de ales între paste și fructe seara, ar fi bine să alegem fructe.”, a punctat specialistul în nutriție.
Exemple de fructe acide sunt căpșunile și grepfrutul, iar câteva fructe semiacide sunt merele, rodiile, sau piersicile. De asemenea, printre cele mai dulci fructe sunt bananele. În ultima vreme, și la noi în țară, în majoritatea supermarket-urilor, se pot găsi tot felul de fructe exotice, care au o mulțime de beneficii pentru organismul nostru, precum mango, papaya, ananas și altele.