Refuzul copiilor în perioada vârstei mici de a mânca sau de a gusta un aliment nou a devenit o adevărată problemă pentru orice părinte. Află din rândurile de mai jos cum convingi un copil mofturos să mănânce!
Ilinca Tranulis, medic pediatru și specialist în lactație, a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cum putem convinge un copil mofturos să mănânce.
De ce sunt copiii mofturoși la masă
Încă din momentul în care cei mici încep diversificarea, părinții trebuie să acorde mult mai multă atenție la apetitul copilului. Mulți copii mici au nevoie de timp să se obișnuiască cu textura și gustul unui aliment nou, așadar, nu este recomandat ca un părinte să aibă așteptări prea mari sau idei fixe despre diversificare.
“Se întâmplă adesea să avem așteptări prea mari și de la ei, și pornim cu niște idei fixe despre cum ar trebui să meargă diversificarea.
Citește și: Cum ne ajută mâncarea gătită atunci când ținem dietă
Citește și: Cum îi convingem pe copii să mănânce mai multe legume
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cum convingi un copil mofturos să mănânce
Pentru început, este ideal ca cei mici să stea cu părinții la masă, deoarece aceștia învață prin imitație.
În momentul în care vor începe diversificarea, este necesar ca cei mici să aibă o mâncare de bebeluși asemănătoare cu cea a părinților, și totodată, părintele să mănânce împreună cu el. Însă, nu este indicat ca cel mic să fie stresat cu multe lingurițe, deoarece este o presiune prea mare. Mai mult decât atât, nu este necesar să fie presat cu ștersul la guriță, și să nu se insiste cu alimentele care nu îi plac.“Ar fi bine să-i luăm pe cei mici cu noi la masă, ei învață prin imitație. Așadar, când începem diversificarea la șase luni trebuie să-i dăm o mâncare asemănătoare cu a noastră, lucruri pentru bebeluși dar să semene și să mâncăm împreună cu el.
Citește și: Când să tratăm copilul acasă și când mergem cu el la spital
Citește și: Cum îi explicăm copilului cine este, de fapt, Moș Crăciun
Totodată, atunci când părinții pregătesc masa, copiii pot fi implicați. Însă, dacă cei mici nu își doresc, în momentul în care trebuie adus la masă nu este recomandat să fie luat din mijlocul jocului, ci trebuie anunțați. Pentru acest lucru este de necesar ca cei mici să fie anunțați de dinainte că urmează să se așeze la masă, ba mai mult, se poate face un ritual înainte, precum spălatul mâinilor și pus bavețică. Copiii trebuie așezați la masă când deja mâncarea este pregătită, pentru că altfel își vor pierde răbdarea.
“Ideal fără alte distracții la masă. Atunci când ne pregătim de masă, dacă puteți să-l implicați pe cel mic în activitățile de pregătire a mesei ar fi minunat, dacă nu, atunci când vrem să îl luăm la masă nu îl luăm din mijlocul jocului și îl așezăm în scaun de masă, îl anunțăm, îi povestim că urmează să ne așezăm la masă, facem un ritual înainte: poate cu spălat pe mâini, pus bavețică, si apoi ne așezăm la masă când el are deja mâncarea pregătită pentru ca altfel își pierde răbdarea. Fără presiune, fără păcălit copilul să mănânce, chiar dacă noi câștigăm o linguriță înghițită, pe termen lung nu-i creăm o relație bună cu mâncarea. Noi le oferim o gamă variată, totdeauna ceea ce știm că acceptă cu ușurință, și ceva nou lângă”, a explicat medicul.
Citește și: De ce nu e bine să ne comparăm copiii?
Citește și: De ce apar conflictele între copii și cum îi învățăm să le gestioneze corect