Cum controlăm certurile cu copiii noștri?

efectele certurilor asupra copiilor
Efectele certurilor asupra copiilor

Indiferent de ce vârste au copiii, relația părinte-copil poate să devină dificilă și să intervină certurile. Chiar dacă adulții își doresc ce este mai bine pentru cei mici, există situații când aceștia au un comportament negativ.

În cadrul emisiunii „Consilier de Vedete”, psihologul Felicia Akkaya a explicat cum putem să diminuăm neînțelegerile cu cei mici, dar și cum putem avea o comunicare eficientă, care să ducă la o relație armonioasă și sănătoasă.

Limitele pe care le impunem celor mici

cum controlam certurile cu copiii
Cum controlăm certurile cu copiii[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Cum să fii mai fericit în relația de cuplu și să-ți îndeplinești destinul

Cele mai multe neînțelegeri dintre părinți și copii apar atunci când celui mic îi este interzis ceva, sau i se face morală pe un anumit subiect. Copiii trebuie să înțeleagă că sunt momente în care trebuie să îl asculte pe adult, indiferent de situație. Spre exemplu, psihologul a declarat că atunci când vorbim de aspecte extrem de importante ale vieții, precum siguranța și moralitatea, ne putem permite să devenim mai stricți cu cei mici, dacă ne dorim să aibă o educație corectă.

„Trebuie să îi explici cumva care sunt principalele subiecte, principalele motive prin care copilul poate să meargă mai departe, sau nu. Subiecte ca siguranța nu pot intra în negocieri. Tu trebuie ca de fiecare dată să îți menții punctul de vedere. Nu intra în negocieri atunci când vorbim de etică. Pe aceste două subiecte, noi părinții, avem voie să apăsăm accelerația oricât, pentru că pe măsură ce cresc, realizează importanța lor.”,

a declarat specialistul.

cum gestionezi certurile cu copiii
Cum gestionezi certurile cu copiii[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum convingi un copil mofturos să mănânce

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

De asemenea, majoritatea certurilor între copii și părinți apar atunci când adulții nu îndeplinesc dorințele celor mici. În astfel de cazuri, psihologul a menționat că este extrem de important ca părinții să nu cedeze, atunci când dorințele sunt prea mari sau când comportamentul copilului deviază.

„E important în ce anume cedezi, pentru că el în timp se va obișnui. Dacă tu vrei să renunțe la obiceiul de a face o criză în magazin, de fiecare dată când îi vei îndeplini bucuria respectivă, să îi cumperi ce vrea, după ce i-ai refuzat-o inițial, asta va face. Dacă ai început să spui „da”, mergi până la capăt.”, a povestit psihologul.

Cum ne înțelegem cu adolescenții

certurile cu copiii
Certurile cu copiii[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Totul despre divorț, atunci când ai copii minori

În momentul când cei mici ajung la vârsta adolescenței, lucrurile se schimbă radical. În această perioadă, părinții trebuie să fie extrem de grijulii și înțelegători cu nevoile adolescenților, care devin din ce în ce mai multe și mai profunde.

„Nevoia unui adolescent de siguranță și echilibru este mai mare decât a unui copil la vârste mici. Adolescentul are oricum nevoie de stabilitate pentru acel tumult de situații, nevoi, emoții pe care le experimentează de la o secundă la alta. Poți să întâlnești furie fără să știi cum să reacționezi. Comportamentul agresiv poate să se modifice de la o vârstă la alta și de la copil la copil, în funcție de susținerea pe care tu i-o vei arăta. ”, a povestit Felicia Akkaya.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Un moment dificil în relația copil-părinte este acela în care cei doi părinți divorțează. În mod evident, cel mic trece printr-o perioadă sensibilă, iar adulții trebuie să discute mult cu el, pentru a înțelege clar situația. De asemenea, este foarte important să nu ne jignim fostul partener, pentru că îl va afecta enorm pe copil, ajungându-se la conflicte și neînțelegeri. Comunicarea deschisă va duce întotdeauna către o atmosferă de armonie, iar copilul se va simți mai liniștit și iubit, în momentul în care relația cu părinții va deveni una bună.

„Indiferent cât de complicat este, joacă-ți rolul până la capăt. Explică în linii mari, încercând să păstrezi mai puține emoții, motivele pentru care v-ați despărțit: nu v-ați înțeles, nu ați mers pe același drum, nu a fost ceea ce tu te așteptai. În așa manieră, îi lași posibilitatea să experimenteze o viață de cuplu sănătoasă.”, a precizat psihologul.

 

 



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Bonă, grădiniță sau bunici?

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies